Skip to content
Editorial

Women in sneakers – Interview met Evita

13 februari 2022 18:00
Women in sneakers – Interview met Evita

Women in de sneakerwereld. In deze serie spreken we met verschillende vrouwen in de sneaker scene. Hier vertellen zij hoe zij in de wereld van sneakers gerold zijn en waar zij tegenaan lopen. Dit keer spreken we met Eva, op Instagram bekend als Evita.

Even voorstellen

Eva Nicola (27), beter bekend als Evita (@evitanicola), is content creator op Instagram. Ze werkt samen met Crep Protect en schrijft items voor Sneakin. Met zo’n 37.5 duizend volgers deelt ze haar passie voor sneakers en de cultuur eromheen.

Women in Sneakers Evita

Eva woont nu zo’n zes jaar in de randstad. “Ik ben opgegroeid in Limburg”, vertelt ze. “Ik woonde in een klein dorpje in de middle of nowhere waar sneakers vrijwel onbekend waren.” Haar passie voor sneakers begon een aantal jaren terug toen ze een Nike Air Max 1 kocht in Parijs.

“In Limburg waren er niet echt sneakerwinkels toen ik jong was. Toen ik op een school trip naar Parijs ging, kocht ik hier mijn eerste Air Max 1. Zo is het eigenlijk begonnen.”

Passie voor sneakers

Alles begon met de Air Max 1. Het eerst gekochte paartje staat nog steeds in de sneakerkast van Eva en sindsdien zijn er een hoop bijgekomen: “Ik ben begonnen met het rondstruinen van sneakers op Marktplaats”, vertelt Eva. “Een Klekt of Restocks bestond toen nog niet en met StockX was ik nog niet bekend.” De sneakerwinkels die er wél waren in Limburg, waren voornamelijk voor mannen. “Hier durfde ik als klein meisje niet alleen naar toe.”

Het collecten van sneakers begon voornamelijk bij de Nike Air Max 1. Later breidde dit zich uit naar modellen als de Air Jordan 11’s en 1’s. “Toen ik mij wat meer ging verdiepen in sneakers, ontdekte ik dat er een hele wereld achter schuilt”, vertelt Eva. “Zo kwam ik bij de modellen als de Air Jordan 11 en de Air Jordan 1, wat momenteel mijn favoriete sneaker is.”

Women in Sneakers Evita

Tegenwoordig heeft Eva van alles in haar schoenenkast staan. Van de Air Jordan 1’s tot aan Dunks, als het maar van Nike is. Want trouw aan Nike is ze wel: “Ik ben wel echt een Nike fan”, vertelt Eva. Een Yeezy of New Balance zal je dan ook niet snel in haar kledingkast vinden, of misschien per ongeluk.

Werkzaam in de sneakerwereld

Met zo’n 37.5 duizend volgers op Instagram, is Eva op verschillende manieren werkzaam in de sneakerwereld. Ze heeft een samenwerking met Crep Protect en schrijft items voor Sneakin. “Ik ben eigenlijk een beetje de wereld van social media ingerold”, vertelt Eva. “Toen ik met mijn Air Max 1 of Air Jordan 11’s aankwam, moest niemand in Limburg daar iets van hebben. Toen de sneaker scene een beetje opkwam in Nederland, gingen mensen mij meer volgen omdat ik die content toen al wel postte.”

Naast haar werk op social media, is Eva ook nog werkzaam als communicatieadviseur bij de gemeente. Volgens haar is deze combinatie juist fijn en wilt ze niet een hele werkweek aan social media besteden. “Als sneakers maar niet als een verplichting gaan voelen, dat is het belangrijkste”, aldus Eva.

WMNS in de sneaker scene

Als iemand die werkzaam is in de sneaker scene, weet Eva als geen ander hoe het is om als vrouw in een mannenwereld te staan. “Ik denk wel dat vrouwen achtergesteld zijn in de sneakerwereld”, vertelt ze. “Dit is tegenwoordig wel aan het veranderen, maar er kan nog zeker vooruitgang geboekt worden.”

Women in Sneakers Evita

Zo laten vrouwen tegenwoordig steeds meer van zichzelf horen en worden ze meer betrokken in samenwerkingen. “Als je kijkt naar Nike collabs met vrouwen als Aleali May, Melody Ashani of Yoo Ahn van Ambush, is dit zeker iets positiefs.” Volgens Eva hebben vrouwen nu een eigen positie in de sneakerwereld. Ik zou nu bijvoorbeeld wél de sneakerwinkel in durven te lopen waar ik dit vroeger niet durfde.

Ook merkt Eva dat er steeds meer plek voor vrouwen is op social media. “Er zijn steeds meer WMNS-platforms waar plek is voor vrouwen uit de sneaker scene. Dit is zeker een positief iets.” Wel merkt ze dat hierin nog steeds onderscheid gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen. Hierbij refereert ze naar aparte Instagram accounts voor dames. “Dit komt zeker uit goede bedoeling, maar ik hoop dat de volgende stap is dat alles gelijkgetrokken wordt.”

Gender Neutral

Er is dus zeker veel veranderd in de afgelopen jaren. Toch blijft Eva sceptisch en is er op bepaalde gebieden nog steeds werk aan de winkel. “Ik heb bijvoorbeeld maatje 36 (US 4) en dan val je gewoon heel vaak buiten de boot”, vertelt ze. “Dat is wel iets, mocht ik iets veranderen, zou ik sneakers in genderneutrale sizes uitbrengen.”

Women in Sneakers Evita
Women in Sneakers Evita

Hierin brengt ze Titi Finlay (@ttfinlay) naar voren. Zij werkt momenteel samen met Nike aan de campagne ‘Make sneakers gender neutral’. Dit is positief, volgens Eva. “Ik denk en hoop dat dit wel verandering kan brengen op hoog niveau.” Het feit Nike met Titi Finlay samenwerkt, is een grote stap.

Toch plukt Eva nog niet de vruchten van deze samenwerking. “Het verbaast me dan toch iedere keer weer als er een nieuwe release is die vanaf maat 40 gaat. Dan denk ik wanneer leren ze het nou een keer?”

Toekomst

Als Eva kijkt naar de toekomst van de sneaker scene, ziet ze dit positief in. “Ik denk dat voor de dames de sneaker scene zeker verbeterd is vergeleken met aantal jaren terug. Dit zal in de toekomst alleen maar beter gaan.” Ook op persoonlijk gebied heeft Eva grote toekomstplannen.

“Ik wil in de toekomst meer met sneakers gaan werken”, vertelt Eva. “Het lijkt mij heel tof om ooit deel te zijn van een campagne waarbij ik vanaf stap één al betrokken ben. Niet alleen in het content maken.”

Women in Sneakers Evita

Ook heeft ze nog een aantal paartjes op haar lijst staan die ze in de toekomst graag in handen wil hebben. “De classic Air Jordan 1 High ‘Chicago’ staat wel echt bovenaan mijn lijstje”, vertelt Eva. Ook de Air Jordan 1 High ’85 ‘Georgetown’, die dit jaar uitkomt, wilt ze graag pakken.

Wel vreest ze voor de release: “Ik ben wel bang dat de release van de ‘Georgetown’ alleen vanaf maat 40 gaat maar dat zullen we moeten afwachten.”