Skip to content
Brand

Tijdloze klassiekers van Nike die blijven inspireren

22 augustus 2023 08:08
Tijdloze klassiekers van Nike die blijven inspireren

In de modewereld gaan trends razendsnel voorbij; wat vandaag in is, kan morgen alweer uit de mode zijn. Maar met verschillende Nike sneakers zit je altijd goed. Het merk heeft zijn eerste ontwerpen geïntroduceerd in 1971, en tot op de dag van vandaag zien we verschillende klassieke modellen terugkomen. Denk aan de Nike Air Jordan 1, die in 1984 exclusief verscheen voor Michael Jordan en in 1985 een wereldwijde release kreeg, of de Nike Air Max 1, die twee jaar later verscheen. Overal ter wereld zie je nog steeds mensen rondlopen met deze tijdloze Nike klassiekers.

In dit artikel gaan we dieper in op de Nike Air Jordan 1, Nike Dunk en Nike Air Max 1, drie Nike klassiekers die generaties hebben doorstaan en nog steeds een speciaal plekje hebben in het hart van sneakerliefhebbers over de hele wereld, zelfs na al die jaren.

Air Jordan 1
Foto van Focus On Sport / Getty Images

In een vorig artikel hebben we de Nike Cortez, Nike Blazer en de Nike Air Force 1 besproken. Benieuwd naar deze tijdloze klassiekers? Klik dan op de knop!

Nike Air Jordan 1

Nike Air Jordan 1 geschiedenis

In 1984 droeg Michael Jordan de Air Jordan 1 op het veld in de kleuren van de Chicago Bulls, wat niet altijd goed werd ontvangen. Volgens het NBA-beleid moesten de schoenen voor 51% wit zijn en overeenkomen met de schoenen die de rest van het team droeg. Het niet naleven van dit beleid resulteerde in een boete van $5.000 per wedstrijd.

De Air Jordan 1 had echter slechts 23% wit, waardoor het in strijd was met het NBA-beleid. Nike stemde ermee in om elke boete te betalen, wat zorgde voor veel publiciteit rond de schoen. En zoals we van Nike gewend zijn, speelden ze hier handig op in met een campagne.

Nike verwachtte in het eerste jaar 100.000 paar te verkopen. In plaats daarvan werden er in de eerste zes weken 1,5 miljoen paar verkocht. Tot op de dag van vandaag blijven de Air Jordan 1 ‘Bred’ en ‘Chicago’ ontwerpen ongekend populair.

Bred
Michael
Foto van Nike

Een van de meest legendarische gebeurtenissen in de loopbaan van MJ en in de geschiedenis van de Jordan 1 deed zich voor tijdens een exhibition game op 26 augustus 1985 in Italië. Tijdens de wedstrijd maakte Jordan een spectaculaire dunk, waardoor het glas van de basketbalring in stukken brak. Op dat opmerkelijke moment droeg hij de Air Jordan 1 ‘Chicago’, die later voor maar liefst $615,000 is verkocht.

Nike Air Jordan 1 zoals we die nu kennen

Jordan ging met pensioen in 2003, maar tot op de dag van vandaag blijven er nieuwe colorways voor de Air Jordan 1 verschijnen. Dit zorgt ervoor dat mensen de sneakers blijven herkennen en tegelijkertijd is er altijd een nieuwe voorraad beschikbaar die aansluit bij de huidige trends.

Bovendien dragen talloze unieke samenwerkingen bij aan het vergroten van de populariteit van deze sneaker. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking met Travis Scott, waarbij de rapper een omgekeerde Swoosh aan het originele ontwerp toevoegde.

Travis
Fragment
Foto’s van Nike

Daarnaast kunnen we ook niet genoeg krijgen van de samenwerkingen met Off-White en Dior. De laatste is verkrijgbaar bij resellers zoals StockX voor maar liefst €12.000, wat opnieuw de immense populariteit van dit silhouet benadrukt.

Nike Air Jordan 1 colorways

Nieuwsgierig naar de huidige colorways? We hebben een aantal voor je op een rijtje gezet. Klik op de knop om het volledige aanbod te zien!

Nike Dunk

Nike Dunk geschiedenis

Net als de Nike Air Jordan 1 is de Nike Dunk ook ontworpen door Peter C. Moore. De Dunk werd in 1985 uitgebracht, speciaal voor de National College Athletic Association (NCAA). Als onderdeel van de ‘Be True To Your School’ campagne van Nike werden er destijds 7 kleurstellingen ontworpen voor grote universiteiten. Deze sneakers, die de populairste universiteitsbasketbalteams vertegenwoordigden, werden al snel favoriet onder de fans en medestudenten.

Hoewel de Dunk aanvankelijk succesvol was, begon dit succes al snel af te nemen. De snelle technologische vooruitgang bij Nike zorgde ervoor dat het silhouet achterhaald raakte en werd ingehaald door modellen als de Air Max 1, Air Jordan 3 en Air Jordan 4. In 1999, na een periode van 14 jaar, besloot Nike om de originele ‘Be True to Your School’ colorways opnieuw uit te brengen.

Nike Dunk 1985 | Foto van Nike
Be True To Your School | Foto van Nike

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Dunk volgde al snel daarna, in 2001, toen Nike een samenwerking aanging met een van de meest geliefde merken in streetwear: Stüssy. Dit was de allereerste keer dat de Dunk een samenwerking met een merk aanging.

Hoewel de sneaker niet langer op het basketbalveld te zien was, vond de Dunk een nieuw publiek onder skaters. In 2002 kwam de eerste Nike SB uit, met dikke tong, gevoerde kraag en Zoom Air-demping.

Eerste Nike SB Dunk in samenwerking met Reese Forbes, Richard Mulder, Gino Lannucci en Danny Supa | Foto van Nike

Nike Dunk zoals we die nu kennen

Pas vanaf 2019 maakte de Nike Dunk echt naam in de sneaker culture, toen we veel verschillende samenwerkingen te zien kregen. In 2020 gaf Travis Scott zijn eigen draai aan het silhouet met suède bovenwerk en paisley canvas overlays. Virgil Abloh kwam met het ‘Dear Summer’ pack, bestaande uit 50 verschillende kleurstellingen, waarbij zelfs variaties werden toegepast in lacing systems en materialen.

Het in Californië gevestigde StrangeLove Skateboards gaf ook een make-over aan de Nike SB Dunk Low voor Valentijnsdag, waarbij de schoen werd omgetoverd tot een zwaar fluwelen exemplaar in roze en rode tinten. Tot op de dag van vandaag blijft Nike nieuwe colorways van de Dunk uitbrengen.

Virgil Abloh Lot 1 tot 10 | Foto van Nike
Travis Scott Dunk | Foto van Nike

Nike Dunk colorways

Ben je na dit verhaal benieuwd welke Nike Dunk colorways er vandaag de dag te koop zijn? Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet. Als je alle colorways wilt bekijken, klik dan op de knop!

Nike Air Max 1

Nike Air Max 1 geschiedenis

In 1987 maakte de Air Max 1 zijn debuut, een iconische sneaker ontworpen door Tinker Hatfield. Het meest opvallende kenmerk van deze schoen was de primeur van een zichtbare luchtunit in de hiel, een innovatie in Nike’s geschiedenis.

Hoewel de Air Max 1 niet de allereerste sneaker was die de technologie toepaste, dat was namelijk de Nike Air Tailwind uit 1978, onderscheidde hij zich door de zichtbare luchtunit. Dit was een opvallende innovatie ten opzichte van de vorige sneaker, waarbij de luchtunit niet zichtbaar was.

Tinker Hatfield
Tinker Hatfield
Foto’s van Nike

Deze keuze werd echter niet door iedereen bij Nike met open armen ontvangen; velen begrepen niet waarom een sneaker zou worden ontwikkeld waarbij de binnenkant zichtbaar was. Ondanks de kritiek bleven Hatfield en zijn ontwerpteam doorgaan met het ontwikkelen van de schoen en zo ontstonden in 1986 de eerste prototypes.

Tinker
Foto van Nike

Echter, ontdekte het ontwerpteam al snel dat de middenzool snel afbrokkelde vanwege het grote venster waarin de luchtunit zichtbaar was. Uiteindelijk besloten ze om het venster dat de luchtunit onthulde, iets kleiner te maken. Op deze manier bleef de luchttechnologie in de schoen, zonder dat dit ten koste ging van de stevigheid van de middenzool.

Dit vernieuwende ontwerp en de baanbrekende technologie zorgden ervoor dat de Air Max 1 al snel een favoriet werd onder zowel sneakerliefhebbers als sporters wereldwijd.

Nike Air Max 1 zoals we die nu kennen

Met zijn 35-jarige jubileum net achter de rug, heeft de Air Max 1 zich ontpopt tot een cultureel icoon. De zichtbare Air Unit in de zool was niet alleen een innovatieve technische prestatie, maar het creëerde ook een uniek visueel element dat de sneaker tot op de dag van vandaag herkenbaar maakt.

Bovendien hebben samenwerkingen met modehuizen, kunstenaars en artiesten bijgedragen aan de veelzijdigheid van het silhouet, waardoor de sneaker relevant blijft voor diverse generaties.

Nike x Parra
Parra x Nike | Foto van Nike
Nike x Patta
Patta x Nike | Foto van Sneakerjagers

Nike Air Max 1 colorways

Wil je graag de nieuwste colorways ontdekken? We hebben een selectie voor je samengesteld. Klik hieronder op de knop om het volledige assortiment te bekijken!

Tijdloze Nike klassiekers

In dit artikel hebben we enkele tijdloze Nike klassiekers besproken, zoals de Nike Air Max 1, maar er zijn natuurlijk nog veel meer iconische modellen om te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Nike Cortez en de Nike Air Force 1. Als je meer wilt weten over deze sneakers, klik dan op de button hieronder!

Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de trends op het gebied van sneakers. We delen regelmatig updates en boeiende inhoud om je op de hoogte te houden van alles wat er speelt in de sneakerwereld. Benieuwd naar aankomende sneaker releases? Klik dan op de knop hieronder!