Skip to content
Brand

Run for the Oceans met adidas en Parley’s

15 mei 2022 18:30
Run for the Oceans met adidas en Parley’s

Op 8 juni 2022 is het wereld oceanen dag, daarom moedigen adidas en Parley for the Oceans je aan om in actie te komen! Voor elke 10 minuten die je hardloopt van 23 mei 2022 tot en met 8 juni 2022, zal Parley het gelijkwaardige gewicht van één plastic fles opruimen van stranden, afgelegen eilanden en kustlijnen. Hierdoor kan het afval de oceanen niet bereiken en zo help jij een einde te maken aan plastic afval. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je inschrijven en je run vastleggen via de adidas Runtastic app, Joyrun, Codoon, Yeudongquan of Strava.

End plastic waste

Uit onderzoek is gebleken dat de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis zullen bevatten. Dit is een schokkende voorspelling en daarom is het belangrijk dat er nu actie wordt ondernomen. Volgens het WWF wordt er jaarlijks ongeveer 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. Daarvan komt meer dan 8 miljoen ton in de oceanen en zeeën terecht. Daarnaast is 80% van vervuiling op zee afkomstig van land.

Plastic
Levensduur plastic | Foto van WWF

Het plastic wat in de oceanen terecht komt verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes: microplastics. Doordat het grote plastic uit elkaar valt kunnen er giftige stoffen uit het plastic vrijkomen.

Plastic
Plastic
Foto’s van Greenpeace

De zeedieren zien het plastic als voedsel of ze raken er in verstrikt, waardoor 100 miljoen dieren sterven elk jaar. Doordat zij het eten zullen de giftige stoffen ook onze voedselketen binnentreden. Het plastic is dus niet alleen schadelijk voor de zeedieren, het is schadelijk voor het gehele ecosysteem.

Run for the Oceans

Run for the Oceans komt voor de vijfde keer terug, met als doel om iedereen aan te sporen een einde te maken aan plastic afval. Het evenement zal plaatsvinden van 23 mei 2022 tot en met 8 juni 2022. Parley zal voor elke 10 minuten dat jij hardloopt het gewicht van één plasticfles opruimen van stranden, afgelegen eilanden en kustlijnen.

Run for the oceans

Het probleem kan niet door één iemand opgelost worden, om echte verandering teweeg te brengen is er actie nodig van iedereen over de gehele wereld. Daarom wordt Run for the Oceans uitgebreid met een breder scala aan activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sporten tennis en voetbal. adidas wilt iedereen vanuit elke sport aanmoedigen om zich te verenigen, om zo de oceanen te beschermen tegen plastic afval.

Er zijn vier stappen die je moet ondernemen om een bijdrage te kunnen leveren aan het redden van de oceanen, deze stappen zijn:

  1. Download de adidas Running app op je mobiele toestel
  2. Tik op het tabblad Community en ga naar Challenges
  3. Ga naar de Run For The Oceans challenge en tik op Doe mee met Challenge
  4. Houd van 23 mei 2022 tot en met 8 juni 2022 elke minuut bij
Run for the oceans

Katja Schreiber, Senior Vice President Sustainability van adidas zegt over Run for the Oceans: “Time is against us in the race to help end plastic waste, so we’re pushing harder and with more focus than ever before. Just like how this is an industry-wide problem, it requires industry-wide solutions, because sustainability is a team sport. By uniting our sporting community for this challenge, we can inspire real action against plastic waste by giving people an experience where their actions and way of being active contributes towards cleaning up the ocean.”

Run for the oceans