Skip to content
Sneaker FAQ

De Ultieme Converse Chuck High FAQ

24 januari 2024 14:31
De Ultieme Converse Chuck High FAQ

Is het de Converse Chuck High of de All Star High? Mocht je dat verschil ook niet altijd duidelijk hebben, dan ben je hier aan het juiste adres. De Converse Chuck Taylor All Star High is de volledige en juiste naam van dit welbekende silhouet. Lees verder voor meer feiten over deze sneaker in de Converse Chuck High FAQ!


Welke afkortingen zijn er voor de Chuck Taylor All Star?

In de Verenigde Staten staat de Chuck Taylor All Star ook bekend als “Chucks”, “Cons” of “Connies”. De meest voorkomende naam is in elk geval “Chucks”.

Waar komt de naam Chuck Taylor vandaan?

In 1923 werd de eerste Converse All Star uitgebracht met de handtekening van de Amerikaanse basketbalspeler Charles Hollis Taylor, beter bekend als Chuck Taylor. Zijn suggesties voor verbeteringen aan de Converse leidden tot een langdurige samenwerking en zijn naam kwam op de schoen te staan.

Beeld Asphaltgold

Wat was de eerste colorway van de Chuck?

De eerste basketbalschoen van Converse kwam uit in 1917 en heette All Star. Later werd de sneaker omgedoopt tot Chuck Taylor All Star. Het ontwerp van het high model was identiek, alleen de ronde handtekening ontbrak aan de zijkant. Het allereerste paar verscheen in de colorway ‘Black’.

Wat is het verschil tussen de All Star en Chuck 70?

Op het eerste gezicht zullen weinig mensen een groot verschil zien tussen de twee modellen. Maar als je goed kijkt, vallen je een of twee details op.

De zool van de Chuck 70 is een stuk dikker dan de zool van de All Star, wat de Chuck 70 een retro vibe geeft. Het canvas materiaal van de Chuck 70 is steviger en heeft meer structuur. De sneaker heeft om die reden ook meer naden aan de voorkant dan de All Star. Daarnaast heeft de Chuck 70 dikkere veters, een leren Converse Chuck Taylor logo, een smallere neus en een glimmende zool.

Wat voor imago heeft de Chuck?

Toen de eerste schoenen uitkwamen, evolueerde het imago snel in de richting van rebellie en individualiteit. Natuurlijk is het imago veranderd van generatie op generatie. De sneaker had ook een speciale invloed op de ‘flower power’-beweging in de jaren 70. Het jonge publiek begon de schoen te versieren met vredestekens, slogans en bloemen. De voormalige basketbalschoen deed ook zijn intrede in de punk- en hiphopscene.

Vandaag de dag wordt de eenvoudige retro sneaker beschouwd als een comfortabele alledaagse schoen met cultstatus.

Welke beroemde mensen hebben de Converse Chuck High gedragen?

Vooral in de muziekindustrie werd de sneaker erg populair. Je kunt foto’s vinden van James Dean en Elvis Presley die de klassieke Chuck High droegen. De Britse muzikant Mick Jagger droeg witte chucks met een groen pak op zijn bruiloft in 1971.

Maar de schoen heeft ook zijn intrede gedaan in de politiek. De Oostenrijkse diplomaat Ursula Plassnik heeft bijvoorbeeld een zwart paar Chucks High en combineert deze met een elegante zakelijke outfit. De Amerikaanse rapper Game, Justin Bieber en vele andere beroemdheden dragen deze iconische schoen nu ook.

James Deane Converse
Foto Converse

Wat is er in de loop der jaren veranderd aan de Chuck 70?

Niets! Het ontwerp en de materialen zijn sinds 1923 niet veel veranderd. De relatief eenvoudige schoen gebruikt alleen linnen stof, ook wel canvas genoemd, voor de tong, bovenkant, voering en hielkap. Dit materiaal is niet alleen erg onderhoudsvriendelijk en robuust, maar kan ook gemakkelijk worden geverfd, waardoor personaliseren erg populair is geworden.

De sneaker heeft twee klinknagels aan de binnenkant met luchtgaten voor een luchtig gevoel. De Chuck is nu verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en materialen, maar het origineel is nog steeds gemaakt van canvas.

Hoeveel kost een paar Chuck Taylor All Star Highs?

De gemiddelde prijs van een paar is €75 op de Converse website. De prijzen verschillen echter nogal per colorway. Zo kun je voor bepaalde high vairanten maar €40 of wel €120 uitgeven.