Skip to content
Brand

Nike streeft naar een circulaire toekomst

12 maart 2022 13:30
Nike streeft naar een circulaire toekomst

De opwarming van de aarde wordt een steeds groter probleem. Het zorgt voor extreme weersomstandigheden, dieren en planten sterven uit en ook de biodiversiteit neemt sterk af. De mens is hier deels verantwoordelijk voor en daarom wordt het steeds belangrijker om als bedrijf doelen te stellen die dit probleem tegen gaan. Nike geeft het goede voorbeeld door producten en methoden te creëren die geen of zelfs een positieve impact hebben op het milieu.

Klimaatcrisis

Sinds de Industriële Evolutie worden er veel fossiele brandstoffen verbrand, denk hierbij aan olie, kolen en gas. Bij deze verbranding komt CO2 vrij, op dit moment zit er 40 procent meer CO2 in de lucht dan een aantal eeuwen geleden. Wat zorgt voor een versterking van het broeikaseffect.

Deze gassen blijven in de lucht hangen waardoor de aarde sneller opwarmt. Het broeikaseffect verstoort het evenwicht van het klimaatsysteem, waardoor er veranderingen plaatsvinden die de aarde nog sneller laten opwarmen.

Klimaatprotest
Klimaatprotest | Foto van Greenpeace

De opwarming van de aarde heeft verschillende gevolgen. Een paar van deze gevolgen zijn: bosbranden door extreme droogte, watertekort door warmer weer, planten en dieren sterven uit en overstromingen vinden plaats. De lijst is in werkelijkheid nog veel groter.

Dit heeft allemaal te maken met ons, de mens.

Nike

Het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Samen met Nike kun je een stap in de goede richting doen om dit probleem tegen te gaan. Nike heeft namelijk milieubewuste doelen gesteld, die zij samen met hun consumenten willen bereiken.

Wat wij allemaal weten is dat Nike een groot bedrijf is en een groot bedrijf kan een grote impact hebben. Maar wat is groot? Het bedrijf heeft ongeveer 75.400 medewerkers, 1.500 fysieke ruimtes en heeft in 2020, 11.706.664 metrische tonnen CO2 uitgestoten. Dit kun je vergelijken met de populatie en koolstofvoetafdruk van Amsterdam.

Materialen en design

Één van de grootste stappen die Nike heeft gezet in het streven naar CO2-neutrale, afvalvrije productie is de materiaalkeuze. Materialen bepalen 70% van de koolstofvoetafdruk van een product. Door bestaande plastic, garen en stoffen te hergebruiken, kunnen ze deze uitstoot verminderen.

Materialen

Van alle gebruikte polyester voor Nike sneakers, is op dit moment 38% gerecycled. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2020. Daarnaast recyclen ze meer dan 55% van het productieafval. Uit de groei van de percentages kunnen we concluderen dat Nike goed op weg is om zijn doelen te behalen. Maar dit kunnen ze niet alleen.

Noel Kinder, Nike Chief Sustainability Officer, zegt over hun streven: “We are galvanizing and empowering everyone to make smarter changes, and we’re building diverse, inclusive teams to drive relentless innovation for athletes and the planet.” Nike ziet het echter als zijn rol en verantwoordelijkheid in het streven naar een echt circulaire toekomst.

Move to zero

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over merken en duurzaamheid, deze blogs kun je vinden op onze nieuwspagina! Wil je er zeker van zijn dat je niets mist? Volg ons dan ook vooral op Instagram en Facebook.