De 10 Days of Air Max is van start gegaan bij Sneakerjagers! Deze dagen (16 maart tot en met 26 maart 2021) staat alles in het teken van Nike’s iconische Air Max lijn. Tijdens dit event nemen we je mee door de geschiedenis van Air Max en vieren we de evolutie met onder andere toffe winacties. Voor dag 1, moeten we natuurlijk beginnen met de oorsprong van de Air Max. Lees daarom hieronder alles over de Nike Air Max 1 OG (1987).
Nike Air Max 1 OG (1987)
Tinker Hatfield begon als bouwkundig ontwerper bij Nike’s hoofdkantoor in Oregon. Hij gebruikte zijn bouwkundige achtergrond om later uiteindelijk schoenen te ontwerpen. Zo heeft hij veel inspiratie uit gebouwen gehaald om zijn designs te creëren. Voor de Air Max 1 gold dit ook, hij nam het Centre Georges Pompidou in Parijs als inspiratiebron voor zijn ontwerp op de Air Max 1.
Wat was er zo revolutionair aan de schoen? De Air Cushioning Technology werd al eerder gebruikt in 1978, toen Nike de Air Tailwind lanceerde. Dit was de eerste sneaker die deze technologie bevatte. Dit revolutionaire idee om ‘lucht’ te gebruiken in de zool van een sneaker, kwam van NASA engineer: Frank Rudy. Wat bijzonder was aan de Air Max 1, was dat dit de eerste sneaker was waarbij deze Air Cushioning Technology zichtbaar was. Je kon letterlijk de ‘Air’ zien door een transparante deel in de zool.
Op 26 maart 1987 lanceerde Nike de eerste Air Max 1 in een rood-witte colorway. Deze kleuren: University Red en White worden beschouwd als de OG colorway van het model. In 1987 bracht Nike voor deze release ook hun allereerste TV-advertentie uit, met het bijpassende lied ‘Revolution’ van de Beatles.
OG Colorway
Nu, meer dan 30 jaar later sinds de originele release, is de Air Max 1 nog steeds één van Nike’s meest geliefde modellen. De sneaker heeft door de jaren heen talloze designs gekregen. Maar om de OG schoen te blijven eren, heeft Nike een aantal keer de OG colorway opnieuw gereleased met een een aantal variaties. Hieronder zie je een overzicht van enkele releases die Nike afgelopen jaren heeft uitgebracht. Zoals je kunt zien, is de upper vaak net even wat anders ,maar de basis met de Air zool blijft altijd constant.
Revolutie van de zichtbare Air
De zichtbare Air op de Air Max 1 was in 1987 zeker niet het einde van deze technologie. Nike heeft zich blijven ontwikkelen en zo verschillende modellen gecreëerd. Door de AM1 is Nike steeds een stapje verder gegaan en maakte de Air door de jaren heen steeds groter en meer zichtbaar.
Zonder de Air Max 1 zou Nike nooit hun andere Air Max modellen hebben kunnen ontwikkelen. Daarom is 26 maart zeker een dag die het waard is om te blijven vieren. Welk design op de Air Max 1 is jouw favoriet? Houd je meer van een klassiek paartje of juist van een unieke colorway?
Dit was pas Dag 1 van 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Houd de Sneakerjagers Blog in de gaten om meer over de geschiedenis van Air Max te weten te komen. Bekijk ook de Sneakerjagers App en ons Instagram-account om de speciale winacties niet te missen!