Skip to content
Editorial

De ultieme Nike Air Max Plus gids

23 juli 2022 12:00
De ultieme Nike Air Max Plus gids

De Nike Air Max Plus is een van de weinige schoenontwerpen die meerdere jeugdculturen van over heel de wereld heeft geïnspireerd, van Parijs tot aan London.

Meer dan 20 jaar na de originele release is het model nog steeds enorm populair en sterk vertegenwoordigd in het straatbeeld. Daarom is het hoogtijd dat we met een gids komen waarin je alles vindt omtrent de Nike Air Max Plus. Bekijk de gids hieronder:

Air max plus
Nike Air Max Plus tijdlijn

De Air Max Plus staat ook wel bekend als de ‘TN’ vanwege de Tuned Air technologie in de zool, maar daarover later meer. Het model was aanvankelijk enorm populair in Londen, onder andere door de dikke tong. Hier droegen ze de sneaker met slechts een paar veters in de vetergaten voor een loose fit. Naast de Air Max Plus, waren er in deze tijd weinig sneakers op de markt waarmee je écht opviel.

Door de hernieuwde populariteit van de Plus krijgt de sportschoen regelmatig ge-update colorways doormiddel van nieuwe materialen en kleuren. Denk hierbij aan de glimmende ‘Metallic Copper‘ of de duurzame Air Max Terrascape Plus sneakers.

Hoe valt de Air Max Plus?

De Nike Air Max Plus valt true to size. Als je voeten aan de wijde kant zijn is het misschien beter om voor de Air Max Plus 3 te gaan, doordat deze een wijdere zool heeft.

Mannen maattabel bij Nike (Air Max TN)

Men's Sizes Nike Air Max TN

Vrouwen maattabel bij Nike (Air Max TN)

Women's Sizes Nike Air Max TN

Kids maattabel bij Nike (Air Max TN)

Kids Sizes Nike Air Max TN

Wat betekent TN nou precies in?

De TN van de Nike Air Max TN staat voor Tuned Air. Maar waarom heeft het silhouet twee verschillende namen? Dit komt doordat Nike de sneaker heeft ge-rebrand, maar de Swoosh heeft dit nooit officieel naar buiten gebracht. Het karakteristieke TN logo is zowel op de tong, als op de hak te vinden.

In eerste instantie had de ontwerper het model ontworpen zonder de iconische zeshoekige TN branding. Toen informeerde Nike hem dat het enorm belangrijk was dat de logo’s goed zouden opvallen. “Ik was er niet van op de hoogte dat we het logo moesten gebruiken. Maar ze informeerde mij dat het enorm belangrijk was en dat ze op een opvallende plek geplaatst moesten worden.”

Wie ontwierp de Nike Air Max Plus?

Sean McDowell ontwierp de Nike AM Plus al voordat hij aan de slag ging bij Nike. “Ik was aan het denken en schetsen terwijl ik aan het relaxen was op een strand in Florida. Hier was ik het meest creatief”.

Nadat McDowell in 1997 aan het werk ging bij Nike, begon de designer gelijk met het ontwerpen van een hardloopschoen. Hij was zelf een hardloper, waardoor hij wist waar de doelgroep naar opzoek was. Het ontwerpen ging echter niet zonder slag of stoot. Vijftien van McDowells ontwerpen zijn door sportmerk afgewezen voordat de Air Max Plus werd eindelijk goedgekeurd.

Waar komt de naam ‘Shark Nikes’ vandaan??

Als je ooit de term Shark Nikes or Shark Nikez tegekomt hebben ze het waarschijnlijk over de Nike Air Max Plus. Echter, was het model geïnspireerd op een walvis, en dus niet op een haai. Een knipoog naar de staartvin van het reusachtige zoogdier is te vinden op het bovenwerk van het model. De verwarring komt waarschijnlijk doordat een van de OG Air Max Plus colorways ‘Shark’ heette.

Waarop is de Nike TN geïnspireerd?

Veel elementen uit de natuur zijn terug te vinden in het ontwerp van de Nike TN. Zo is het bovenwerk niet alleen geïnspireerd op de vin van een walvis, maar ook de palmbomen en de prachtige hemel in Florida.

Waar is de Nike Air Max Plus te verkrijgen?

Doordat het silhouet zo populair is, kan je de Air Max Plus bij veel verschillende retailers verkrijgen. Via de Sneakerjagers zoekmachine kan je elke colorway van het model het voordeligst te verkrijgen is. Wanneer een paar is uitverkocht bij de retailers, zie je via welke sneaker markplaats je jouw begeerde paar het voordeligst kan verkrijgen.

Wanneer kwam de Nike Air Max TN oorspronkelijk uit?

De eerste sneaker uit de Nike Air Max TN reeks kwam oorspronkelijk uit in 1998 and en droeg toen de naam ‘Plus’.

 nike air max plus sketch

Welke Nike Air Max Plus modellen zijn er?

Door de jaren heen is het model de basis geweest voor veel verschillende andere modellen en designs. Zo was de originele TN de basis voor de Nike Air Max Plus 2, Air Max Plus 3 en de Air Max Plus 97, wat een combinatie is van de Air Max Plus en de Air max 97. Ook zijn er verschillende speciale varianten van het model zoals de Air Max Plus SE, RF, EP, Ultra en Premium.

Nike Air Max Plus 3

DV6823-100 · Prijs vanaf €148,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus 3 'Dark Smoke'

DO6386-001 · Prijs vanaf €179,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus 97 'Mica Green'

AH8143-300 · Prijs vanaf €109,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus 97 'Race Pink'

AH8143-600 · Prijs vanaf €304,-

Naar alle aanbieders

Wat waren de OG colorways de Air Max Plus?

The OG colorways, de ‘Tiger’ en ‘Hyperblue’, kwamen uit in 1998. Hetzelfde jaar kwamen ook nog de ‘Luna Blue’ WMNS en de ‘Pimento’ uit. Het is niet helemaal duidelijk welke schoen nou precies als eerste uitkwam.

Wanneer je het aan verschillende mensen in de sneaker scene vraagt krijg je verschillende antwoorden. De grijze colorway heeft de bijnaam ‘Shark’ gekregen.

OG Air Max Plus 'Tiger'
OG Colorway AM TN
Air Max Plus OG

Wat zijn de beste Nike Air Max Plus collabs?

Een publieksfavoriet is de samenwerking tussen Nike en het Amerikaanse skatemerk Supreme. In 2020 kwam het duo met drie verschillende colorways van de Nike Air Max Plus. De witte colorway hiervan kwam alleen uit in Japan.

Supreme X Nike Air Max Plus 'Mean Green'

DA1472-300 · Prijs vanaf €258,-

Naar alle aanbieders

Supreme X Nike Air Max Plus 'Fire Pink'

DA1472-600 · Prijs vanaf €262,-

Naar alle aanbieders
Die besten Collabs auf dem Nike Air Max TN
Supreme x Nike Air Max Plus

Welke technologie zit er in de Nike Air Max Plus?

De Air Max Plus is voorzien van de legendarische Air Max demping technologie. Verder heeft de sneaker nog verschillende nieuwe kenmerken, zoals de opvallende sublimation print. Deze print zorgt voor de kleurverloop op het bovenwerk.

Over de speciale outsole vertelt McDowell nog: “Ik heb de afzonderlijke hemisferen in het rubber gemarkeerd omdat je ze aan de binnenkant niet echt zag. Dus als je er niet van op de hoogte was nieuwe technologie, kon je het ook niet zien.”

Wat zijn de meest gehypte colorways van de Nike Air Max Plus?

De meest meest gehypte colorways van de Nike Air Max Plus vind je hieronder. Download ook de Sneakerjagers app zodat je geen enkele sneaker drop or restock mist. In de app vind je een overzichtelijke releasekalender en kun je via de ‘herinner mij’ knop een push-melding herinnering krijgen voorafgaand aan een release.

Nike Air Max Plus Premium 'Deluxe Print'

815994-400 · Prijs vanaf €265,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus OG TN

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus COS 'Imperial Blue'

CT1618-400 · Prijs vanaf €235,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus Essential 'Dark Sulfur'

DD7111-001 · Prijs vanaf €160,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max Plus 'Evolution of Icons'

DA5561-001 · Prijs vanaf €109,-

Naar alle aanbieders

Welke modellen zijn geïnspireerd op de AM Plus?

Er zijn verschillende sneakers geïnspireerd op de AM Plus. Zo is de eerder aangehaalde Nike Air Max Plus 97 een hybride versie van de twee Air Max modellen. Een andere hybride sneaker is de VaporMax Plus, waarbij Nike het design combineert van de Plus en de VaporMax. Deze versie heeft het bovenwerk van de oude AM Plus met een Vapormax zool.

Nike Air VaporMax Plus

CK0900-001 · Prijs vanaf €143,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Vapormax Plus 'White/Pure Platinum'

924453-100 · Prijs vanaf €113,-

Naar alle aanbieders

Download de Sneakerjagers app zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste sneaker nieuws. In de app vind je een overzichtelijke releasekalender en kun je via de ‘herinner mij’ knop een push-melding herinnering krijgen voorafgaand aan een release.