Skip to content
Upcoming

De geschiedenis van de Nike x Parra Air Max 1’s

20 juli 2018 12:40
De geschiedenis van de Nike x Parra Air Max 1’s

21 juli 2018 komen de nieuwe Nike x Parra Air Max 1’s uit. Dit is echter niet de eerste keer dat Parra een Air Max heeft ontworpen voor Nike. We hebben de beste ontworpen van Parra even op een rijtje gezet!

Nike Air Max 1 x Parra ‘Amsterdam’

We beginnen uiteraard eerst met de Nike Air Max 1 x Parra ‘Amsterdam’. In 2005 kreeg Parra de kans om een Air Max 1 te ontwerpen. De Amsterdamse ontwerper besloot om zich te laten inspireren door zijn eigen stad, Amsterdam. Hij kwam al snel terecht bij de ‘Wallen’, de rode buurt van Amsterdam. Deze inspiratiebron zien we duidelijk terug op de sneaker. Zo is het bovenwerk gemaakt van een bruine/bordaeux kleur. Over het donkere bovenwerk worden felle roze en blauwe tinten geplaatst die representatief staan voor de lichten van de Wallen.

Op de heel is het bekende Nike Air logo vervangen door een speciaal ‘Amsterdam is King’ logo. Netzoals de heel is het logo op de tongue ook vervangen door een kroontje, wat dus weer in verband staat met de heelbranding.

Colorway: Purple/Bright Pink/Blue
Stylecode: 313188-241
Gereleased in: 2005


Nike Air Max 1 x Parra x Patta ‘Cherrywoods/Burgundy’

Een aantal jaar later, in 2009, bestond de Amsterdamse sneakerstore Patta 5 jaar. Om dit te vieren mocht patta van Nike 5 Air Max 1’s ontwerpen. 1 van deze ontwerpen werd samen met Parra gemaakt, de Nike Air Max 1 x Patta x Parra ‘Burgundy/Cherrywoods’. De naam zegt het eigenlijk al. Het bordeauxrode bovenwerk was gebasseerd op kersen. Verder zien de typische kleuren van Parra, Geel, Blauw en rood verspreid over de sneaker. Een opvallend detail van deze release is dat de swoosh en de tongue patch gemaakt zijn van badstof.

Colorway: Bordeaux-Burgundy-Bright Blue
Stylecode: 394805-600
Gereleased in: 2009


Bonus

Nike Air Max 1 x Parra ‘Albert Heijn’

Vóór de Nike Air Max 1 x Parra ‘Amsterdam’ had Parra een andere inspiratiebron, namelijk de kleuren van supermarkt Albert Heijn. De felle oranje, blauwe en gele kleuren zien we overduidelijk terug over de gehele sneaker. Tijdens het ontwerpproces veranderde Albert Heijn ineens zijn kleuren. Parra vond hierdoor zijn design niet meer relevant en besloot toen een andere colorway te ontwerpen. Dit werd toen de Amsterdam colorway. Er waren echter wel een aantal Albert Heijn colorways geproduceerd in extreem gelimiteerde oplage. Deze zijn uiteindelijk in de sneakerwereld terecht gekomen en zijn tegenwoordig de meest zeldzame Air Max 1’s.

Albert Heijn ‘Sample’

Colorway: Blue-Orange/White-Yellow
Stylecode: NA
(On-officiële release: 2005


De connectie van Parra en Nike is altijd al een succes geweest. Het blijft daarom niet bij deze releases en zoals jullie weten komt morgen de Nike Air Max 1 Parra uit. Voor meer info check je deze blog!