Skip to content
Editorial

De wankelende relatie tussen Kanye West en adidas

14 oktober 2022 19:23
De wankelende relatie tussen Kanye West en adidas

Kanye West, ook wel bekend als Ye, werkt al sinds 2014 samen met adidas. In 2014 richtten de twee het merk Yeezy op, wat in de afgelopen jaren voor miljarden heeft gezorgd voor beide partijen. Anno 2022 verloopt deze samenwerking echter stroever dan acht jaar geleden en lijkt Yeezy zijn gouden jaren gehad te hebben.

Kanye’s controversie

Rapper en artiest Kanye West, bekend van nummers als ‘Gold Digger’, ‘POWER’ en ‘Runaway’, is in 2022 flink onder vuur komen te liggen. De rapper staat bekend om zijn controversiële opmerkingen en acties, maar lijkt ditmaal echt te ver gegaan te zijn. Zodanig ver, dat zijn langdurige samenwerking met adidas eronder lijkt te bezwijken.

Zo heeft de rapper, voormalig echtgenoot van Kim Kardashian, in de afgelopen maanden verschillende statements op social media geplaatst waarin hij liet blijken dat hij het niet eens was met de keuzes van adidas. Volgens hem zouden verscheidene adidas designs afgekeken zijn van zijn werk bij Yeezy en zouden ze winst maken van hem als partner, zonder dat hij hiervan zou profiteren.

adidas Yeezy Season 9
Yeezy Season 9 in Parijs l Stephane Feugere

Binnen een aantal weken escaleerde de situatie en werden de ‘rants’ van Ye erger. Tijdens de Paris Fashion Week, begin oktober 2022, toonde Ye zijn eigen Yeezy Season 9 collectie. In deze collectie waren verschillende kleding items bedrukt met de quote ‘White Lives Matter’, wat bij velen in het verkeerde keelgat schoot.

Zo ook bij het team van adidas, die deze quote absoluut niet vond kunnen. Nog geen week na de Paris Fashion Week, doken er beelden op van Kanye die ongepaste filmpjes aan het team van adidas toonde in een meeting. Dit in combinatie met de antisemitische opmerkingen op Twitter en Instagram, waar Ye een aantal dagen van gebanned was, zorgde ervoor dat Amerikaanse Bank JPMorgan Chase de relatie met Yeezy eindigt per 21 november 2022.

Yeezy en adidas

Het beëindigen van deze bancaire relatie zou voor Kanye betekenen dat hij een nieuwe bank moet zoeken die Yeezy onder hun hoede wil nemen. Welke bank dit voor zich wil nemen, is nog maar de vraag. Daarnaast geeft adidas aan dat de langdurige samenwerking met de rapper ‘under review’ ligt.

Kanye West adidas
Foto Brad Barket/Getty Images

Of dit het definitieve einde is van Yeezy onder moederbedrijf adidas, is nog maar de vraag. Wel zijn we in 2022 erachter gekomen dat Kanye niet verlegen is in het nemen van drastische keuzes, denk hierbij aan de beëindigde samenwerking met GAP. In 2020 ging de rapper in zee met kledingbranche GAP en kondigde een 10-jarige partnership aan. In september 2022, twee jaar na het ingaan van het contract, werd dit contract echter al verbroken.

Voorlopig is nog niet duidelijk hoe de samenwerking tussen Kanye West en adidas zal verlopen. Tot zover zijn er nog geen contracten verbroken binnen de samenwerking en lijkt het erop dat we over de komende Yeezy releases geen zorgen hoeven te maken. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor de laatste updates.