Skip to content
Upcoming

Film ‘AIR’: Het verhaal van Nike en Michael Jordan

28 maart 2023 12:00
Film ‘AIR’: Het verhaal van Nike en Michael Jordan

‘AIR’; een film over Nike en Michael Jordan. Ik zie dat we jullie aandacht hebben. Het gaat over de gok van een man die zijn reputatie, en die van het bedrijf, op het spel zet in de hoop de superster van de universiteit te contracteren. De Warner Bros/Amazon Studios film neemt ons mee terug naar die periode in 1984 toen Nike Marketing Executive Sonny Vaccaro een kans waagde bij Jordan, die op dat moment nog geen voet in het NBA-kampioenschap had gezet.

Het is een film waar zowel basketbalfans als sneakerliefhebbers over de hele wereld reikhalzend naar hebben uitgekeken. De film ‘AIR’ gaat op donderdag 13 april 2023 in Nederland in première.

Amazon Studios

De all-Star cast van ‘AIR’

Bekroond regisseur Ben Affleck speelt de rol van Nike-oprichter Phil Knight. Naast Affleck is er een geweldige cast met Matt Damon als Nike Marketing Exec Sonny Vaccaro, Jason Bateman als Directeur Marketing Rob Strasser en Matthew Maher als sneakerontwerper Peter Moore. Chris Tucker voegt zich ook bij de ‘AIR’ cast als Howard White, die in 1978 bij Nike kwam werken als Field Representative en in 1984 een integrale rol speelde bij de introductie van Jordan bij het merk Beaverton.

Air Movie Poster
Warner Bros.

De ouders van Jordan zijn perfect gecast door Viola Davis en Julius Tennon; een verzoek van Jordan zelf. De keuze voor de acteurs resulteert in een real-life dynamiek als man en vrouw op het witte doek. En hoewel er vragen zijn gesteld over de afwezigheid van Jordan zelf in de film, had Affleck een goede reden om de film niet te verzadigen met zijn aanwezigheid. Hij verklaarde dat, aangezien Michael Jordan een wereldicoon is, het geen zin had om hem in de film te brengen. Noch leek het gepast om te proberen een acteur te laten voldoen aan de onvervulbare schoenen van de man zelf.

Chris Tucker as Howard White
Warner Bros.

Jordans nederige begin

Het verhaal gaat over Michael Jordan, die het tweede basketbalteam van zijn middelbare school niet haalde en toch een weg naar succes baande naar de North Carolina Tar Heels, die in 1982 NCAA-kampioen werden. In 1984 waren de Chicago Bulls klaar om de trekker over te halen en pakten de twee meter lange shooting guard op in de eerste ronde van de 1984 NBA Draft. Een ondertekening die het historische Bulls team veel succes zou brengen in de daaropvolgende jaren.

Jordan begon zijn carrière met het claimen van Rookie of the Year in het seizoen 1984/85. In de jaren daarop zou hij bijna elke prestatie in de NBA met succes behalen, met zes kampioenschappen, vijf MVP’s van het reguliere seizoen en zes MVP’s van de finales, om er maar een paar te noemen.

Het nemen van risico’s

Voor dit alles was hij weliswaar een geweldige basketballer, maar hij had zich nog niet bewezen op het grote podium; de NBA. Nike Exec Sonny Vaccaro wist dat Mike Jordan (zoals hij toen heette) de man was om het merk te redden dat onlangs een terugval in de verkoop had gekend. Sonny had hem in de afgelopen jaren in de gaten gehouden naarmate zijn collegecarrière vorderde. De beslissing om Jordan te contracteren is een van Nike’s beste beslissingen deze dag, al hoewel Nike-oprichter Phil Knight als Jordan in het begin enige overtuigingskracht nodig hadden.

Matt Damon as Sonny Viccaro
Warner Bros.

Toen we bespraken wie het merk dat jaar zou moeten tekenen zei Vaccaro simpelweg “Geef het aan Jordan”. Zo gezegd, zo gedaan. Jordan kreeg een vijfjarige deal met 500.000 dollar per jaar, 5% royalty’s en zijn eigen sneakerlijn. Helaas voor Nike had niemand de vooruitziende blik om het aan Jordan beloofde percentage royalty’s na een aantal jaren te laten vallen, dus zoals je je kunt voorstellen, zou de Hall of Fame speler uiteindelijk vrij goed uit de deal komen.

Onderhandelingen

Jordan tekenen was niet zo eenvoudig als het klinkt. De speler had Converse gedragen toen hij voor de North Carolina Tar Heels speelde en was altijd al groot fan van adidas. Hij hield zodanig van adidas, dat hij de sneakers van het Duitse merk zelfs droeg tijdens college trainingen toen het team gesponsord werd door Converse. Het probleem voor Jordan was dat Converse destijds al toekomstige Hall of Famer spelers Larry Bird, Dr J en Isiah Thomas hadden getekend en er dus geen plaats was voor Jordan. Spot-Bilt (het latere Saucony) evenaarde het aanbod van Nike, maar kon de door Nike beloofde marketinguitgaven van 1 miljoen dollar niet evenaren.

Ben Affleck as Phil Knight
Warner Bros.

adidas zei dat ze al hun inspanningen in Europa concentreerden en het nut niet inzagen om tijd en geld aan de Amerikaanse markt te besteden. Het merk deed niet eens een bod. Michael gaf adidas zelfs een tweede kans, door na het aanbod van Nike naar hen terug te keren om te zien of ze het zouden evenaren. Dat deden ze niet.

Moeder tot de redding

Jordan wilde eerst niet tekenen bij Nike en wilde zelfs niet ingaan op de interesse van Nike voordat er een ontmoeting plaatsvond. Toen zijn moeder Deloris hem eenmaal had overgehaald om Nike te ontmoeten, deden ze er alles aan om hem te laten tekenen. Ze speelden zelfs een bandje met zijn hoogtepunten op het nummer ‘Jump’ van de Pointer Sisters om duidelijk te maken dat zij het merk voor hem waren. Gelukkig voor Nike kwam Deloris tussenbeide en stond ze erop dat haar zoon de deal aannam. De ontmoeting eindigde met Jordans moeder die zei: “Don’t worry, Michael will be wearing Nike”. Zijn vader ging akkoord en vertelde zijn zoon dat hij wel gek zou zijn om niet te tekenen.

Viola Davis as Deloris Jordan
Warner Bros.

Jordan tekende op de stippellijn en begon zijn samenwerking met de release van een door Peter Moore ontworpen schoen, de Air Jordan 1. Nike voorspelde dat de sneakerlijn hen in de eerste vier jaar een omzet van 3 miljoen dollar zou opleveren. Alleen al in het eerste jaar haalden ze 126 miljoen dollar binnen. Voor ze het wisten, kon Nike de sneakers niet snel genoeg produceren om aan de vraag te voldoen. De rest is geschiedenis.

Air Jordan 1 Retro High OG 'Chicago Lost & Found' Sample

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

‘AIR’ draait vanaf 5 april 2023 in de Verenigde Staten en vanaf 13 april 2023 in Europa. Trek alvast je beste Jordans aan en ga in de rij staan. Houd ook onze nieuwspagina in de gaten voor een speciale Sneakerjagers actie met betrekking tot de release van de film ‘AIR’.