Skip to content
Brand

De invloed van Sean Wotherspoon in de sneakerscene

11 maart 2023 20:54
De invloed van Sean Wotherspoon in de sneakerscene

Als we het hebben over één van de grootste en bekendste sneakerheads op de wereld, dan hebben we het natuurlijk over Sean Wotherspoon! De meeste zullen hem vooral kennen door zijn zeer gewilde Nike Air Max 97/1. Maar zijn invloed in de sneakerwereld gaat verder dan dat. Wij vertellen je daarom graag alles over zijn werk binnen de scene!

Wie is Sean Wotherspoon?

Sean Wotherspoon is een jonge kunstenaar en opgegroeid in Ashburn, Virginia. Hij is een groot fan van vintage, sneakers en de straat cultuur. Deze combinatie wist hij al meerdere keren om te zetten tot bijzondere kunstwerken. Hierdoor is hij onder andere op zijn YouTube kanaal en binnen de Amerikaanse modewereld razend populair geworden.

Round Two

Verzamel je sneakers of vintage kleding? Dan heb je waarschijnlijk al eens gehoord van Round Two. Deze winkel is sinds zijn oprichting in 2013 namelijk niet meer weg te denken uit de sneaker en vintage community.

Round Two is begonnen in Richmond, Virginia maar breidde door populariteit al snel uit naar grote steden als Los Angeles, New York, Miami en Chicago. Met hun verschillende winkels voorzien ze de community niet alleen van kleding en schoenen, maar bieden ze ook een plek om rond te hangen, te ontsnappen en gelijkstemden te ontmoeten.

“We richten ons op het maken van nieuwe kledingstukken en andere producten, terwijl we een eerbetoon brengen aan de vintage stukken die ons inspireren. Bijna alles wat Round Two creëert is geïnspireerd op iets uit ons uitgebreide vintage archief. Een archief dat binnenkort wordt opengesteld voor jonge opkomende ontwerpers en kunstenaars, een manier waarop we kunnen proberen iets terug te geven.” – Sean Wotherspoon

Invloeden in de sneaker scene

Sean is een van de belangrijkste collectors en ontwerpers van nieuwe sneakers. Belangrijk is om te onthouden dat hij schoenen koopt om daadwerkelijk te dragen, dus niet om alleen te bezitten! De waarde van een paar Paris SB Dunks of Air Jordans uit 1985 zouden hem niet ervan weerhouden om te dragen of mee te skaten.

Zijn liefde voor sneakers heeft hij ook al meerdere keren mogen uit bij het design proces van grote merken. Zo heeft hij gewerkt aan verschillende succesvolle releases van Nike, adidas en ASICS.

Nike x Sean Wotherspoon

Sean Wotherspoon x Nike Air Max 1/97 | AJ4219-400

Beginnend met de meest iconische sneaker uit de collectie van Sean Wotherspoon: de Nike Air Max 1/97 x Sean Wotherspoon! Deze schoen is een perfect voorbeeld van waar Kevin Garnett het over had toen hij riep ‘ANYTHING IS POSSIBLE!’.

Deze speciale Nike Air Max 97/1 was onderdeel van een ontwerpwedstrijd van Nike, waarbij twaalf creatievelingen de toekomst van Nike Air vorm mochten geven. Niet geheel verrassend was Sean de winnaar geworden met zijn ontwerp.

Schets van de Sean Wotherspoon x Nike Air Max 1/97
Nike

Wotherspoon baseerde zijn inspiratie op het verzamelen van zoveel mogelijk meningen. Hierbij probeerde hij verschillende sneakerfans, verzamelaars, consumenten en stijlen te vertegenwoordigen. Zo combineerde hij uiteindelijk het bovenwerk met de buiten- en middenzool van de Air Max 1. Daarnaast was het veelkleurige corduroy bovenwerk geïnspireerd op vintage Nike headgear. Maar ook brainstormsessies met goede vrienden en vertrouwelingen hebben hier een belangrijke rol gespeeld.

Nike x Sean Wotherspoon Air Max 1/97

AJ4219-400 · Prijs vanaf €571,-

Naar alle aanbieders

adidas x Sean Wotherspoon

Ook bij adidas heeft Sean zijn talenten laten zien en hebben ze nu meerdere succesvolle samenwerkingen op hun naam staan. Zo hebben ze onder andere samengewerkt aan de adidas Superturf Adventure, Superstar en Orketro.

Sean Wotherspoon x adidas Superturf Adventure | GW8810 & GY8341

Sneakerjagers

De Sean Wotherspoon x adidas Superturf Adventure is zo bijzonder omdat het een wandelschoen en sneaker in één is. De schoen bevat kenmerkende speelse details van de ontwerpen die zorgen voor een unieke look. Bijvoorbeeld het bovenwerk waar de oranje elementen direct opvallen.

Bovendien is de schoen ook nog eens erg milieuvriendelijk. Het silhouet maakt namelijk gebruik van gerecyclede materialen waaronder corduroy. adiPRENE+ demping en TRAXION loopvlak zijn gebruikt om een comfortabele en functionele off-road sneaker te bieden. De finishing touch is het zakje boven de wreef, die kan worden verwijderd en bijvoorbeeld om de hals kan worden gedragen.

Naast de grijs/oranje colorway, is deze collab ook beschikbaar in de Jiminy Cricket uitvoering. In plaats van grijze tinten, omvat deze sneaker paarse en groene accenten. Deze zijn geïnspireerd op de Disney-versie van de ‘Talking Cricket’, een fictief personage gecreëerd door de Italiaanse schrijver Carlo Collodi voor zijn kinderboek De avonturen van Pinocchio.

Sean Wotherspoon x adidas Superturf Adventure

GW8810 · Prijs vanaf €60,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x Disney Superturf Adventure x adidas

GY8341 · Prijs vanaf €74,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x Hot Wheels x adidas Superturf Adventure | GX9682

Sean Wotherspoon x Hot Wheels x adidas Superturf Adventure
END.
Achterkant van Sean Wotherspoon x Hot Wheels x adidas Superturf Adventure

Een vervolg op de samenwerking was een collab met het speelgoedauto merk Hot Wheels van Mattel. Zo ontstond de Sean Wotherspoon x Hot Wheels x adidas Superturf Adventure. De basis van de schoen is wit, maar wordt gecontrasteerd door de kleuren roze, paars, blauw, geel en groenblauw. De Three-Stripes branding van adidas is verstopt onder de witte overlay, maar blijft een onmisbaar detail door de blauwe, paarse en roze kleuren.

Ook de Hot Wheels branding is terug te vinden, namelijk op de tongsluiting met rits. Op de hiel kun je bovendien de Hot Wheels badge verwisselen door het klittenband. Het laatste stukje branding vind je terug op de tong. Hier vind je de iconische slogan van het merk “It’s not the same without the flame”. De finishing touch is de robuuste outdoor zool, die we kennen van de eerdere collabs van Sean.

Sean Wotherspoon x Hot Wheels x adidas Superturf Adventure 'Multicolor'

GX9682 · Prijs vanaf €60,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x adidas Superstar Super Earth | GX3823 & FZ4724

Sean combineert zijn liefde voor vintage kleding met zijn veganistische missie in de Superstar Superearth. De adidas Superstar x Sean Wotherspoon Superearth ‘Black’ is zelfs uitsluitend gemaakt van gerecycled en veganistisch materiaal.

Het design heeft aan de basis een zwarte upper. Dit wordt in contrast gebracht door veelkleurige bloemen aan de zijkant met hangende kwastjes over de tussenzool in de kleuren hemelsblauw, paars, goud, wit en oranje.

Al zijn ze nauwelijks te zien, mogen de Three Stripes natuurlijk niet ontbreken. Tot slot heeft de schoen decoratieve ‘S’ patches van Superearth die dienen als veteraccenten.

Sean Wotherspoon x adidas Superstar Super Earth in het zwart
Sneakerjagers
Close up Sean Wotherspoon x adidas Superstar Super Earth

Sean Wotherspoon X adidas Superstar Superearth 'Black'

GX3823 · Prijs vanaf €77,-

Naar alle aanbieders

Naast de zwarte uitvoering is deze sneaker ook verkrijgbaar in het wit! Op de adidas Superstar x Sean Wotherspoon Superearth ‘White’ vind je opnieuw de veelkleurige bloemen en kwasten terug, maar is de upper hier in het wit.

Pastelblauwe en roze overlays zijn zichtbaar over het silhouet voor een jeugdige uitstraling. Het design wordt afgemaakt door een grafische tekening van de aarde. Deze zijn terug te vinden op elke tong, gedrukt onder de branded lipjes die de naam van het ontwerp dragen.

Sean Wotherspoon x adidas Superstar Super Earth in het wit
adidas
adidas Superstar Super Earth close up

Sean Wotherspoon X adidas Superstar 'SuperEarth'

FZ4724 · Prijs vanaf €116,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x adidas Orketro ‘Multicolor’ | HQ7241

Sean Wotherspoon x adidas Orketro 'Multicolor'
adidas
adidas Orketro 'Multicolor' onderkant

Een ander model uit de lijn van samenwerkingen is de Sean Wotherspoon x adidas Orketro ‘Multicolor. En ook hier is het handschrift van beide merken duidelijk zichtbaar.

Zo is op de tong de bekende handtekening van Wotherspoon zichtbaar en lopen de iconische witte adidas strepen over de neus. Het model dient als een sportieve sneaker en is geïnspireerd op de jaren 90.

Het silhouet heeft verder een mesh bovenwerk en de looks van een hardloopschoen. Lichtroze tinten zijn gebruikt voor het mesh bovenwerk en worden gecontrasteerd door verschillende overlays in beige en zwart en daarnaast een de upper in een koningsblauwe lijn.

Sean Wotherspoon x adidas Orketro 'Multicolor'

HQ7241 · Prijs vanaf €148,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x adidas EQT Support 93 ‘Superearth’ | GX3893

Sean Wotherspoon x adidas EQT Support 93 'Superearth'
adidas
Veter en veterkralen 'Superearth' close up

Een ander klassiek retro silhouet waar Wotherspoon zijn creatieve visie op los mocht laten is de adidas EQT Support 93 ‘Superearth’. Dit model werd oorspronkelijk uitgebracht in 1993 en is onderdeel van de iconische EQT-collectie van adidas.

Opnieuw zijn de legendarische felgekleurde bloemenborduursels zichtbaar. Ook het feit dat Sean een groot liefhebber van het buitenleven is, wordt hier duidelijk. Bijvoorbeeld door het gebruik van mesh, CORDURA® en de robuuste rubberzool.

Daarnaast wordt een zakje met veterkralen erbij geleverd. Zo kun je de sneaker een persoonlijke touch geven!

Sean Wotherspoon x adidas EQT Support 93 'Superearth'

GX3893 · Prijs vanaf €49,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x adidas ZX8000 ‘Superearth’ | GZ3088

Sean Wotherspoon x adidas ZX8000 'Superearth'
FOOTDISTRICT
Close up Sean Wotherspoon x adidas ZX8000 'Superearth'

Het Super Earth initiatief van Wotherspoon en adidas is een project gericht op het verminderen van afval door middel van patroon efficiëntie, gerecycled materiaal selectie en veganistische ontwerpen. Het eerste silhouet was de adidas Superstar en werd al snel voortgezet met het ZX8000 model.

De Sean Wotherspoon x adidas ZX8000 ‘Superearth’ is een verzameling van verschillende geüpcyclede stoffen met elk hun eigen uitstraling en textuur. Het bovenwerk is bijvoorbeeld samengesteld uit een mix van flanel, denim en canvas.

Groen geruite flanel vormt de teenomslag en het hiellipje van het ontwerp, terwijl bruine en rode canvas de bovenkant, zijkanten, ogen en hiel bedekken. Op de zijkant overlapt het Three Stripes logo het witte en neongroene bloemenborduursel. Tot slot maken een doorzichtige hiel, ‘Super Earth’ op de tong en een crèmekleurige Torsion-zool dit milieuvriendelijke ontwerp af.

Sean Wotherspoon X adidas ZX8000 'SUPEREARTH'

GZ3088 · Prijs vanaf €69,-

Naar alle aanbieders

Sean Wotherspoon x adidas Adilette Slides x Hot Wheels | GX9756

Sean Wotherspoon x adidas Adilette Slides x Hot Wheels
Adidas
Bovenkant Sean Wotherspoon x adidas Adilette Slides x Hot Wheels

De drie iconische merken komen opnieuw samen voor de Sean Wotherspoon x adidas Adilette Slides x Hot Wheels. In de opvallende look van de adidas Adilette slide wordt het sportieve erfgoed gecombineerd met de cultuur van de jaren 90 en de revolutionaire visie van de ontwerpers. Bovenop de levendige kleuren bloeit een kleurrijk vredesteken en Wotherspoons ‘SW’ handtekening over het het bandage-bovenwerk.

adidas Adilette Slides Sean Wotherspoon x Hot Wheels

GX9756 · Prijs vanaf €40,-

Naar alle aanbieders

ASICS x Sean Wotherspoon

Sean Wotherspoon x atmos x ASICS Gel-Lyte III | 1203A019-000

Sean Wotherspoon x atmos x ASICS Gel-Lyte III
Sneakerjagers
Sean Wotherspoon x atmos x ASICS Gel-Lyte III verwisselbare logo's

Om de 30e verjaardag van de retro runner en de 20e verjaardag van de Japanse retailer te vieren zijn Sean Wotherspoon, ASICS en atmos samengekomen. Het resultaat: de Sean Wotherspoon x atmos x ASICS Gel-Lyte 3 ‘Corduroy’!

Dit Gel-Lyte III model komt in een multi-color uitvoering. De schoen is gebouwd met een corduroy bovenwerk, verwisselbare zijstrepen en is afgewerkt met een mismatched kleurenpalet. De rechterschoen heeft zonnige tinten, geïnspireerd op Los Angeles. Rijke contrasterende tinten zijn zichtbaar op de linkerschoen en zijn geïnspireerd op Tokio, de thuisbasis van atmos creative director Hirofumi Kojima.

Sean Wotherspoon X Atmos X ASICS Gel-Lyte III

1203A019-000 · Prijs vanaf €147,-

Naar alle aanbieders

Al kunnen we eindeloos blijven door praten over de kleurrijke designs en milieuvriendelijke ontwerpen en initiatieven, is voor nu het einde toch echt aangebroken. We hopen je een informatief en inspirerend inzicht in de sneaker ontwerpen van Sean Wotherspoon te hebben gegeven.

Alle ontwerpen op een overzichtelijk rijtje vind je nogmaals hier: de sneakers van Sean Wotherspoon. Ook graag op de hoogte blijven van komende releases? Houd dan onze sneaker release kalender in de gaten!