Skip to content
Events

90s Gaming Moments – Mijn Top Picks

16 februari 2021 14:00
90s Gaming Moments – Mijn Top Picks

Het leven is mooi. Je Beanie Babies collectie groeit. Je Tamagotchi leeft nog. Je hebt 10 Pog games op een rij gewonnen en er is je beloofd dat je morgen naar de videotheek mag. En nu is er school vakantie en is het je kans om eens echt te gamen.

Klinkt dat bekend? Dan, mijn vriend, ben jij een 90s kind.

De Air Jordan 6 wordt deze maand 30 jaar. Een van de allereerste colorways van het silhouet werd op 13 februari opnieuw uitgebracht – de Air Jordan 6 Retro ‘Carmine’. Om de verjaardag van de Jordan 6 te vieren, wijden we deze week aan alles uit de jaren 90!

De kans was groot dat je vroeger een N64, Playstation, Sega Saturn of Dreamcast had. Misschien had je zelfs een Game Boy ergens in je rugzak verstopt. Ongeacht welk systeem je hebt gebruikt, je hebt enkele van de meest iconische momenten in gaming meegemaakt – en ik weet zeker dat de meesten van jullie ze zelfs nu nog herinneren!

Ik heb de top meest memorabele momenten in 90s gaming uitgekozen – als je het er niet mee eens bent, post dan je eigen favoriet op Instagram en tag ons @sneakerjagers / #SJ90sGaming!

Super Mario 64 (1997) – De magie van 3D

Het is moeilijk om aan jongeren van nu duidelijk te maken hoe fantastisch het was om Super Mario 64 voor het eerst te spelen. De Mario die we tot dan toe hadden gespeeld, hadden we alleen gezien vanuit een 2D, zijwaarts scrollend perspectief. En nu konden we plotseling een volledig gerenderde, overal te spelen versie van hem spelen! Dit spel zette een nieuwe standaard en vele 3D-platformers die zouden volgen, zouden de formule volgen.

Zeker, het is niet goed verouderd, maar in 1997 zag het er magisch uit. Er waren veel opwindende momenten in het spel met de vrijheid die je kreeg om te verkennen. Maar mijn brutale favoriet is de baby-pinguïn naar de pinguïnhemel sturen.

Let op: Je wordt verondersteld het terug te geven aan zijn moeder. Denk aan het karma.

Tomb Raider (1996) – Is dat een T-Rex??

Ja. Ja dat is het.

Van alle dingen die op de loer lagen in de grotten, ruïnes en natuurlijk tombes die Lara Croft plunderde, was een dinosaurus wel het laatste wat je verwachtte. Zelfs na een gevecht met mummies was een T-Rex die uit het niets tevoorschijn kwam en je achtervolgde een grote verrassing. Leeuwen, wolven en beren lijken wel erg gemakkelijk in vergelijking met deze reusachtige, angstaanjagende vijand!

Aangezien Jurassic Park slechts 3 jaar voor dit spel in 1996 uitkwam, hadden we de tijd gehad om een gezonde angst voor de T-Rex op te bouwen. En plotseling stonden we tegenover hem met slechts een paar geweren en een paar mooie acrobatische toeren! Destijds was dit de meest angstaanjagende vijand in een 3D 90s gaming spelavontuur. Wat zijn de tijden veranderd!

Resident Evil (1996) – Zombie Honden

Het lijkt nu misschien hilarisch flauw (en dat was het zelfs in 1996 al), maar er waren heel wat momenten in Resident Evil die mensen tijdens hun eerste speelbeurt de stuipen op het lijf joegen. Een van die momenten waren de Zombie Dogs, die aan het begin van het spel door de ramen achter en voor je naar binnen stormden om je in het nauw te drijven. Gaat je hart sneller kloppen als je hieraan denkt? Het mijne wel.

Een andere angstaanjagende vondst was toen je je eerste zombie tegenkwam, die zich vrolijk tegoed deed aan een gevallen teamlid in het griezelige Spencer Estate. De onnatuurlijkheid van het schepsel was echt beangstigend. Ik weet zeker dat veel mensen zich nog dat huiveringwekkende moment herinneren waarop het op je af kwam schuifelen in die claustrofobische gang. Huiver!

Pokémon Red/Blue (1999) – Het kiezen van je Starter Pokémon

Een van mijn favoriete 90s gaming moments was het absolute trauma dat ik doormaakte bij het kiezen van mijn eerste Pokémon-starter. Kies ik Charmander, die uitgroeit tot een van de sterkste Pokémon in het spel, maar waardeloos is tegen de eerste twee gymleaders? Kies ik Squirtle, het schattige reptiel dat in de tekenfilm een zonnebril droeg? Of kies ik Bulbasaur, het vreemde plantaardige gremlin dat je door het grootste deel van het spel heen draagt? Letterlijk. Slapeloze. Nachten.

Er waren zoveel geweldige momenten in dit spel, die ik me altijd zal blijven herinneren: eindelijk een Pikachu vinden in het Viridian Forest, de Legendary Birds tegenkomen, over Victory Road lopen, de Master Ball verdienen en die naar het hoofd van Mewtwo gooien.

En alleen al vanwege het epische aantal uren dat ik in dit spel heb gestoken, heeft Pokémon zijn plaats in deze lijst zeker verdiend.

Voor de betrokkenen, ik heb Charmander gekozen. Geen spijt van.

Ocarina of Time (1998) – Ontsnappen met Epona

Er zijn zoveel favoriete momenten in Ocarina of Time dat het moeilijk was er één uit te kiezen – maar het gevoel van opwinding dat ik kreeg toen ik met Epona over dat hek sprong, overtrof zowat alle andere.

Ik heb dit magische spel vaak opnieuw gespeeld, zonder ooit genoeg te krijgen van de eerste onthulling van Hyrule Field, de ontmoeting met prinses Zelda in het paleis, of het ontwaken zeven jaar in de toekomst en de woestenij die Hyrule Castle Town is.

Zelfs nu ik games als Breath of the Wild en Twilight Princess op mijn plank heb staan, grijp ik steeds weer terug naar Ocarina of Time om die nostalgie te ervaren.

Een van de topmomenten van het spel is volgens mij helemaal aan het eind, wanneer Zelda Link terugstuurt naar de tijdlijn van zijn kindertijd, want daar vindt de beruchte splitsing plaats die drie afzonderlijke tijdlijnen voortbrengt waarop sommige van de andere spellen volgen. In de war? Ik ook. Denk er gewoon niet te hard over na, dan komt het wel goed.

Final Fantasy VII (1997) – De dood van Aeris Gainsborough

Ik ga niet liegen – deze doet nog steeds pijn.

De dood van Aeris was een grote schok in 1997, omdat het doden van een hoofdrolspeler gewoon not done was. Het was een gewaagde zet om de gebruikelijke clichés te doorbreken en dit moment in het spel te stoppen, maar wel een heel effectieve. De hele tijd in Ancient City weet je dat er iets groots op komst is. Als het moment daar is en je eindelijk bevrijd bent van Sephiroths controle, denk je dat het voorbij is, dat je veilig bent. Aeris is veilig.

MAAR NEE.

Uit het niets valt de Big Bad naar beneden en spietst haar op zijn belachelijke zwaard, terwijl hij grijnst en doorgaat over zijn plannen voor Reunion en blah blah blah. Ik wil het niet horen, Seph. Je hebt zojuist Aeris vermoord en mijn hart ligt in gruzelementen.

Van alle spellen op deze lijst is dit het meest memorabele moment voor mij, omdat het me leerde dat niemand veilig was.

90s Gaming Moments – Wat denk je?

Dus wat denk je van mijn top 90s gaming momenten? Ben je het met me eens? Heb je er zelf ook een om te delen? Vergeet het niet te posten op Instagram en tag ons @sneakerjagers / #SJ90sGaming!

Kijk ook eens naar onze 90s challenge waar je zelf een paar van de Air Jordan 6 Retro ‘Carmine’ kunt winnen!

Air Jordan 6 Retro 'Carmine'

CT8529-106 · Prijs vanaf €110,-

Naar alle aanbieders