Skip to content
Brand

Ga samen met adidas de strijd aan tegen plastic afval

18 februari 2022 18:00
Ga samen met adidas de strijd aan tegen plastic afval

Er wordt volgens het WWF, jaarlijks wereldwijd ongeveer 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. Daarvan komt meer dan 8 miljoen ton in de oceanen en zeeën terecht. adidas gebruikt een deel van dit plastic afval om nieuwe producten te produceren. In dit blog lees je meer over de ernst van het probleem en hoe adidas dit probeert te verminderen.

Plasticsoep

In 1997 zeilde Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre. Tijdens zijn reis zag hij elke dag stukken plastic drijven. Later keerde hij terug naar deze plek, zodat hij dit afval kon onderzoeken.

Uit zijn onderzoek is gebleken dat het plastic niet alleen dreef maar ook zweefde in de waterkolom. Moore noemde dit fenomeen de plasticsoep.

Charles Moore Plastic Soup
Charles Moore | Foto van Captain Charles Moore

De plasticsoep bestaat uit plastics en microplastics. Het plastic wat in de zee terecht komt, verzameld zich in een gyre, dit zijn zeestromen die het afval aanzuigen. Met als gevolg dat het afval niet verteert. In plaats daarvan valt het uit elkaar in steeds kleinere stukjes: microplastics.

Doordat het plastic afbreekt in kleinere stukken, kunnen er giftige stoffen vrijkomen. De zeedieren zien het afval als voedsel, waardoor de gifftige stoffen onze voedselketen binnentreedt. Het is dus niet alleen schadelijk voor de zeedieren, het is schadelijk voor het gehele ecosysteem.

Krab in plasticsoep
Foto van Noel Guevara

Niet alleen is er een plasticsoep in de zee, ook aan land en in de binnenwateren is het een probleem. Er zitten zelfs microplastics in de lucht die we inademen.

Het is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat plasticafval schadelijk is voor ons en het milieu. Dit is ook adidas niet ontgaan en daarom neemt adidas stappen om dit probleem te verminderen.

End plastic waste

adidas heeft als doel om te laten zien dat wat zij kunnen, de rest van de wereld ook kan. De wereld moet de mogelijkheden inzien en actie ondernemen om een eind te maken aan plastic afval. Met de gerecyclede producten van adidas heb je de eerste stap gezet. Op deze manier hebben ze een community gecreëerd die zich inzet voor de oceanen.

adidas materialen

Er zijn verschillende materialen die adidas gebruikt voor zijn producten om milieuschade te verminderen. Het is aan jou om de juiste materialen te kopen. Jouw keuze weerspiegelt wat jij belangrijk vindt. We helpen je graag een handje door de materialen op een rijtje te zetten, zo kan ook jij een bewuste keuze maken.

Vegan

adidas geeft het label vegan aan zijn producten als dierlijk materiaal of grondstoffen vervangen zijn door een vegan alternatief. Er is geen dierlijk materiaal gebruikt waardoor minder dieren worden geslacht.

Vegan materiaal
Vegan

Organic cotton

Het label organic cotton wordt gegeven als er biologisch katoen is gebruikt in plaats van traditioneel katoen.

Het verschil tussen traditioneel katoen en biologisch katoen is dat biologisch katoen gevoed wordt met regen. Dit vermindert de druk op de watervoorraad, creëert een gezondere bodem en schoner water.

organic cotton
Organic cotton

Color with care

adidas gebruikt color with care. Dit is een duurzame kleurstoftechnologie waarbij minder water, energie en chemicaliën worden gebruikt.

Color with care
Color with care

Recycled content

Recycled content zijn producten die van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Dit heeft minder invloed op het milieu omdat adidas hierdoor minder nieuwe materialen hoeft te produceren.

Recyled content
Recycled content

Made with nature

adidas maakt steeds meer producten die gemaakt zijn met materialen uit de natuur. Van natuurlijke vezels tot aan plantaardige garens.

made with nature
Made with nature

Parley Ocean Plastic

Parley Ocean Plastic zorgt dat plastic afval van stranden, kusstroken en afgelegen eilanden wordt gehaald. Met dit plastic afval worden nieuwe producten gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat nog meer plastic de oceanen vervuilt.

Parley Ocean Plastic
Parley Ocean Plastic

FutureCraft Footprint

Als voorbeeld om te laten zien wat voor producten adidas zoal maakt: de FutureCraft Footprint. Een hardloopschoen die ontworpen is samen met Allbirds om je CO2-voetafdruk te verminderen. De middenzool is gemaakt op biologische basis en het bovenwerk is ongeverfd. De schoen is gemaakt met ten minste 50% aan hergebruikte grondstoffen.

FutureCraft Footprint

Dit is slechts één van de oplossingen die meehelpen een einde te maken aan plastic afval.

Hou in gedachten dat het einde van het ene product, het begin kan zijn van de volgende. Door ons samen in te zetten tegen plastic afval komen we sneller verder.

Meer blogs zoals deze kun je vinden op onze nieuwspagina! Wees er zeker van dat je niets mist en volg ons vooral ook op Instagram en Facebook.