Skip to content

Birkenstock

Birkenstock staat bekend om zijn uitzonderlijke stijl, comfort en kwaliteit en staat sinds 1774 synoniem voor orthopedisch design en voetondersteuning.

Door het gebruik van milieuvriendelijke kurk, jute en natuurlijke latex voetbedden combineren Birkenstock schoenen, laarzen en sandalen hoogwaardige materialen met voordelen voor de gezondheid van de voeten.

Birkenstock is een familiebedrijf dat dankzij zijn blijvende populariteit en wereldwijde erkenning nog steeds een van de meest vertrouwde namen in de schoenenindustrie is.

Technologie

Het voorgevormde voetbed werd in de 19e eeuw door Birkenstock ontwikkeld als onderdeel van de ontwerpfilosofie.

Door kurk met latex te combineren, biedt het voetbed in de loop van de tijd comfort op maat en gewichtsverdeling omdat het zich aanpast aan de voeten van de drager.

Het is anatomisch gevormd en biedt ondersteuning voor de voetboog, een diepe hielcup en een ruim teenvak.

De geschiedenis van Birkenstock

18e eeuw

Toen twee broers in 1774 op het Duitse platteland met de hand schoenen maakten, begon de familie Birkenstock. In die tijd vereisten barre weersomstandigheden robuuste kleding en schoeisel. De gemiddelde persoon bezat één paar schoenen, die na verloop van tijd door een plaatselijke schoenmaker werden gerepareerd.

19e eeuw

Tijdens de industriële revolutie ontwikkelde zich in de Europese samenleving een koopkrachtige middenklasse. Als gevolg van stoommachines hoefden schoenfabrikanten niet langer elk stuk met de hand te vervaardigen, waardoor aan een groeiende vraag naar schoenproducten in grotere hoeveelheden kon worden voldaan.

History of Birkenstock

1920s -1930s

Met de introductie van Birkenstocks 'Birkenstock System' in de jaren 1920 creëerde het bedrijf handgemaakte schoenen met orthopedische leesten en flexibele voetbedden. In de jaren 1930 patenteerde Birkenstock de eerste flexibele steunzool, die de ondersteunende eigenschappen van de voorgevormde voetbedden verbeterde.

1940s -1950s

De schoen won aan populariteit op de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse markt. In 1947 introduceerde Birkenstock de eerste sandaal met het kenmerkende voetbed, dat orthopedische voordelen met mode combineerde. In de jaren 1950 werden Birkenstocks populair bij mensen die naast hun medische oorsprong ook gezondheid van de voeten zochten.

History of Birkenstock

1960s - 1980s

Toen Birkenstock in de jaren 1960 de collectie sandalen uitbreidde, werd de Arizona sandaal een internationale favoriet. In 1973 introduceerde Birkenstock de teenslipper Gizeh, waarmee het voorgevormde voetbed een modieuze twist kreeg. In 1978 werd de Boston klomp geïntroduceerd met een voetbed met gesloten teen.

1980s - 1990s

In de jaren 80 begon het bedrijf met de verkoop van schoenen in de Verenigde Staten. In de jaren '90 begon Birkenstock met het aanbieden van veganistische en wreedheidvrije leren opties nadat het populair was geworden in alternatieve en tegencultuur modebewegingen.

Birkenstock Vandaag de dag

Birkenstock sole

In de jaren 2000 breidde Birkenstock de productlijn van het merk verder uit. In 2003 lanceerde Birkenstock schoenen en laarzen met gesloten tenen en breidde daarmee de expertise op het gebied van voetgezondheid en comfort uit. Als innovatief schoenenmerk met een blijvende erfenis vierde Birkenstock in 2019 zijn 245e verjaardag.

Wist je dat?

Tijdens ruimtemissies droegen NASA-astronauten Birkenstock-sandalen.

De voetbedden bieden ondersteuning en comfort, zelfs zonder zwaartekracht.

Omdat ze zich naar de voeten vormen en het gewicht gelijkmatig verdelen, zijn ze ideaal voor astronauten die last hebben van zwellingen en voeten tijdens ruimtereizen.