Skip to content
Brand

Dit zijn enkele van de meest innovatieve sneaker technologieën

6 november 2022 15:10
Dit zijn enkele van de meest innovatieve sneaker technologieën

Wanneer een merk een nieuwe technologie uitbrengt, is dit vaak een groot succes. De technologieën beïnvloeden niet alleen de comfort of de productie ook het algemene imago van een merk krijgt een boost. Mensen worden steeds kieskeuriger en willen het beste van het beste. Innovatie en onderzoek zorgen dat een merk vooruitgang boekt in de sneaker scene. Hieronder volgen een aantal sneaker technologieën die zorgen voor ultiem comfort, zodat ook jij het beste van het beste kunt scoren!

adidas Boost

Één van de meest bekende technologieën is de Boost technologie van adidas, een revolutionaire performance technologie die voor het eerst in 2013 werd gebruikt voor de Energy Boost. In de jaren die volgde werd de technologie zelfs zo populair dat het zowel de sport- als modewereld veroverde.

Wat is adidas Boost technologie?

De adidas Boost technologie is een product van het adidas Innovation Team (AIT) en Duitse chemici, BASF. De twee bedrijven hadden als doel om een zachte responsieve zool te ontwikkelen, de zool moest bij iedere stap energie opnemen en tegelijkertijd ook afgegeven. Dit hebben ze gedaan door duizenden verlengde partikels samen te laten werken. Met als resultaat de perfecte demping voor een hardloopschoen.

Boost technologie
Boost | Foto van adidas

Om Boost te maken, worden thermoplastische polyurethaandeeltjes uitgerekt om gesloten cellen te vormen die kleine luchtzakjes omringen. Het resulterende product heet thermoplastisch polyurethaan of eTPU. Dit is te zien aan de witte zool die bijvoorbeeld op de Ultraboost te zien is.

adidas ultraboost
adidas ultraboost

Vans ComfyCush

Vans heeft in 2019 hun kenmerkende silhouetten een comfortabele upgrade gegeven met de Vans ComfyCush technologie. Met deze technologie heb je het gevoel dat je op wolken loopt. Het is een nieuwe, zachtere, dempende zool die de klassieke modellen een ultieme pasvorm geeft.

Wat is Vans ComfyCush technologie?

De Vans ComfyCush sneakers bestaan uit voorgevormde schuim- en rubbermaterialen, die voor extra comfort zorgen. Daarnaast zijn er ook vochtafstotende materialen in het model verwerkt, hierdoor blijven je voeten droog tijdens de regen.

ComfyCush
Vans ComfyCush | Foto van Vans

Niet alleen de zool heeft een upgrade gekregen, ook het bovenwerk van de sneaker is opnieuw ontworpen. Afhankelijk van het model, bieden de sneakers een betere pasvorm, meer steun, stabiliteit en comfort.

ComfyCush
ComfyCush

GORE-TEX

We kennen het waterdichte GORE-TEX van de outdoor jassen en wandelschoenen, maar steeds vaker wordt deze technologie ook gebruikt voor sneakers. Denk hierbij aan verschillende Air Jordan 1’s tot aan de New Balance 2002R. Waardoor je ook tijdens je dagelijkse activiteiten beschermt bent tegen alle weersomstandigheden.

Wat is GORE-TEX?

GORE-TEX producten bevatten een winddicht, waterdicht en ademend membraan. Dit zorgt ervoor dat je droog blijft tijdens een regenbui en je zult minder snel transpireren dankzij het ademend vermogen van het materiaal.

GORE TEX
Het membraan | Foto van GORE-TEX

Het GORE-TEX membraan is een dunne laag uitgerekt polytetrafluorethyleen (ePTFE). PFTE, ook algemeen bekend als Teflon. Daarnaast is het membraan 0,01 mm dik en bevat zo’n 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Wat zorgt dat je droog blijft maar tegelijkertijd ook dat de transpiratie naar buiten kan.

GORE-TEX
GORE-TEX

Nike Air

Iets minder innovatief, maar eentje die zeker niet in dit overzicht mag ontbreken is de iconische Nike Air technologie. De eerste sneaker met Air demping kwam uit in 1978, de Nike Tailwind Runner. Na veel positieve feedback, kwam in 1987 de Air Max 1 uit, die als eerste een zichtbare Air Unit had.

Wat is Nike Air technologie?

De Air technologie is een dempingsysteem in de tussenzool waarbij samengeperste lucht (gas) in een stevige, maar flexibele Air Unit van polyurethaan wordt geplaatst. De technologie biedt meer flexibiliteit en veerkracht zonder in te leveren op structuur.

Nike Air
Nike Air | Foto van Nike

Door Nike Air zul je tijdens elke stap demping ervaren, waardoor je minder snel last hebt van belasting aan de voeten. Deze innovaties bieden de mogelijkheid om harder te werken met ongekend comfort.

Air Max 95
Air Max 95

Milieuvriendelijk

Als laatste willen we benoemen dat veel merken steeds meer technologieën ontwikkelen om milieuvriendelijker te zijn. De overvloed aan broeikasgassen die bij de productie van kleding en schoeisel vrijkomt, is schadelijk voor de planeet, waardoor steeds meer merken proberen te innoveren met materialen en constructieprocessen.

Wat zijn de milieuvriendelijke innovaties?

Veel merken hebben duurzaamheidsdoelen, die ze in een bepaalde tijd willen bereiken. adidas creëert schoenen van Parley Ocean Plastic en heeft in 2021 zelfs een Stan Smith uitgebracht die volledig gemaakt was van paddenstoelen. Onlangs kwam het bedrijf met hun eerste Spinnova product, waarbij hout, textielafval en voedselafval wordt gebruikt voor het creëren van nieuwe vezels.

Nike heeft onlangs een Next Nature lijn uitgebracht waarbij vooral Dunk Low’s een make-over krijgen. Deze sneakers zijn niet van leer gemaakt maar gemaakt van ‘micro-organismen geoogste luchtkoolstof’. Daarnaast streeft het merk naar een circulaire toekomst. Lees hier meer over dit onderwerp!

Materialen Nike | Foto van Nike

New Balance heeft de Green Leaf geïntroduceerd. Kleding en sneakers met het Green Leaf logo zijn gemaakt van ten minste 50% ecologisch of gerecycled materiaal.

Next Nature
Next Nature

Dit waren een aantal sneaker technologieën, natuurlijk zijn er echt nog veel meer. Hopelijk hebben jullie een beter beeld kunnen krijgen van de merken en de technologieën die zij hebben ontworpen. Benieuwd naar meer blogs zoals deze? Neem dan een kijkje op de Sneakerjagers nieuwspagina!