Skip to content
Editorial

Fashion it-girl Paula Viana over mode, kunst en Fashion Week – Sneakerjagers interview

23 maart 2024 11:00
Fashion it-girl Paula Viana over mode, kunst en Fashion Week – Sneakerjagers interview

Paula Viana, een fashion communicator uit Spanje, is van jongs af aan al geïnteresseerd in de modewereld. Wat begon met het lezen van Vogue-magazines, ontvouwde zich in een plek bij de Copenhagen Fashion Show. In haar show ‘The Backstage Talks’ bespreekt ze trending momenten in fashion.

In een exclusief interview met Sneakerjagers vertelt ze over wat mode voor haar betekent en waarom het zo belangrijk voor haar en de community is om ook content in het Spaans te zien.

Maak kennis met Paula

Voor wie geïnteresseerd is in mode, heeft haar hoogstwaarschijnlijk al wel eens voorbij zien komen. Paula Viana is een bekende content creator uit Spanje, die zich richt op de laatste nieuwtjes en trends uit de werled van fashion. Ze noemt zichzelf ’the voice of fashion in Spanish’, en verwijst hier naar het feit dat er niet zoveel Spaanstalige creators zijn.

“Mode begon voor mij als een hobby”, vertelt Paula. “Met de tijd kan ik zeggen dat het nu mijn baan is geworden. Met mijn account heb ik het over aspecten van de fashionwereld die vooral achter de schermen plaatsvinden. Ik wil men informeren over wat er gebeurt in de industrie”.

@thebackstagetalks

Op haar Instagram- en TikTok-kanalen, beide @thebackstagetalks, gaat Paula in op de laatste trends en nieuwsonderwerpen die relevant zijn in de modewereld. Denk hierbij aan runway shows, het reviewen van collecties of het bespreken van het laatste fashion nieuws.

“Ik ben vijf jaar geleden begonnen met ‘The Backstage Talks’, de titel van mijn accounts”, vertelt ze. “In die tijd was het bijna onmogelijk om informatie over mode te vinden op sociale media. Ik wilde mijn visie op mode geven en in contact komen met mensen die in dezelfde dingen geïnteresseerd waren als ik”.

En dat is precies wat er gebeurde. Met meer dan honderdduizend volgers op Instagram en TikTok samen heeft Paula haar stempel gedrukt. Met haar video’s probeert ze haar volgers een kijkje achter de schermen te geven. “Mijn visie is altijd gericht geweest op bepaalde aspecten van de show die bij velen onopgemerkt gingen” – Paula.

Taalbarrière

Paula’s interesse in mode begon al op zeer jonge leeftijd: “Mijn moeder kleedde me toen ik klein was, zoals de meeste moeders waarschijnlijk doen. Toen ik ouder werd, begon ik mijn eigen gevoel voor stijl te ontwikkelen en begon ik looks en outfits uit te tekenen. Op 9-jarige leeftijd wilde ik sneakerontwerper worden, zonder te weten dat dit een echte baan was”, vertelt ze lachend.

Toen Paula voor het eerst een VOGUE Magazine zag, wist ze dat fashion haar roeping was. “Ik wist niet wat ik zag of las omdat ik amper 10 jaar oud was, maar ik weet dat ik alles geweldig vond”, zegt Paula grijnzend. Toen ze ouder werd, realiseerde Paula zich dat de tijdschriften die in haar stad verkrijgbaar waren slechts het topje van de ijsberg waren.

Ze realiseerde zich dat het veel moeite kostte om in Spanje toegang te krijgen tot informatie over alles wat met mode te maken had. “Ik begon mijn zoektocht naar informatie op het internet, maar op dat moment waren er vrij weinig niet-Engels geschreven artikelen of nieuws. Dit motiveerde me om ‘The Backstage Talks’ te creëren, om zo in contact te komen met andere Spaanstalige modeliefhebbers.”

Dit is dan ook de reden dat alle content van Paula in het Spaans is, iets wat tegenwoordig een niche lijkt te zijn. “Ik wil mode toegankelijk maken voor de jongere ik, een beetje op die manier”.

Fashion inspiratie

Ook al is Paula niet de gemiddelde fashion content creator en post ze meer informatieve content dan enkel haar eigen looks, heeft ze zeker haar unieke smaak “Mijn persoonlijke stijl wordt beïnvloed door technologie, moderniteit en esthetiek die lijkt op die van de stad Berlijn”, legt ze uit. “Ik draag altijd zwart, net als veel bekende modeontwerpers doen. Ik denk dat het dragen van uniforme kleuren je outfit een edge geeft.”

Wanner ze de vraag krijgt wie haar inspireert, komen er direct twee namen op bij Paula: “Brenda Hashtag zeker, haar kennis en oordeel over zwart-wit archief kledingstukken is mijn zwakte. Alexendra Guerain is zonder twijfel de persoon met wie ik mijn volledige garderobe zou kunnen ruilen en alles mooi zou vinden – zij is 100% een stijlreferentie voor mij.”

Als iemand die meestal over mode praat in plaats van het op wat voor manier dan ook te promoten, probeert Paula objectief te blijven als ze naar huidige trends, merken en collecties kijkt. Toch zijn er een aantal merken die er voor haar uitspringen. Hier noemt ze merken als Acne Studios, Alaia, AVAVAV en Dilara Findikoglu.

Als ze een favoriet merk zou moeten kiezen, dan zou dat zonder twijfel Prada zijn. Behalve de gebreide truien met elastiek aan de onderkant, die zijn een no-go voor Paula: “Sorry Miuccia Prada.”

Fashion Week Kopenhagen

Met haar account ‘The Backstage Talks’ bezorgde Paula zichzelf vorige maand een plaatsje op de Fashion Week in Kopenhagen. “Aanwezig zijn bij de Fashion Week als Spaanstalige creator voelde voor mij als een droom die uitkwam”, aldus Paula. “Het gaf me de positie om informatie uit de eerste hand te krijgen en alles wat er gebeurt direct te communiceren naar het Spaanstalige publiek, een doelgroep die nu vaak nog beperkte informatie heeft.”

Wat haar het meest opviel tijdens deze week, was dat elk merk all-in ging met hun runway. “Ik heb het gevoel dat, in tegenstelling tot andere modeweken, de mensen die de shows in Kopenhagen bijwoonden het belangrijk vinden om te spelen, te combineren en te experimenteren met mode. Men durft hier risisco te nemen”, vertelt ze. “Dit was verfrissend. Ik heb het gevoel dat na een tijd van recessie, van afsluitende cycli met turbulente creatieve richtingen en veel minimalisme, we eindelijk weer plezier hebben in mode.”

Hier verwijst ze naar het gebruik van technologie in de mode. “Technologie wordt ook steeds belangrijker en dat verrast me.” Technologie in de ontwerpen, technologie in de marketing en zelfs technologie op de catwalk. “Het is een hulpmiddel dat al vele jaren tot onze beschikking staat en ik heb het gevoel dat het voortdurend wordt verspild, maar dat we het nu eindelijk introduceren in de wereld van fashuion. We gaan een nieuwe fase in die veel belooft”.

Sneakers in high-end fashion

Volgens Paula hebben sneakers ook een groot moment in high-end fashion. Onlangs zagen we samenwerkingen met Louis Vuitton, Comme des Garçons, Dior en Junya Watanabe die elk de sneakermarkt veroverden. Maar ook op de catwalk hebben sneakers een moment. “Ik ben een meisje dat is opgegroeid in het tijdperk van Virgil Abloh, de designer die streetwear en high-end fashion samenbracht”, zegt Paula. “De catwalk weerspiegelt wat er op straat gebeurt en sneakers maken daar deel van uit.”

Bij de vraag over haar favoriete sneaker is, noemt Paula vrijwel direct de Martine Rose x Nike Shox MR4 die afgelopen jaar werd uitgebracht. “Deze sneaker heeft me volledig in een chokehold.” Een andere eervolle vermelding is de Comme des Garçons x Nike Premier: “Het beste van een pump en een sneaker, wat wil je nog meer?” – Paula.

In de komende vijf jaar

Kijkend naar de huidige stand van zaken in de modewereld is Paula benieuwd wat de komende jaren zullen brengen, zowel op de catwalk als met haar platform. Met ‘The Backstage Talk’ wil ze nog meer Spaanse content over mode naar buiten brengen. “Ik zou graag verder willen groeien, meer intern en exclusief toegang krijgen tot internationale mode en Spaanstalige landen een duidelijke visie geven op fashion uit de grote steden als Milaan, Parijs en Kopenhagen.”

Hoewel Paula al een tijdje aan haar platform werkt, lijkt het erop dat haar harde werk nu pas beloond wordt. “Dit is het eerste jaar dat ik meedoe aan internationale modeweken op uitnodiging. Het heeft me best wat tijd gekost om mezelf in deze positie te verwerven, snap je.” Als haar wordt gevraagd waar ze zichzelf de komende vijf jaar ziet, klinkt ze optimistisch.

“In de komende 5 jaar stel ik me voor dat ik naar grote modesteden reis, unieke content maak en TBT internationaal vestig”, zegt Paula. “Fashion is hoe ik de wereld begrijp, het nieuws, de actualiteit, mensen, kunst en alles wat er bestaat. Het is mijn oertaal en dit wil ik naar mijn community overbrengen.”