Skip to content
Upcoming

De Chuck Taylor All Star geschiedenis

12 juni 2021 10:00
De Chuck Taylor All Star geschiedenis

Waarschijnlijk kent iedereen wel de bekende Converse Chuck Taylor All Star gympen. Deze schoen wordt over de hele wereld door jong en oud gedragen. Maar hoe is deze canvas schoen zo iconisch geworden? Lees gauw verder om meer te weten over de geschiedenis van de Chuck Taylor All Star.

Chuck Taylor All Star
Image by Converse

Chuck Taylor

De Converse Rubber Shoe Company werd al in 1908 opgericht door Marquis Mills. Hij begon met het ontwikkelen van schoenen met rubberen zolen, vandaar de naam. In 1917 begon het bedrijf met het ontwikkelen van een schoen, speciaal voor basketballers. Het bedrijf kon zich in deze tijd relatief goed staande houden, maar het aantal schoenen dat werd verkocht was niet zo indrukwekkend.

converse basketball
Image via Graduate Store

Dat veranderde toen Chuck Taylor zich aansloot bij het bedrijf. Hij zag veel potentie in het ontwerp van de schoen voor basketballers. Chuck Taylor was destijds een basketballer voor de Akron Firestones en stond bekend om zijn vlotte babbel en unieke marketingideeën. Hij werd een ambassadeur voor Converse. Het is dan ook dankzij Chuck Taylor dat deze schoen door vele basketballers werd gedragen. Omdat hij enorm had bijgedragen aan het succes van Converse, besloot Converse om in 1932 de naam van de iconische schoen naar Chuck Taylor te vernoemen: de Chuck Taylor All Star.

old shoe
Image by Vanity Fair

Symbool voor patriottisme

In 1936 kreeg Chuck Taylor de eer om een schoen te ontwerpen voor het Amerikaanse Olympische basketbalteam. Hij voegde aan het witte High Top model rood en blauw toe, zodat de schoen de vlag van de Verenigde Staten symboliseerde. Maar wat tot nog meer succes leidde was dat dit model het symbool werd van patriottisme, toen een paar jaar later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De schoen werd door de soldaten van de Verenigde Staten gedragen tijdens trainingen en werd later zelfs de officiële sneaker van Amerikaanse soldaten.

converse ad old
Original Converse Ad

Chuck Taylor All Star Low Top

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog bleef de populariteit van de Chuck Taylor All Star alleen maar groeien. Iedereen die van basketbal hield had of wilde een paar. De schoen werd zelfs zo populair dat Converse in 1957 besloot om ook een lage variant te maken van de All Star onder de naam ‘Oxford’. Dit model was enorm gewild bij mensen als vrijetijdsschoen.

Chuck Taylor All Star
Image via Graduate Store

Icoon voor de muziekindustrie

De daaropvolgende jaren kreeg Converse het zwaar door de toenemende concurrentie. Er kwamen innovatieve schoenen op de markt met nieuwe technologieën. Vooral atleten hadden hier veel vraag naar en gaven dan ook de voorkeur aan de futuristische modellen. Converse bleef achter in de sportwereld, maar zag gelukkig kansen in bijvoorbeeld de muziekindustrie. De All Star werd erg populair in de Punk wereld, Hiphop industrie en werd later door vele bekende rocksterren gedragen. Daarnaast bleef de schoen geliefd als goedkope vrijetijdsschoen. Daarom bracht Converse verschillende designs uit voor alle leeftijden en stijlen.

kurt cobain
Image via Graduate Store

Chuck Taylor All Star als lifestyle schoen

Tegenwoordig heeft Converse nog steeds een ruime keuze aan Chuck Taylor All Stars. Of je nu kiest voor een High Top of Low Top model, met platform of zonder, voor iedereen is er wel een geschikt design.

Heb jij een paar klassieke Chuck Taylor All Stars? Of wil je na het lezen van deze blog een paar aanschaffen? Check dan ons complete Converse overzicht om een nieuw paar te scoren. Vergeet ook niet de Sneakerjagers app te download, om gemakkelijk het laatste nieuws te volgen.

Chuck Taylor All Star
Image by Converse