Upcoming

adidas ZX: een legende vindt zijn weg naar de jaren ’90 cultuur

18 februari 2021 19:21
adidas ZX: een legende vindt zijn weg naar de jaren ’90 cultuur

De jaren 90. Een tijd van rebellie, een tijd van revolutie en een tijd van vernieuwing. Kortom: een tijd die ons en ons leven heeft gevormd, net als de sneakercultuur die we nu kennen. Je kunt de bewogen jaren ’90 vanuit superveel invalshoeken bekijken, maar keer op keer overheersen deze indrukken. In de 90s Week bij Sneakerjagers geven we deze vormende tijd een podium en behandelen we natuurlijk vooral onderwerpen als cultuur, jeugdbeweging, mode, sport, muziek – en dat alles natuurlijk in de context van de sneakercultuur. Een serie die cultuur, sport, mode en innovatie combineert, is de adidas ZX-serie. Hoe de nog steeds legendarische kicks de jaren 90 hebben gevormd – en vice versa – willen we je nu laten zien!

adidas ZX Familie
Footasylum

Jouw #TheCrew Background Check

Het begon allemaal in 1984, toen de ZX 500 het daglicht zag en een mijlpaal in de geschiedenis van adidas betekende. Het ontwerp achter het model had aanvankelijk een sportieve achtergrond. Zo is het ZX-concept bij adidas ontstaan omdat men wilde voorzien in de wensen en behoeften van sporters. Ongeacht het hardlooptype, ongeacht de training en ongeacht de ondergrond – de adidas ZX moet elke loper optimale ondersteuning bieden.

Oorspronkelijk was de ZX serie ontworpen door Jacques Chassaing, maar Markus Thaler had ook zijn vingers in de pap. We hebben zojuist het doel beschreven: Loopschoenen – optimaal voor elke gelegenheid, voor elke loper en voor zowel training als wedstrijd! De eerste sneakers die werden ontworpen waren de ZX 500 en 800 modellen.

adidas ZX 500
Sneakers actus

De ZX 600 en 700 zijn ook in de jaren 80 ontworpen. Met hun innovatieve technologieën probeerde adidas ook de concurrentie aan te gaan met het Air System van Nike, dat destijds veel aandacht kreeg.

In 1988 werd de zogenaamde Torsion-technologie voor het eerst door het merk Three Stripes toegepast in de ZX 8000:

De Torsion technologie: Zoals zoveel dingen in de jaren 90 zijn tijd ver vooruit?

Het Torsion System werd al vrij vroeg in de geschiedenis van de ZX gebruikt en was een absolute innovatie aan het begin van de jaren 90. De zogeheten Torsion Bar zorgt volgens adidas voor een optimale bewegingsvrijheid van de rug tot de voorvoet. Torsie betekent zoiets als rotatie. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt deze technologie extra steun bij het lopen met draaiende bewegingen.

Het systeem bracht een volledig nieuwe en nooit eerder geziene technische ontwikkeling in het werk van adidas. Aan het begin van de jaren ’90 was echter niemand zich ervan bewust dat onder andere de eerste steen was gelegd voor een absolute legende. Met de lancering van de ZX Torsion-serie kreeg de ZX-familie een heel nieuw niveau.

Tot op de dag van vandaag is het Torsion System synoniem geworden met het adidas ZX-assortiment en de geavanceerde technologie ervan heeft ook andere modellen op de adidasplanken versterkt. In sommige stijlen vinden we tegenwoordig ook de Torsion Bar. Hier is de zool van de schoenen in tweeën gesplitst, wat ervoor zorgt dat de voorvoet en de achtervoet hier onafhankelijk van elkaar steun krijgen.

Torsion System
Torsion Bar

Wat begon in de jaren ’90, werd vervolgens in 2019 gevierd voor de 30e verjaardag van enkele ZX-modellen met sterke retro-looks! De ZX 5000, 6000, 7000 en 9000 werden gelanceerd in iconische kleurstellingen en met speciale materialen!

Een speciaal kenmerk van deze retro-serie was een logo op de binnenzool en de tong: “30 jaar Torsion”. Een droom voor alle ZX-fans, verzamelaars en natuurlijk de ‘kinderen van de jaren ’90’, die het begin zelf hebben meegemaakt!

adidas ZX 5000
adidas ZX 5000
ZX 6000
ZX 6000
adidas ZX 7000
ZX 7000
adidas ZX 9000
Quelle: 43einhalb – ZX 9000

De ZX Duizend modellen

Maar laten we terugkomen op onze geschiedenis! Want in 1988/1989 kwamen de zogenaamde duizend modellen van de ZX-serie uit: de ZX 4000, 5000, 6000, 8000 en 9000 waren ook aangepast aan het hardlopen en de verschillende omstandigheden en eisen van de verschillende lopers. Elke atleet zou een ZX moeten krijgen die bij hem past.

De duizend modellen van de ZX-familie hadden meestal een bovenwerk van mesh, synthetisch en suède. Het begon allemaal met de ZX 4000 en de rest, zoals we die nu kennen, is geschiedenis! Naast de klassieke materialen waren de verschillende ZX-modellen ook voorzien van speciale vetersystemen en ondersteunende TPU-elementen op het bovenwerk. Ontworpen voor een perfecte loopervaring, zijn de stijlen vandaag de dag een absolute topper in street style!

We zullen zo dadelijk ingaan op de reis van sport naar street style en naar de schappen van vele liefhebbers en verzamelaars, maar eerst: de cultuur van de jaren ’90 en de rol van de ZX:

die ZX Geschichte von adidas
Footasylum

Cultuur, rebellie, innovatie – de ZX in de jaren 90

De ZX-modellen werden een soort speeltuin voor het merk met de drie strepen, voor experimenteel design en innovatie!

In een deels sombere, industriële en ook politiek zeer woelige tijd werd de ZX in Duitsland uitgebracht. Eind jaren ’80, na de val van de Berlijnse Muur en de hereniging, demonstreerden veel jongeren in Berlijn en in heel Duitsland op hun ZX-sneakers voor een betere toekomst voor Duitsland.

Ook adidas sneakers maakten deel uit van een subculturele mode in delen van Engeland in die tijd, zo ook de ZX. De ZX waren ook populair in de raver- en discoscene. De speciale technologieën en kenmerken die de kicks zo optimaal maakten voor het sporten, waren natuurlijk niet onpraktisch op de dansvloer en stijlvol had de ZX ook heel wat te bieden.

We kunnen dus stellen dat het ZX-silhouet in zijn grote verscheidenheid ook in de jaren ’90 deel uitmaakte van vele stromingen en dat de sneaker al snel doorbrak in de modewereld, niet in de laatste plaats dankzij de bijzondere stijlen en het doordachte ontwerp. Daar werd het geschikt voor dagelijks gebruik en super populair, maar het is nooit zijn begin in de sport vergeten.

adidas ZX - the roots of running
Overkill

Van sport, tot cultuur, tot street style en weer terug – ZX staat voor legende.

Aan het begin van ons verhaal vermeldden we dat de schoenen van de oorspronkelijke ZX-serie ontworpen waren voor verschillende behoeften van lopers. Daarom zijn er in de geschiedenis van de ZX tot vandaag zoveel verschillende versies en modellen geweest met bepaalde accenten. In de bruisende jaren 90 kreeg de ZX-serie een hausse met zijn verscheidenheid aan modellen en kleuren en zelfs vandaag de dag wordt het hardloopconcept van de jaren 80/90 nog steeds belichaamd en gevierd in stijl, maar ook in functionaliteit.

De adidas ZX sneakerontwerpen die we vandaag de dag kennen en waarderen, zijn allemaal ontstaan in de jaren 80 en 90. Passend daarbij zijn hardloop retro sneakers momenteel populairder dan ooit. Toch heeft de ZX nog steeds zijn eigen betekenis: in de loop der jaren zijn er veel ZX-fans en -verzamelaars bijgekomen en de absoluut historische sneakers veroveren nog steeds de straten over de hele wereld in hun klassieke ontwerpen.

Intussen zijn er natuurlijk vele populaire modellen en dailies, maar de ZX is altijd trouw gebleven aan zijn wortels. Door de jaren heen is adidas erin geslaagd het beste van oud en nieuw te combineren in een sneakerontwerp – zonder het begin te vergeten:

Voordat we een korte blik werpen op de huidige innovaties van adidas ZX, een korte uitweiding: In 2018 was er een adidas ZX tentoonstelling in Londen, die liep onder het motto: “ZX – Roots of Running”, net als het gelijknamige boek. Thematisch ging het om de geschiedenis van de adidas ZX, want zoals hierboven al aangegeven, werd in 2019 het 30-jarig bestaan van de 1000-serie gevierd.

London Ausstellung adidas ZX
ZX - The roots of Running London

En vandaag?

De ZX is in de jaren 90 al een legende geworden en speelt ook nu nog een grote rol. De ZX-familie heeft lang vastgehouden aan zijn wortels uit de jaren 80 en 90 en is dus, zoals zoveel dingen, een bijzondere erfenis uit die tijd die ons vandaag nog steeds vormt.

De opnieuw gelanceerde A-ZX serie van adidas is ook niet te versmaden! Sinds vorig jaar brengt het merk een reeks uit 2008 terug, waarin ze ons inspireren met 26 unieke ZX-versies van de duizend modellen. Elke letter van het alfabet krijgt een ZX-sneaker, allemaal met speciale thema’s, samenwerkingen en kleurstellingen.

Tegenwoordig zijn er naast de nog steeds populaire retro-modellen van de Hundreds of de Thousands ZX ook veel nieuwe, moderne technologieën en ZX-versies. De adidas ZX 1K en 2K Boost combineren de speciale technologieën en ontwerpen van de ZX met de moderne Boost-technologie van adidas. Intussen is er ook de ZX 2K Pure, die met zijn functies nog moderner is vormgegeven.

U bent nog geen gelukkige eigenaar van een ZX-model, of u wilt uw collectie nog wat uitbreiden? Dan vind je in onze sneakercollectie zeker het juiste paar voor jou:

The Turnover