Skip to content
Editorial

De gemiddelde schoenmaat van mannen is berekend

16 juni 2023 14:36
De gemiddelde schoenmaat van mannen is berekend

De schoenmaat van een man kan variëren per lengte, leeftijd en land. Een gemiddelde maat berekenen is dus niet erg makkelijk, maar er is wel degelijk data over bekend.

Mannelijke schoenmaten

De schoenmaat van een man kan erg verschillen. Hierbij spelen lengte, leeftijd en zelfs locatie een grote rol. Meestal staan lengte en schoenmaten met elkaar op een lijn. Zo hebben lange mannen vaak ook grotere voeten en vice versa. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn en kan de locatie ook een rol spelen.

Nike Fit Size measurement
Nike Fit tool dat jou helpt bij het meten van je schoenmaat

Zo bleek uit een rapport van de American Academy of Orhopaedic Surgeons (2014) dat de gemiddelde schoenmaat voor een man wereldwijd tussen de US9 en US12 ligt. In Europese maten ligt dit tussen maat 43 en 46. Daartegenover meette het instituut schoenmaat 44 (US10) als gemiddelde schoenmaat voor mannen in Amerika.

Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat de data van deze organisaties uit gecertificeerde bedrijven komen, maar er geen wetenschappelijke data over bekend is.

Gemiddelde schoenmaat Nederland

In Nederland is de gemiddelde schoenmaat van de man ook geprobeerd te berekenen. In 2015 kwam schoenenmerk Sacha met data verkregen uit klantgegevens van 77.000 klanten (NU, 2015). Met deze data berekende het bedrijf een gemiddelde per provincie en kwam hier tot de conclusie dat provincie Drenthe gemiddeld de grootste schoenmaat had.

adidas

De bewoners uit Drenthe zouden volgens het rapport van Sacha gemiddeld schoenmaat 43,08 hebben. De mannen uit Overijssel volgden en hadden gemiddeld schoenmaat 43,04. Groningen deelt de derde plek met maat 43,02. Onderaan de lijst stonden de Brabanders met een gemiddelde van 42,87.

Het overal gemiddelde in Nederland ligt dus rond de 43. Dit is in verhouding met de gemiddelde lengte van de Nederlandse man, namelijk 182,9 cm in 2020 (CBS), redelijk normaal.

De grootste schoenmaten ooit

De man met de grootste schoenmaat ooit gemeten, was Robert Wadlow uit Illinois. Wadlow had een lengte van 2,72 meter en had schoenmaat 37AA. Omgerekend in Europese maten is dit maat 75. In 2015 ging de grootste schoenmaat naar Jeison Orlando Rodríguez Hernandez, uit Venezuela. Deze man had US maat 26.

Robert Wadlow GettyImages
Robert Wadlow l Foto van Getty Images

Daartegenover staan de grootste schoenmaten van de vrouwen. Julie Felton uit Engeland werd in 2019 benoemd tot de vrouw met de grootste voeten. Felton droeg schoenen in mannenmaat 15,5 US. Omgerekend is dit maat EU 49,5 wat voor vrouwen erg ongewoon is.

Size ranges per sneakermerk

Tegenwoordig gaan de size ranges voor mannen schoenen vaak tot US maat 13 of 14. Nike en adidas hebben daarentegen ook nog grotere maten voor sporters. Zo bieden beide merken ook schoenen in US maat 21 of 22. Ook Timberland heeft een wijde range en verkoopt boots in US maat 18.

De Nike’s gaan tot mannenmaat EU 52,5

De kleinste mannenmaat dat deze merken vaak aanbieden, is US size 5 (37 EU). Natuurlijk is er de optie om bij kleinere voeten ook te kijken bij de kindersectie of bij de unisex paartjes. De sneakers voor mannen van Converse, kunnen ook vanaf US maat 3 beginnen, evenals bij adidas. Bij Nike begint deze range bij schoenmaat 4 (US).

Momenteel behoudt Rodríguez Hernandez nog steeds de titel van de grootste voeten ter wereld. Of dit in de toekomst nog overtroffen kan worden, is een goede vraag.

Wil je meer van dit soort items lezen? Neem dan een kijkje bij de blogs op onze website en download de Sneakerjagers app. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram, Twitter en Facebook en blijf up-to-date van de laatste sneaker nieuwtjes.