Skip to content
Editorial

Waarom ugly sneakers het in 2023 zo goed doen

15 juli 2023 18:32
Waarom ugly sneakers het in 2023 zo goed doen

Het hebben van een ‘lelijke sneaker’ klinkt als iets wat niemand vrijwillig wil. Toch is de term ‘ugly sneaker’ in 2023 relevanter dan ooit tevoren. Met merken als MSCHF die met unieke en ietwat komische designs komen en de terugkeer van de Crocs, lijkt het hebben van onesthetische sneakers tegenwoordig iets positiefs te zijn. Waarom is men ineens aangetrokken tot het kopen van gekke silhouetten?

De ‘ugly sneakers’ trend

Sneakers komen in allerlei vormen, maten en designs. Met duizenden modellen op de markt, is er voor iedereen wat wils. Klassiekers als de Nike Air Max 1, New Balance 990 of adidas Superstar worden over het algemeen als mooie of gerespecteerde sneakers gezien. Nu lijkt de wereld van sneakers een switch gemaakt te hebben.

Balenciaga Triple S l Beeld END.

Zo is het tegenwoordig een kunst om ‘ugly sneakers’ te designen of te kopen. De trend startte in 2017, toen designer Demna Gvasalia, Creative Director bij Balenciaga, het Triple S model introduceerde. De sneaker haalde zijn inspiratie uit de welbekende ‘dad shoe’, denk hierbij aan retro New Balance modellen, en kwam met een chunky middenzool.

De Triple S werd al gauw omarmd door de sneaker community. Love it or hate it, de Balenciaga sneaker startte een tijdperk waarin het motto ‘hoe gekker, hoe beter’, centraal staat. Onder de term ‘ugly sneakers’ vallen modellen van allerlei merken die een opmerkelijk design hebben.

Wat kenmerkt een ugly sneaker

Ondanks dat de term ‘ugly sneaker’ niet een daadwerkelijke definitie heeft, zijn er wel een aantal dingen die de sneakers kenmerken. De modellen hebben vaak overdreven details en een brede, chunky middenzool. De sneakers doen denken aan de paartjes die je in de kast van je vader zou kunnen vinden, maar dan net een tikkeltje excentrieker.

Asics UB3-S Gel Nimbus 9
YEEZY 450 ‘Stone Flax’

Naast het hebben van een chunky ontwerp, spelen kleuren ook een grote rol in de wereld van ugly sneakers. De meest uiteenlopende kleuren worden samengebracht op het bovenwerk, tot aan het vloekende toe. Kijk hierbij naar de recente colorways van verschillende ASICS modellen.

Sinds de komst van de Balenciaga Triple S hebben meer merken de trend doorgezet in hun eigen collectie. Een merk dat eruit springt, is MSCHF, een creatief collectief in Brooklyn, New York. Het merk staat bekend om de krankzinnigste designs, waaronder de Big Red Boot, de Gobstomper en de Backward-Forward sneaker, waarbij de sneaker op twee manieren aan te trekken is.

De designs van MSCHF zijn dan misschien wel erg over de top, maar ze zetten wel de toon. Merken als adidas, Nike en Asics lijken te volgen en brengen elk hun eigen vorm van een ugly sneaker uit. Ook Crocs lijken terug te komen, tot grote angst van velen.

Sneaker releases 2023

In 2023 zijn er al een hoop lelijke sneakers gereleased, althans, sneakers die onder dit label vallen. Recent introduceerde PUMA de Velophasis, een model dat inspiratie haalt uit de hardloopschoenen uit de jaren 90. Ook het Voltaire silhouet van PUMA is een goed voorbeeld van een ‘ugly sneaker’.

adidas AdiFOM Q 'Craft Ochre'
adidas AdiFOM Q ‘Craft Ochre’

Naast de releases van PUMA lijkt ook adidas mee te spelen op deze trend. De recente introductie van het AdiFom Q model is een goed voorbeeld van de ugly sneakers van adidas. Het model heeft een overdreven silhouet en heeft dynamische, rubberen overlays op het bovenwerk, wat de sneaker een unieke uitstraling geeft.

YEEZY Boost 700 ‘Hi-Res Red’
Yeezy 700 V3 'Copper Fade'
YEEZY 700 V3 ‘Copper Fade’

Ook de releases van YEEZY, het merk van adidas en Ye, omarmen de ‘ugly sneakers’ trend. De creatieve visie van Ye heeft ons al veel unieke silhouetten gebracht, maar bij sommigen modellen heeft men toch wel eens vraagtekens. De YEEZY 450 is een goed voorbeeld hiervan, of de Boost 700, die overigens een favoriet bij velen is.

Nike M2K Tekno
Nike M2K Tekno ‘John Elliot’
Nike Air Footscape Woven 'Cow'
Nike Air Footscape Woven ‘Cow’

Nike heeft ook zijn aandeel in de trend. Ondanks dat veel van de silhouetten van het merk erg geliefd zijn, zijn er ook een aantal die stiekem wel iets aparts hebben. Het M2K Tekno model is hier eentje van en doet denken aan de Balenciaga Triple S met zijn opvallende middenzool. Ook de comeback van de Nike Air Footscape Woven is een bijzondere release van 2023.

Comfort voorop

Een terugkerend kenmerk bij ugly sneakers, is comfort. De meeste sneakers die onder deze term vallen, komen opvallende zolen die het paar niet alleen een unieke touch geven, maar ook voor comfort zorgen. Maar niet alleen sneakers kunnen voor comfort zorgen. Het lijkt erop dat comfortabele slides, muiltjes of slippers ook steeds populairder worden.

YEEZY Slide
YEEZY Slide ‘Flax’
Foam RNNR
YEEZY Foam RNNR ‘Stone Sage’

De YEEZY Slide die in 2018 geïntroduceerd werd lijkt hier de aanstichter van geweest te zijn. De Slide heeft een grove buitenzool die niet alleen voor comfort zorgt, maar het model ook een unieke uitstraling geeft. Kort na de Slide introduceerde adidas de Foam RNNR, een nachtmerrie van vele sneakerliefhebbers.

Salehe Bembury met de Crocs Pollex Clogs l Beeld Crocs

De recente release van de Nike Air More Uptempo Slide past ook zeker in het rijtje van comfortabele maar lelijke modellen. Daarnaast zijn ook de modellen van Birkenstock en Crocs terug van weggeweest. De Birkenstock Boston, die voorheen voornamelijk door opa’s gedragen werd, is razend populair, evenals de kleurrijke designs van Crocs.

Ondanks dat de hierboven vernoemde sneakers als lelijk omschreven kunnen worden, hoeft dit niet te betekenen dat ze dit daadwerkelijk ook zijn. Smaken verschillen en stiekem zijn wij juist wel fan van opvallende en bijzondere sneakers.

Mocht je op zoek zijn naar een volgende sneaker, lelijk of niet, neem dan een kijkje in onze releasekalender en sneakerzoekmachine.