Skip to content
Brand

Tijdloze klassiekers van Nike die nooit uit de mode raken

15 juli 2023 12:31
Tijdloze klassiekers van Nike die nooit uit de mode raken

In de modewereld zijn er maar weinig merken die zo’n blijvende impact hebben gemaakt als Nike. Het begon allemaal in 1964, toen Phil Knight en Bill Bowerman Blue Ribbon Sports oprichtten, dat later in 1971 werd omgedoopt tot Nike. Sindsdien heeft het merk enkele iconische silhouetten gecreëerd die tot op de dag van vandaag enorm populair zijn. Neem bijvoorbeeld de Nike Cortez, die voor het eerst werd uitgebracht in 1972, of de Nike Blazer, die een jaar later verscheen. Overal ter wereld kun je nog steeds mensen zien lopen met deze Nike klassiekers.

In dit artikel gaan we dieper in op de Nike Cortez, Nike Blazer en Nike Air Force 1, drie iconische sneakers die generaties hebben doorstaan en nog steeds een plekje hebben in het hart van sneakerliefhebbers over de hele wereld, zelfs na al die jaren.

Nike Cortez
Foto van Nike

Nike Cortez

Nike Cortez geschiedenis

De Nike Cortez werd oorspronkelijk uitgebracht onder de naam ‘Aztec’ als een eerbetoon aan de Meso-Amerikanen die oorspronkelijk het gebied bewoonden dat uiteindelijk Mexico werd. De naam moest echter worden veranderd omdat een adidas-sneaker al een vergelijkbare naam had: de ‘Azteca Gold’. Als knipoog naar adidas en de geschiedenis van de Azteken, heeft Nike de schoen vernoemd naar Hernán Cortés, de man die de Azteken veroverde en hun hoofdstad Tenochtitlan innam.

Het silhouet werd uitgebracht tijdens de Olympische Spelen in Mexico en was een groot succes vanwege zijn geavanceerde ontwerp en technologie, en dit hielp Nike op weg naar het worden van de sneakergigant die we vandaag de dag kennen. Het was zo’n groot succes dat het leidde tot tal van problemen met de voorraad en levering.

Nike Cortez
Foto van Nike
Nike Cortez
Foto van Nike

Nike Cortez zoals we die nu kennen

Tot op heden heeft Nike meer dan 700 colorways ontworpen en heeft de sneaker ook indrukwekkende samenwerkingen gezien met onder andere Bella Hadid, Kendrick Lamar en de Netflix-serie Stranger Things. Ook was het de sneaker die werd gedragen in Forrest Gump en Whitney Houston droeg de Cortez toen ze het volkslied zong tijdens de Super Bowl in 1991.

Nike Cortez
Foto van Forest Gump
Nike Cortez
Foto van Stranger Things

Nike Cortez colorways

Ben je na dit verhaal benieuwd welke Nike Cortez klassiekers er vandaag de dag te koop zijn? Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet. Als je alle colorways wilt bekijken, klik dan op de knop!

Nike Blazer

Nike Blazer geschiedenis

Na de Nike Cortez kwam de Nike Blazer. De Blazer was al een paar jaar op de markt, maar werd pas echt populair in 1977 toen George Gervin de eerste NBA-speler werd die de schoen promootte. Gervin, bijgenaamd ‘The Iceman’, was een van de beste spelers in de geschiedenis van de NBA en zijn associatie met de Blazer hielp de populariteit van de schoen te vergroten.

Met de introductie van de Nike Air Jordan in 1985 raakte de Nike Blazer overschaduwd en verloor de sneaker veel van zijn fans. Maar het silhouet vond een nieuw publiek in de skateboardwereld. In 2005 vroeg Nike aan Paul Rodriguez om de sneaker opnieuw te ontwerpen, waardoor de Blazer officieel veranderde in een skate-schoen.

Nike Blazer
Foto van Fred Jewell
Nike Blazer
Foto van Nike

Nike Blazer zoals we die nu kennen

De Nike Blazer heeft veel samenwerkingen gezien, waardoor het silhouet nu zo populair is zoals we die nu kennen. In 2018 heeft Nike samengewerkt met Stüssy om een ​​unieke versie van de Blazer te creëren. Daarnaast heeft Virgil Abloh zijn creativiteit losgelaten op het silhouet en kwam hij met verschillende kleurstellingen en zelfs een speciale versie voor Serena Williams.

Nike Blazer colorways

Nieuwsgierig naar de huidige colorways? We hebben een aantal voor je op een rijtje gezet. Klik op de knop om het volledige aanbod te zien!

Nike Air Force 1

Nike Air Force 1 geschiedenis

In 1982 werd de Nike Air Force 1 geïntroduceerd, die een eerbetoon was aan het vliegtuig van de president, ‘Air Force One’. Het was de eerste basketbalsneaker met lucht in de zool en kwam in zes exclusieve kleuren, speciaal voor ‘The Original Six’, geïnspireerd op de kleuren van hun respectievelijke teams en persoonlijke smaak. Onder ‘The Original Six’ vielen basketbalsterren als Moses Malone, Bobby Jones en Jammal Wilkes die dit iconische silhouet op het veld droegen.

In 1983 introduceerde Nike een lage versie van de schoen om een breder publiek aan te spreken, buiten de grenzen van puur sportprestaties. Ondanks dat de vraag naar de schoenen altijd hoog bleef, besloot Nike in 1984 de productie van de sneaker stop te zetten.

Nike Air Force 1
Foto van Nike

Totdat het silhouet nieuw leven werd ingeblazen met het initiatief van drie retailers in Baltimore, die de ‘Color of the Month’ collectie introduceerde. Deze exclusieve schoenen zorgden ervoor dat de stad een bestemming werd voor sneakerliefhebbers. Als gevolg van dit succes besloot Nike om de productie van de Air Force 1 op grotere schaal voort te zetten.

Nike Air Force 1
Foto van Nike | COTM re-releases 2015
Nike Air Force 1
Foto van Nike

Nike Air Force 1 zoals we die nu kennen

De Air Force 1 heeft sinds de jaren 2000 een enorme populariteitsgroei doorgemaakt, mede dankzij het feit dat bekende rappers en artiesten wereldwijd het silhouet zijn gaan dragen. Hierdoor heeft de schoen zich ontwikkeld tot een cultureel icoon zoals we dat vandaag de dag kennen. Met zijn 40-jarige jubileum is de Air Force 1 inmiddels niet meer weg te denken van de straten.

Nike Air Force 1 colorways

Wil je graag de nieuwste colorways ontdekken? We hebben een selectie voor je samengesteld. Klik hieronder op de knop om het volledige assortiment te bekijken!

Tijdloze Nike klassiekers

In dit artikel hebben we enkele tijdloze Nike klassiekers besproken, zoals de Air Force 1, maar er zijn natuurlijk nog veel meer iconische modellen om te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Air Jordan en Air Max 1. Als je meer wilt weten over deze sneakers, blijf dan op de hoogte, want binnenkort zullen we een ander artikel wijden aan deze klassiekers en hun invloed op de sneakerwereld.

Blijf ons volgen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en trends op het gebied van sneakers. We delen regelmatig updates en interessante content om je op de hoogte te houden van alles wat er speelt in de sneakerwereld. Benieuwd naar aankomende sneaker releases? Klik dan op de button hieronder!