Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme New Balance 550 FAQ

26 juni 2023 21:02
De ultieme New Balance 550 FAQ

De New Balance 550 is een legendarisch model dat eindelijk zijn welverdiende roem krijgt. We vertellen je alles wat je moet weten over het klassieke silhouet in deze FAQ.

Wanneer kwam de eerste New Balance 550 uit?

De New Balance 550 werd oorspronkelijk uitgebracht in 1989 als basketbalschoen onder de modelnaam ‘P550’. Destijds bereikte de sportschoen, die zoals bijna alle basketbalschoenen een tweekleurige kleurstelling heeft, niet de faam waar het op gehoopt had en bleef de hype uit.

Meer dan 30 jaar later zorgde New Balance er echter voor dat de geschiedenis zich niet zou herhalen. De retro look van de sneaker maakt de New Balance 550 een grote hit bij veel sneakerliefhebbers.

Valt de New Balance 550 op maat?


Zoals de meeste New Balance modellen valt de New Balance 550 op maat. Als je een brede voet hebt, is het verstandig om de schoen in een halve maat groter te kopen. De grove zool maakt het model zeer comfortabel en geschikt voor dagelijks gebruik.

nb 550 red
Van welk materiaal is de NB 550 gemaakt?


Het bovenwerk is gemaakt van hoogwaardig, glad en geperforeerd leer en de ademende mesh voering staat op een rubberen zool. De tweekleurige, high-profile buitenzool en het minimalistische NB logo geven deze bijna vergeten classic sneaker een bijpassende vintage look.

new balance 550
Hoeveel kost de NB 550?


De standaardmodellen met 2-tone colorway worden verkocht voor €130. Speciale modellen die in samenwerking met diverse merken zijn ontworpen, kosten meestal rond de €150.

new balance 550 colorways
Wat heeft Aimé Leon Dore te maken met de NB 550?


Volgens Teddy Santis, de oprichter en directeur van het merk, was de Aimé Leon Dore x New Balance 550 het eerste herontwerp ooit van het 30 jaar oude silhouet, wat bijdroeg aan de nieuwe hype rondom de sneaker.

De sneakers in samenwerking met Aimé Leon Dore werden in 2020 uitgebracht in een pack van vier colorways, waaronder een ‘Red‘, ‘Green‘, ‘Grey‘ en ‘Navy Blue’ variant. In 2021 werden nog eens twee kleurstellingen uitgebracht, dit keer een ‘Natural Green‘ en een ‘White Navy Red‘ versie. In 2022 werden de versies ‘Purple‘, ‘Olive‘ en ‘Brown‘ uitgebracht omdat het model aan populariteit bleef winnen, evenals twee neutraal kleurstellingen, waarvan één in een suède versie.

De laatste samenwerking met ALD vond plaats in mei 2023. Deze collab kwam met twee suède varianten in een ‘Brown‘ en ‘Taupe‘ colorway.

ALD x NB 550
Hoe stijl je de NB 550?


Met zijn sportieve en cleane uiterlijk kan de NB 550 natuurlijk goed gecombineerd worden met trainingspakken en joggers, maar ook met college hoodies of jacks. De sneaker kan ook heel elegant gecombineerd worden en wordt vaak gecombineerd met bootleg broeken en oversized blazers.

New Balance 550 Blue
New Balance
New Balance 550 Outfit
whowhatweat
Aime Leon Dore x New Balance
Aime Leon Dore

Is de New Balance 550 echt een klassieker?

Er is nog één vraag. Omdat het 550 model nog niet erg populair was toen de sneaker oorspronkelijk werd uitgebracht, zijn er nauwelijks foto’s van de sneaker te vinden op internet. Op het reddit platform is er dan ook een verhitte discussie ontstaan of de New Balanco 550 wel echt uit 1989 komt.

We begrijpen de twijfels, een OG basketbalschoen van New Balance dat tegenwoordig zo’n grote hit is, is niet te vinden op het internet?

Klopt! De community heeft de zaak echter onderzocht en heeft uiteindelijk de volgende verklaring:

New Balance 650
grailed

De NB P550 van toen werd of onder een andere naam uitgebracht, bijvoorbeeld als een lage versie van de New Balance 650. Ook was de sneaker nauwelijks te zien op de Europese markt.

Uiteindelijk werden er schetsen en illustraties gevonden in een Japanse catalogus die Teddy Santis van ALD had gezien. Aan de hand van de schetsen ontwierp Santis de huidige New Balance 550. Het is een klein mysterie dat de schoen des te waardevoller maakt.

Welke NB 550’s komen er binnenkort uit?

Voor aankomende New Balance 550 releases, kun je altijd kijken in onze sneaker release kalender.

app store
sneakerjagers App
google play store

Download de Sneakerjagers app en mis nooit meer een New Balance 550 release.