Skip to content
Brand

Tijdloze klassiekers van adidas met een voetbalverleden

10 september 2023 08:15
Tijdloze klassiekers van adidas met een voetbalverleden

adidas, een naam die in de modewereld synoniem staat voor innovatie en stijl, heeft door de jaren heen talloze iconische sneakers uitgebracht. Steeds vaker kiezen sneakerliefhebbers voor de tijdloze adidas Samba, Gazelle en Spezial als hun streetwear-schoenen. Maar wist je dat deze adidas klassiekers hun oorsprong vinden in de wereld van het voetbal? Laten we een duik nemen in een aantal tijdloze klassiekers van adidas met een rijke voetbalgeschiedenis.

adidas Samba

adidas Samba geschiedenis

In 1949 werd de Samba ontworpen door oprichter Adi Dassler. De oorspronkelijke versie van de Samba had een middelhoog silhouet, was gemaakt van kangoeroeleer en had een gumzool. Deze schoen werd specifiek gecreëerd om voetballers tractie te bieden op ijzige velden, zodat ze konden trainen en spelen op bevroren terrein.

adidas Samba
adidas Samba
Foto’s van adidas

Hoewel de schoen oorspronkelijk was ontworpen voor winterse omstandigheden, maakte de Samba een opvallende entree tijdens het FIFA Wereldkampioenschap voetbal van 1950 in Brazilië. Om populariteit te winnen in het Zuid-Amerikaanse land, gaf adidas de voetbalschoen de naam ‘Samba’. Die inspiratie haalt uit de Braziliaanse dans- en muziekstijl. Na dit debuut werd de Samba meerdere keren opnieuw ontworpen en naderde steeds meer de versie die we vandaag de dag kennen.

adidas samba
Foto van Getty Images

In de jaren ’90 werd de indoor klassieker populair onder skateboarders. Wat uiteindelijk adidas heeft aangezet tot het creëren van de Busentiz, een skate-gerelateerde variant die veel overeenkomsten heeft met de Samba.

adidas Samba zoals we die nu kennen

Tegenwoordig zie je de Samba niet alleen op indoor voetbalvelden en in skateparken, maar het silhouet is nu ook veel aanwezig in het dagelijkse straatbeeld. Dit is voornamelijk te danken aan talloze samenwerkingen, waaronder die met ontwerpers zoals Wales Bonner, IRAK, Jonah Hill, Have A Good Time, en vele andere merken en getalenteerde creatievelingen.

adidas Samba colorways

Benieuwd naar alle kleurstellingen die je vandaag nog kunt scoren bij adidas? Klik dan op de button hieronder! Weet je niet hoe je de adidas Samba zou kunnen stylen? Dan hebben we hier een stijlvolle adidas Samba outfit voor elke gelegenheid.

adidas Gazelle

adidas Gazelle geschiedenis

De adidas Gazelle werd oorspronkelijk in 1966 uitgebracht in een rood en blauw kleurenschema, beide met witte strepen. Naast de kleur, onderscheidden deze paren zich ook door unieke zolen die waren ontworpen voor twee compleet verschillende sporten.

Het rode model was voorzien van een transparante, antislip profielzool, wat de sneaker perfect maakte voor gebruik buitenshuis. Het blauwe model daarentegen was ontworpen voor indoor sporten, met microcell-technologie en een gegroefde zool voor een zachtere landing en stevigere grip.

Foto’s van adidas

Het was de eerste sportschoen met een suede bovenwerk. Dit heeft adidas geholpen om van de Gazelle een echt modieuze schoen te maken, gedragen door iconen zoals Mick Jagger en Keith Richards in de jaren ’70, Kate Moss en Oasis in de jaren ’90, en gedurende een hele generatie Britten daar tussenin. Nu, zien we het ontwerp aan de voeten van popicoon Harry Styles.

adidas Gazelle zoals we die nu kennen

In de loop der jaren is de Gazelle meerdere keren opnieuw ontworpen en aangepast aan veranderende trends en behoeften. Het is een favoriet geworden onder sporters, vooral bij voetballers en handbalspelers, maar heeft ook zijn weg gevonden naar de wereld van mode en straatcultuur.

Bovendien is de adidas Gazelle vaak te zien op de tribunes bij wedstrijden, wat aangeeft dat het silhouet niet alleen populair is bij sporters, maar ook bij de supporters. Het wordt ook wel gezien als een ‘hooligan’ sneaker.

adidas Gazelle colorways

Hieronder tonen we een aantal adidas Gazelle colorways die op dit moment te koop zijn bij het merk. De donkere kleurstellingen zijn vooral geliefd bij voetbalsuppoters. Benieuwd hoe je de sneaker kunt stylen? Lees dan: Zo stijl je de adidas Gazelle voor de zomer van 2023.

adidas Spezial

adidas Spezial geschiedenis

Last but not least, als klassieker van adidas, de adidas Spezial, die oorspronkelijk werd ontworpen als een handbalschoen. De sneaker werd voor het eerst gedragen in 1979 en werd al snel favoriet bij spelers uit Duitsland, Nederland en Scandinavië.

Het was pas in de jaren ’80, met het opkomen van de ‘casual’ cultuur in het voetbal, dat deze schoenen echt blijvend mode-item werden. In verschillende subculturen in het Verenigd Koninkrijk werd de Handball Spezial hiermee een essentieel onderdeel van de mode.

adidas spezial
Foto van adidas

Sinds 2015 wordt de lijn geleid door Gary Aspden, een Britse modeontwerper en brand expert. In de afgelopen jaren heeft Aspden onder de naam Spezial bij adidas meerdere tijdloze collecties gelanceerd.

adidas Spezial colorways

Op dit moment zijn er veel verschillende kleurstellingen van het silhouet te koop, bekijk een selectie hieronder! Je kunt de sneakers shoppen door op de button te klikken.

Dit waren een aantal adidas klassiekers met een voetbalverleden. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de trends op het gebied van sneakers. We delen regelmatig updates en boeiende inhoud om je op de hoogte te houden van alles wat er speelt in de sneakerwereld. Benieuwd naar aankomende sneaker releases? Klik dan op de knop hieronder!