Skip to content
Sustainability

Nike Space Hippie: Trash Transformed

11 december 2020 17:09
Nike Space Hippie: Trash Transformed

We hebben dit jaar al een paar drops gezien van de Nike Space Hippie, met de originele release van vier modellen (de treffende naam 01, 02, 03 en 04 varianten) op 11 juni, en een tweede drop op 16 juli, van de eerste drie modellen in een andere kleurstelling.

Heel recent, op 10 december, volgde er nog een derde drop van Nike , de Space Hippie 04, met twee nieuwe kleurstellingen voor de dames – Mystic Navy en Cactus Flower.

De Nike ‘Move To Zero’ Campaign

Bij Nike hebben ze dit jaar keihard gewerkt aan de productie van een enorm scala aan duurzame schoenen (en kleding). Sommige van deze sneakers zijn gemaakt van gerecyclede materialen –

Kleding met het label ‘Duurzame Materialen’, op de website van Nike, zijn gemaakt van ten minste 55% gerecycled materiaal. Schoenen met hetzelfde label bestaan tot 20% van het gewicht uit gerecycled materiaal.

Nike Hoodie
Nike T-shirt Dress

Nike heeft als doel gesteld de CO2-uitstoot en verspilling tot nul te reduceren, om de toekomst van niet alleen de planeet, maar ook van de sport en hun atleten te beschermen.

If there is no planet, there is no sport.‘ – Nike

Hoewel een wereldwijd bedrijf, met de omvang van Nike, niet van de ene op de andere dag veranderingen kan doorvoeren, is het werk dat ze in duurzaamheid hebben gestoken zeker een stap in de goede richting.

Vanaf 2020 worden alle AirMI-faciliteiten van Nike in Noord-Amerika aangedreven door 100% hernieuwbare windenergie. En door het gebruik van gerecycled polyester heeft Nike de uitstoot van koolstof met 30% verminderd. Door het gebruik van gerecycled nylon garen hebben ze hun koolstofuitstoot met tot 50% verminderd in vergelijking met maagdelijk nylon.

Het kiezen van de juiste materialen

Door het hergebruik van bestaande materialen zoals kunststoffen en textiel heeft Nike de uitstoot ervan al aanzienlijk verminderd.

Flyknit

Flyknit – elk schoen bovendeel van Flyknit bevat 6-7 plastic flessen.

Flyleather – net als natuurlijk leer, gemaakt door minstens 50% gerecyclede leervezels te binden met synthetische vezels.

Nike Air

Nike Air – Nike Air-zolen bestaan voor ten minste 50% uit gerecycled productieafval.

Gerecycled Polyester – gemaakt van plastic flessen die worden gereinigd, versnipperd tot vlokken, omgezet in pellets en vervolgens gesponnen tot een hoge kwaliteit garen.

Recycled Polyester
Organic Cotton

Biologisch katoen – al het katoen dat in de productlijn wordt gebruikt is gecertificeerd biologisch, gerecycled of Better Cotton sourced.

Gerecycled Nylon – getransformeerd uit verschillende materialen, wordt het nylon gereinigd, gesorteerd en omgezet in schilfers, voordat het een chemisch of mechanisch recyclingproces ondergaat.

Recycled Nylon

Circularity

Circularity is het idee om producten te creëren die langer meegaan, en ze aan het einde van hun levenscyclus te hergebruiken of te recyclen – de cirkel rond te maken.

At Nike, we believe in the unlimited potential of athletes. We have an obligation to consider the complete design solution, inclusive of how we source it, make it, use it, return it, and, ultimately, how we reimagine it.‘ – John Hoke, Chief Design Officer Nike.

Bij Nike hebben ze een lijst van principes opgesteld waarop hun ontwerpen zijn gebaseerd. Alles van materiaalkeuzes en afvalvermijding, tot renovatie en cirkelvormige verpakkingen.

U kunt hier veel meer over hun principes lezen.

Life on Mars

Wat heeft David Bowie te maken met de Nike Space Hippie? Nou … niets om eerlijk te zijn, maar ik kon de kans NIET weerstaan om deze absolute legende van het bekende liedje even te noemen, want… 😉

De Space Hippie is geïnspireerd door het leven op Mars, waar materialen schaars zijn, er is geen herbevoorradingsmissie. Het enige wat je hoeft te gebruiken is een hoop schroot en ruimtetroep!

Met deze ‘Trash Transformed’ collectie probeert Nike het bewustzijn voor klimaatbescherming te vergroten. De schoenen zijn op duurzame wijze geproduceerd, en zijn gemaakt van gerecyclede materialen en herbruikbaar afval.

Het bovendeel is gebaseerd op Flyknit en gemaakt van plastic flessen, t-shirts en garenafval. De tussenzool van de sneakers is gemaakt van gerecycled schuim, wat zowel duurzaam als comfortabel is. De binnenzool is gemaakt van schuim dat overblijft van gerecyclede ZoomX-onderdelen. Tevens het lichtste silhouet van de groep en ook de laagste CO2-voetafdruk.

Zelfs de doos is compleet aangepast, gemaakt van hergebruikt materiaal en bedrukt met plantaardige inkt!

Nike WMNS Space Hippie 04 ‘Mystic Navy’ | CD3476-400

De Mystic Navy colorway heeft een prachtige diepblauwe kleur, met een donkerder, bijna grijsblauwe body van de sneaker. De zool is een mooi babyblauw met die kenmerkende ingebedde vlekken. Het bandje op de hiel en de veters zijn de marine van zijn naamgenoot. De swoosh is gemaakt van een collectie van kleine witte stiksels, die allemaal samenkomen om de schoen een zeer opvallende look te geven.

Nike WMNS Space Hippie 04 'Mystic Navy'

CD3476-400 · Prijs vanaf €78,-

Naar alle aanbieders

Nike WMNS Space Hippie 04 ‘Cactus Flower’ | CD3476-500

De Cactusbloem ziet er rustieker uit dan zijn partner, want de paarse kleur toont echt het weefsel van de ruw aandoende stof. Het lichtere roze op de in-stap van de schoen geeft de schoen een meer patchwork look. De hielriem is een mooie donkere kastanjebruine kleur en de veters zijn koninklijk paars. Tot slot is de sneaker mooi afgewerkt met een witte zool en de speckles sieren de zool.

Beide sneakers zijn voorzien van Nike’s duurzame logo aan de binnenkant van de schoen. Ook op de hielriemen hebben ze hun merk met trots versierd.

Nike WMNS Space Hippie 04 'Cactus Flower'

CD3476-500 · Prijs vanaf €71,-

Naar alle aanbieders

De Nike Space Hippie 04 Mystic Navy en Cactus Flower zijn nu verkrijgbaar via Nike vanaf €140.

Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de nieuwste sneaker releases door onze release kalender in de gaten te houden. Volg ons Instagram-account voor meer sneaker-nieuws!