Skip to content
Editorial

De ‘Each One Teach One’ mentaliteit van streetwear merk Patta

27 januari 2023 12:00
De ‘Each One Teach One’ mentaliteit van streetwear merk Patta

Het is een van de belangrijkste streetwear merken op het wereldtoneel; Patta. Het streetwear merk werd in 2004 opgericht door Edson Sabajo en Guillaume ‘Gee’ Schmidt en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van ‘s werelds grootste streetwear merken. Met drie vestigingen, in Amsterdam, Londen en Milaan, en grote samenwerkingen op zijn naam, is alles wat het merk doet community gericht. Edson Sabajo vertelt hoe de gemeenschap het merk gebracht heeft op de plek waar het nu staat.

Begin Patta

Edson Sabajo, co-founder Patta en groot sneaker liefhebber, startte in 2004 samen met Guillaume ‘Gee’ Schmidt de sneakerwinkel Patta. De twee leerden elkaar kennen in Fat Beats, een platenwinkel in Amsterdam waar Sabajo manager was. Hun passie voor sneakers en hiphop verbond de twee, met als gevolg: het merk Patta.

Edson Sabajo Patta
Foto’s Sneakerjagers

Het streetwear merk, bekend door quotes als ‘Love for All’ en ‘Out of love and necessity rather than profit and novelty…’, zoals vermeld op de website, is thuis in de hiphopcultuur. Volgens Sabajo gaan hiphop en Patta hand in hand; “Hiphop is de backbone van Patta. De hiphopcultuur is een hele vredelievende cultuur die mensen bij elkaar wilt brengen. Beroepen, etniciteiten etcetera doen er niet aan toe, dit is bij Patta ook het geval.”

Nadat de eerste vestiging van Patta in Amsterdam zijn deuren opende in 2004, heeft het merk inmiddels drie winkels in Europa. “Ik denk dat ons succes ligt in het feit dat we dichtbij onszelf blijven”, vertelt Sabajo. “Ik ben ook gewoon sneaker liefhebber.”

Sabajo is sinds de jaren ‘80 al een grote sneaker fanaat. Met zo’n 2.000 sneakers in zijn kast is hij altijd bezig met het vinden van de nieuwste, meest zeldzame sneaker. “Je wilt altijd shit hebben dat niemand anders heeft”, vertelt Sabajo. Dit was ook de instelling bij het oprichten van Patta; zeldzame, onbekende sneakers naar Amsterdam te brengen. “In die tijd, begin jaren 2000, haalden we al onze sneakers uit het buitenland.”

Dit resulteerde in een hoop reizen naar sneakerwinkels in steden zoals New York, Parijs, Tokio en Los Angeles. “De sneakers die ze daar hadden, kende men in Nederland nog helemaal niet”, vertelt Sabajo. “We kochten daar onze sneakers in en shipten deze vervolgens naar Amsterdam. In onze store, toen nog op de Nieuwezijds Voorburgwal, verkochten we deze schoenen weer door.”

Reizen en connecties

Een sneaker die Sabajo al die tijd erg is bijgebleven, is de Reebok Freestyle Hi. “Ik weet nog heel goed, een vriend van mij had een store in Philadelphia”, vertelt Sabajo. “Maar in het Noorden van de stad, in het getto gedeelte waar niet veel man kwam. Ik liep daarbinnen en keek mijn ogen uit, het was een soort candyshop. Overal sneakers, waar je ook keek.” Hier viel Sabajo’s oog op de Reebok Freestyle Hi, een model dat in Nederland al jaren niet meer te verkrijgen was. “De colorways van de sneakers die ze hier hadden waren insane.”

Na lang rondgekeken te hebben, vroeg Sabajo of hij de Reebok’s mee kon krijgen. “Het duurde even voordat de verkoopster begreep dat ik tientallen paren mee wilde nemen, niet alleen eentje in mijn maat. Al die sneakers hebben we toen in de auto gezet, een Porsche Cayenne als ik het goed heb. Hoe dat paste, vraag ik me nog steeds af. We zijn naar FedEx gereden en hebben alles naar Nederland geshipt.”

Eenmaal aangekomen in Nederland, gingen de Reebok sneakers als warme broodjes over de toonbank. “Ze waren in één keer weg, dat was het moment waarop het hitte”, vertelt Sabajo. Het succes van de Reebok Freestyle Hi was zodanig groot dat andere sneakerwinkels in Nederland Reebok opbelden, met de vraag naar dat specifieke model; een silhouet dat sinds de jaren ‘80 niet meer gemaakt werd. “Reebok is die schoenen toen opnieuw gaan produceren”, vertelt Sabajo. “Later hebben we nog een belletje van hen gekregen met een bedankje, dat was bizar. Toen wisten we; we hebben hier iets ontdekt.”

Community is key

Sindsdien is het hard gegaan met Patta. “Elke stad gingen we af; Los Angeles, New York, Philly, Tokio, we kamden alles uit en ontmoetten veel mensen uit de scene”, vertelt Sabajo. “Dit hebben we denk ik zo’n vier jaar gedaan, toen kwam de eerste samenwerking met Asics. Zij zagen ook; we waren niet te stoppen en we brachten iets naar de tafel.” Later volgden grote merken zoals Nike en speelde Patta mee met de big boys. In 2006 kwam Patta met hun eerste samenwerking met Nike; de sneaker Air Max 90 ‘Homegrown’.

Edson Sabajo Patta

Sabajo: “Mensen begonnen Patta te herkennen, waar je ook liep.” Ook hier zijn de connecties die Sabajo en Schmidt in het buitenland hebben gelegd volgens hem erg waardevol geweest. “De mensen die ik in de begintijd heb ontmoet, in Japan of in de States, spreek ik nog steeds. Dat gaat way back.” Ook blijft het merk blijft dicht bij zichzelf: “We kunnen denken als de klant, maar ook als de sneaker guys die weten hoe de industrie in elkaar zit. Ik denk dat daar onze kracht in schuilt.”

Naast sneakers en een eigen kledinglijn, heeft Patta ook verschillende initiatieven opgericht. Met deze initiatieven wil het merk hun kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generaties. Met initiatieven als Patta Soundsystem, Patta Running Team, Patta Foundation en sindskort ook de Patta Academy, een leerschool voor jongeren, zet Patta zich in voor de community. “De community is key, zo is Patta ook ontstaan.” De Patta Academy werd in 2021 opgericht en draaide in 2022 zijn tweede programma. Met de leerschool wil het merk Patta jongeren leren over creatief ondernemerschap en doet dit vanuit eigen ervaring. “Each One Teach One”, aldus Sabajo.

Each One Teach One

De ‘Each One Teach One’ mentaliteit komt terug in veel wat Patta doet. Zo werd de quote, afkomstig uit de hiphopcultuur, ook in de ‘Second Wave’ gebruikt, een recente samenwerking met Nike. “Ik wil men gewoon educaten, waarom zou ik alles voor mezelf houden? Ik ben prima, wij als Patta zijn prima. Het is ongelofelijk wat we in de afgelopen jaren opgebouwd hebben als black-owned company, zonder investeerders of education”, vertelt Sabajo. “We zitten op wereldniveau in de top 5 op het gebied van streetwear, dat blijft bizar. Nu is het aan ons om onze kennis door te geven en terug te geven aan de community. Each One Teach One.”

Each One Teach One
Patta

Naast de Patta Academy geeft Sabajo sinds kort ook les op de Hogeschool van Amsterdam en helpt hij jongeren met het opstarten van hun eigen bedrijf. “Die jongeren zien flourishen is het mooiste wat er is.” Met deze workshops en lessen wil Edson dat de volgende generatie nog beter wordt in ondernemen dan de huidige generatie. “Patta is voor ons een leerschool, wij leren ook nog iedere dag”, aldus Sabajo.

Toekomst Patta

Ondanks het grote succes van Patta, blijft Sabajo, in zijn eigen woorden, humble: “Het is ook gewoon een blessing. Je hoopt het wel, je werkt ook hard en vecht er ook voor, maar als het eenmaal gebeurt, dat is een wonder. Je moet het gewoon embracen en jezelf proberen te verbeteren, elke dag weer.” In de afgelopen jaren heeft het streetwear merk verschillende grote projecten geleid. Met een eigen documentaire ‘Patta For Life’ en samenwerkingen met grote sneakermerken is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste streetwear merken wereldwijd.

Ook het jaar 2022 was een groot jaar voor Patta. Het bedrijf bracht collecties met sneaker merken zoals New Balance, Tommy Hilfiger en Experimental Jetset uit en kwam met het tweede deel van ‘The Wave’, een samenwerking met Nike die in 2021 van start ging. “De Patta x Nike Air Max 1 ‘Platinum White’ was persoonlijk mijn favoriete project van 2022”, vertelt Sabajo. “Dit heeft ook te maken met mijn zoon, dat is wel bijzonder.” Ook voor dit jaar heeft Sabajo grootse plannen. Veel mag hij nog niet weggeven, maar er staan grote dingen op de planning.

Edson Sabajo Patta
Edson Sabajo Patta

“Ik zou ooit wel eens een Patta bejaardenhuis willen beginnen”, vertelt Sabajo grinnikend. “Stel je voor; je hebt een heel groot gebouw met like-minded people die allemaal dingen willen creëren. Dat lijkt mij heel tof.” Het Patta bejaardenhuis moet volgens hem een plek worden waar ouderen hun laatste wensen kunnen verwezenlijken; van een lapdance krijgen tot het maken van beats. “Dat alles mogelijk is binnen die plek voordat je dood bent. Zo’n concept lijkt me best geinig.”

Het merk Patta wordt in de toekomst uitgebreid. Hoe het bedrijf er over tien jaar uit moet zien, durft Sabajo nog niet te zeggen. Wel blijft het merk zich richten op de community. “Ik wil helpen waar nodig is, ik heb alles al. Ik hoef geen drie auto’s, het enige waar ik veel van wil hebben is sneakers”, aldus Sabajo.