Skip to content
Newsfeed

Nike klaagt BAPE aan voor het kopiëren van designs

26 januari 2023 11:25
Nike klaagt BAPE aan voor het kopiëren van designs

Nike heeft op 25 januari 2023 een rechtszaak aangespannen tegen streetwear merk BAPE, ook wel bekend als A Bathing Ape. De vraag of Nike actie ging ondernemen tegen het Japanse speelde al meerdere jaren. De silhouetten van BAPE doen volgens Nike verdacht veel lijken op de Air Force 1, Dunk Low en Air Jordan 1 High, de iconische modellen van Nike.

Afgelopen woensdag werd het Japanse streetwear merk officieel aangeklaagd in een rechtbank in Manhattan. Nike sleept het bedrijf voor de rechter voor het jarenlang kopiëren van de iconische silhouetten. Van de Air Force 1, tot aan de Dunk Low, en zelfs de Air Jordan 1 Low en High lijken gekopieerd te zijn door BAPE.

Nike BAPE
Beelden U.S. District Court

De Bape Sta, het meest bekende silhouet van BAPE, lijkt inspiratie te halen uit de Nike Air Force 1. De Bape Sta werd in 2000 gereleased en gaat dus al een aantal jaren mee. De reden waarom Nike het merk nu pas aanklaagt, heeft volgens Nike te maken met het gesprek dat in 2009 plaats vond tussen de merken. Het gesprek tussen de twee leek goed te gaan en BAPE gaf de Bape Sta een nieuwe make-over zodat het silhouet minder leek op de Air Force 1.

Echter, in 2021 leek het Japanse streetwear merk dit ontwerp weer terug gedraaid te hebben en verscheen de originele Bape Sta weer in store. Volgens Nike heeft BAPE: “drastically increased the volume and scope of its infringement”, vertelt het merk tegen Complex. Of Nike de rechtszaak gaat winnen, moet nog blijken.

Houd onze nieuwspagina in de gaten en blijf up-to-date over deze rechtszaak.