Skip to content
Sustainability

Footshop wil duurzaamheid toegankelijker maken

5 februari 2023 15:46
Footshop wil duurzaamheid toegankelijker maken

De laatste jaren is de trend naar meer zorgvuldige modeproductie steeds sterker geworden. Veel merken hebben duurzaamheid in verschillende productiefasen ingevoerd en nieuwe criteria ontwikkeld. Footshop wil duurzaamheid ook toegankelijker maken voor iedereen. Daarom heeft het merk nu een eigen systeem van duurzame criteria ontwikkeld. We nemen het hier onder de loep!

“Bij Footshop geloven we dat elke verandering begint bij jezelf. Daarom hebben we besloten onze stem en ons platform te gebruiken om milieubewustzijn te ondersteunen.”

Footshop

Dit zijn de projecten

Footshop start met verschillende nieuwe projecten. Hieronder geven wij een korte introductie:

1. Footshop Upcycling Project

Upcycling is een van de termen die steeds vaker wordt gebruikt. Het gaat om de omzetting van reeds gebruikte of voor verwijdering bestemde producten in nieuwe. Veel materialen worden niet op natuurlijke wijze afgebroken en zijn schadelijk voor het milieu.

Footshop werkt daarom nu samen met een lokale afvalvernietiger. Aan het eind van elk kwartaal worden de afgedankte sneakers uit de opslag gehaald en wordt het nieuw gevormde mengsel van oude sneakers gebruikt om sportvelden van te maken.

Het merk steunt ook zes jonge ontwerpers die de kans hebben gekregen om te laten zien hoe zij upcyclen. In ruil daarvoor schenkt Footshop de zes talenten hergebruikte producten, stukken uit onze Footshop-collecties of samenwerkingen met andere merken.

Het project is nog in de startfase. Als u in de toekomst op de hoogte wil blijven, kijk dan gerust zelf naar het artikel:

2. The Second Chance

Als gebruikte sneakers en kleding niet kunnen worden gerecycled tot iets nieuws, heeft Footshop een ander geschikt alternatief bedacht: de tweede kans. Dit is een winkel die Footshop heeft geopend in Vnitroblock (Praag), waar je oude kleding of sneakers van Footshop kunt inleveren. Het is een soort tweedehandswinkel.

Daarnaast werkt Footshop weer met studenten, waarvan de meesten van de Baťa Universiteit in Zlín komen en design studeren. De vijf studenten gebruiken de teruggewonnen producten en maken nieuwe kledingstukken of decoratie van verschillende delen van het materiaal.

Bilder by Footshop

Als u meer wilt lezen, kunt u hier ook het hele artikel over het project lezen:

Footshops criteria voor duurzame mode

Je hebt vast wel eens een groen blaadje gezien naast een artikel in Footshop. Dit is een van de criteria die een product kan krijgen. Naast het groene blad onderscheidt Footshop tien categorieën. Zodat je de volgende keer weet welk teken wat betekent, hebben we hier de uitleg voor je gevonden:

1. Katoen betere normen

Je vindt dit keurmerk naast artikelen bij Footshop die zijn geproduceerd met katoen dat duurzamer is dan conventioneel katoen. Dit katoen is geteeld met minder chemische watermeststoffen en pesticiden, wat aanzienlijk bijdraagt tot de vermindering van de ecologische voetafdruk van de katoenteelt.

2. Biologisch katoen

Het biologisch katoenlabel betekent dat het product hoofdzakelijk is gemaakt van natuurlijk geteelde katoen zonder gebruik te maken van synthetische landbouwchemicaliën als meststoffen of pesticiden.

3. Primeblue

Primeblue is een innovatief materiaal van adidas en daarom zul je dit embleem vaker aantreffen naast items van dit merk. Het materiaal wordt gemaakt van Parley Ocean Plastic – geüpcycled plastic afval dat wordt onderschept en verwerkt op afgelegen eilanden, stranden, kustgemeenschappen en kusten.

4. Parley Ocean Plastic

Dit is het aparte merk voor Parley Ocean Plastic – het materiaal dat wordt gemaakt van geüpcycled plastic afval dat wordt onderschept van stranden en kustgemeenschappen voordat het de oceaan bereikt.

5. Primegreen

Is ook een materiaal van adidas, maar het is niet gemaakt van gerecycled afval, maar van 100% duurzaam materiaal dat geen nieuw plastic bevat.

6. Reecycled

Een typische indicatie van Reebok. De totale gerecycleerde inhoud is minstens 30% in gewicht voor kleding en accessoires. Voor schoeisel is ten minste 30% van het bovendeel gemaakt van gerecycleerde materialen, ook in gewicht. Bovendien bevatten de producten geen zuiver polyester.

7. Reegrow

Producten met dit label zijn gemaakt van ten minste 50% plantaardige of natuurlijke materialen. Het is ook een typisch teken voor een artikel van het merk Reebok.

8. Vegan

Producten met het Vegan-label zijn gemaakt met veganistische alternatieven voor dierlijke materialen of ingrediënten zoals leer en dons om je een veganistische optie te bieden met dierproefvrije ingrediënten.

9. Recycled

Producten met dit label zijn hoofdzakelijk gemaakt van gerecycleerde materialen die afkomstig zijn van oud afval, zoals plastic flessen en kleding. Deze producten hebben een kleinere ecologische voetafdruk omdat er meer afval dan nieuw materiaal wordt verwerkt.

10. Het ecolabel

De milieukeur of ecolabel wordt gebruikt voor producten die zijn vervaardigd volgens milieuvriendelijker processen waarbij minder water, energie en chemicaliën worden gebruikt.

Duurzame artikelen bij Footshop

Om je een overzicht te geven, hebben wij enkele duurzame artikelen bij Footshop voor je uitgezocht. Laten we gaan!

1. VEJA URCA CWL

De URCA-sneaker van VEJA is gemaakt van ‘Cotton Worked as Leather’, een veganistisch alternatief voor leer. De rest van de schop is gemaakt van biologisch katoen, gecoat met maïs en castorolie. De zool is bijvoorbeeld gemaakt van 24% Fair Trade gecertificeerd Amazone-rubber, 23% rijstafval en 12% gerecycled rubber.

2. adidas X PHARRELL WILLIAMS BASICS HOODIE

Deze hoodie is gemaakt van 100% beter katoen.

3. VEJA V-10 CWL W

Ook hier is de sneaker gemaakt van duurzame materialen. Daarom vindt je de juiste categorie-etiketten op deze schop. De binnenzool is bijvoorbeeld gemaakt van suikerriet, Amazone-rubber en biologisch katoen. De rest van de sneaker is ook duurzaam.

Wil je lezen over andere merken en sneaker modellen en hun duurzaamheid? Klik dan op de knop hieronder en check out Sneakerjagers Sustainable!