Skip to content
Upcoming

De digitalisering van sneakers nu en in de toekomst

2 november 2021 21:00
De digitalisering van sneakers nu en in de toekomst

De sneaker industrie blijft zichzelf innoveren en komt voortdurend met nieuwe technologieën. Ook digitalisering van de paartjes door middel van 3D prints gaat een steeds grotere rol spelen. Daniel Bailey, co-founder van CONCEPTKICKS, denkt dat digitalisering de toekomst gaat vormen.

Digitalisatie van de sneaker industrie

Het sneaker landschap wordt gevormd door innovaties. Tegenwoordig kunnen paartjes in rap tempo ontworpen én uitgebracht worden. Hierin speelt de technologie een grote rol. Van schets tot productie, de huidige methodes ontwikkelen zich voortdurend. In de toekomst zal de vooruitstrevende technologie een nog grotere rol gaan spelen.

De digitalisatie van de sneaker industrie begint al in fase één, het ontwerpproces. Waar men vroeger met pen en potlood naar de tekentafel ging, worden de ontwerpen nu met programma’s getekend. Moderne 3D ontwerpen laten steeds beter zien hoe een sneaker zich vormt en eruit moet zien. Ook het 3D printen en de robotisering van het productieproces laat zien hoe ver de technologie al is.

Digitaal ontwerp van CONCEPTKICKS l @CONCEPTKICKS

Daniel Bailey, ontwerper en co-founder van CONCEPTKICKS, denkt dat digitalisering een grote rol in de toekomst gaat spelen. Bij ontwerpers is dit al het geval, maar wanneer de consumenten hier ook aan toe zouden geven, kan dit pas écht een grote ontwikkeling worden.

Technologieën van de toekomst

Volgens Bailey kan de technologie nog veel verder gaan. “I think over the next couple years it will become the norm to buy sneaker NFTs”, vertelt hij in een interview met Highsnobiety (2021). Non-Fungible Tokens (NFT) zijn te vergelijken met Bitcoin en kunnen als digitaal betaalmethode gebruikt worden.

Bailey laat met CONCEPTKICKS zien hoe technologie zich in de toekomst kan ontwikkelen. CONCEPTKICKS is een online platform dat met zijn ontwerpen de laatste technologieën in de sneaker wereld laat zien. De ontwerpen ogen futuristisch en modern. Op het platform zijn schetsen, ontwerpen en prototypes te zien. Sinds de oprichting is CONCEPTKICKS erg gegroeid en heeft het Instagram account zo’n 150.000 volgers.

Bailey laat zich voortdurend inspireren door nieuwe technologieën. Of dit nu gaat om ontwerpen op WACOM- tablets of het opbouwen van sneakers door middel van 3D modellen. “It’s something that I’m fascinated by, and I’m constantly trying to educate myself on the latest software and the new construction possibilities that come with them”, aldus Bailey.

Digitalisering biedt nieuwe methodes

Een nieuwe speler in de sneaker industrie, is Zellerfeld. Zellerfeld is een technologie bedrijf in New York. Het team specialiseert zich in het ontwerpen van sneakers door middel van 3D printers. Het bedrijf heeft zijn krachten gebundeld met CONCEPTKICKS. In hun vorige Heron Preston project laten beide namen zien wat technologie kan bereiken.

Heron Preston
Ontworpen schoen van Heron Preston l ©HERON PRESTON

“Digitalization lowers the barrier of entry for new designers and more creative designs. What we see now is the very beginning,” vertelt Zellerfeld. Het digitaliseren van het ontwerpproces en het produceren met 3D printers kan een grote rol gaan spelen in de toekomst.

adidas Futurecraft
adidas Futurecraft Strung l Foto van adidas

Zellerfeld en Bailey zien hoe toekomstige technologieën impact kunnen maken bij grote bedrijven zoals adidas. Dit is ook te zien in hun Futurecraft Strung project uit 2020. Hierbij maakte adidas ook gebruik van 4D methodes. Ook denkt Zellerfeld dat de digitalisering van de sneaker industrie voor de kleinere spelers voordelig kan werken.

“Digitalization eliminates the required upfront investment of money and time,” vertelt Zellerfeld. “It empowers anyone to design, scale, and print a shoe in hours with just software.”

Hoe de digitalisering zich in de komende jaren gaat ontwikkelen, moeten we nog afwachten. Wel kunnen we stellen dat deze technologie een grote rol gaat hebben in de toekomst.