Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme Nike SB Dunk FAQ

5 maart 2023 20:14
De ultieme Nike SB Dunk FAQ

Sinds 2002 heeft Nike de skatewereld overgenomen met hun SB Dunks. Toch is dit model van de Nike Dunk lijn pas kortgeleden opgepakt door het grote publiek. De grote populariteit ontstond namelijk pas in het jaar 2020. Alle redenen dus om terug de tijd in te gaan en jullie meest gestelde vragen te beantwoorden!

De geschiedenis van de SB Dunk

Gezien de populariteit van vandaag, is het lastig om te beseffen dat Nike eerst amper werd toegelaten tot de skate community. Terwijl SB Dunks tegenwoordig binnen enkele minuten overal zijn uitverkocht, vielen bij skateboarders de Nikes helemaal niet in de smaak. Zij zagen Nike namelijk als een groot, zakelijk bedrijf die niet zou passen binnen de underground culture. Hoe heeft Nike dan toch zo’n positie weten te veroveren in de wereld van het skateboarden?

Nike SB Dunk en Sandy Bodecker

Het succes begon allemaal in 2001. In dat jaar stelde Nike Sandy Bodecker aan als het hoofd van Nike Skateboarding. Door een nieuwe aanpak wist hij een nieuw leven in de Dunk serie te blazen. Voortaan zouden opkomende SB Dunks in kleine hoeveelheden uitgebracht worden in plaats van in grote sport winkels. Skateboarders gaven namelijk niks om deze winkels. Met die strategie in gedachten werden in 2002 de eerste SB Dunk modellen uitgebracht. Dit waren de Shark, Flash, Loden en Wheat Hi.

Terwijl mensen ‘SB’ al snel linken aan SkateBoarding, heeft de naam dus ook zeker een duidelijke verwijzing naar Sandy Bodecker.

De Nike Dunk SB Shark
StockX
De Nike SB Dunk Flash
De Nike SB Dunk Loden
De Nike SB Dunk Wheat Hi

Nike SB Dunk collabs

De eerste opmerkelijke populariteit was zichtbaar nadat Nike verschillende samenwerkingen aanging. Bijvoorbeeld met leden van het skateteam van Nike zoals Danny Supa, Paul Brown en Richard Mulder.

De meest bizarre van die tijd was toch wel de Nike SB Dunk Low ‘Staple NYC Pigeon’ uit 2005. Toen het nieuws van een collab tussen Nike SB en Jeff Staple uitkwam, ontstonden er al snel rijen voor Reed Space, de winkel van Jeff Staple in Lower East Side. Op de dag van de release was de opkomst zelfs zo groot geworden dat de politie moest komen om de orde te bewaren en ervoor te zorgen dat de kopers veilig thuiskwamen. Zo kwam de Pigeon Dunk de volgende dag zelfs op de voorpagina van de New York Daily News terecht!

De modellen van het skateteam
Reese Forbes, Richard Mulder, Gino Lannucci en Danny Supa SB Dunk

Vanaf toen zou het alleen maar beter gaan voor Nike SB, zou je denken… Maar het tegendeel bleek. De Dunk, die ooit zo populair was, raakte in de vergetelheid. De schoenen werden moeizaam verkocht en bleven lange tijd in de shelves liggen. Dit was natuurlijk wel een voordeel voor de liefhebbers die de SB Dunks daadwerkelijk wilde dragen!

Vele jaren later, rond 2020, kwam de hype rondom de SB Dunk pas weer tot leven. Grotendeels door de Travis Scott x Nike SB Dunk Low Cactus Jack die op de markt kwam. Ook al was het een van de moeilijkste cops van dat jaar, bracht het een nieuw leven in de Dunk. Bovendien bereikte Nike hiermee een nieuwe generatie.

Met vele succesvolle collabs met merken als Off-White, Ben & Jerry’s, Parra en Grateful Dead wist Nike SB de hype voort te zetten. En het idee van een SB Dunk in de uitverkoop of liggend in de schappen? Dat bestond niet meer! Vandaag de dag is het verkrijgen van een paar Nike Dunks of SB Dunks een serieuze missie geworden. Gelukkig geven wij jou een voorsprong op andere sneaker liefhebbers! Met onze Sneakerjagers App en via onze Instagrampagina ben je namelijk altijd op de hoogte van het laatste nieuws rond nieuwe releases en restocks.

The Ultimate Nike SB Dunk FAQ

Hoe valt de Nike SB Dunk?

De Nike SB Dunk valt true to size. Heb je brede voeten? Kies dan een halve maat groter. Let er ook op dat de SB Dunk niet dezelfde pasvorm heeft als de Dunk. De SB Dunk is namelijk aangepast voor het skaten en zit daarom strakker. De aanpassing is merkbaar door een dikkere ingebouwde vulling in de tong, voorvoet en hiel van de sneaker.

Wanneer was de eerste SB Dunk release?

In 2002 was de eerste Nike SB Dunk release. Sandy Bodecker was toen in dienst om de afdeling te leiden en onder zijn leiding maakte de iconische SB Dunk zijn debuut. De eerste modellen waren de Shark, Flash, Loden en Wheat Hi.

Waar kan ik de Nike SB Dunk kopen?

SB Dunks kun je kopen bij Nike SNKRS of geselecteerde retailers. Veel gereleasde dunks zijn alleen nog beschikbaar op verschillende marktplaatsen. Een overzicht van deze marktplaatsen vind je in onze sneaker zoekmachine!

Via onze Sneakerjagers website of app kun je ook eenvoudige op de hoogte blijven van alle komende SB Dunk releases!

Wat is het verschil tussen Nike SB Dunk en Nike Dunk?

Het verschil tussen de SB Dunk en Dunk zit in de geschiedenis en het ontwerp. Zo heeft de SB Dunk een dikkere tong, een SB Dunk logo en dikkere veters. Ook de buitenzolen en inlegzolen zijn anders. De buitenzool heeft meer fijnere ringen dat zorgt voor meer grip en flexibiliteit. De inlegzolen zijn daarnaast comfortabeler en omvatten een Zoom Air pod op de hiel.

Ook is er natuurlijk een verschil in de naam door het stukje ‘SB’. SB verwijst naar SkateBoarding en Sandy Bodecker, hoofd van Nike Skateboarding tijdens de eerste release.

Wanneer was Nike SB Dunk ontstaan?

Nike SB Dunk was ontstaan in 2002. Deze schoen werd uitgebracht na het succes van de Nike Dunk, die in 1985 was ontstaan.

Waarom zijn de SB Dunks zo populair?

De SB Dunks zijn vooral populair geworden door de verschillende succesvolle samenwerkingen van Nike. Door collabs met onder andere Off-White, Travis Scott, Parra, Ben & Jerry, Supreme en Grateful Dead heeft Nike verschillende generaties en doelgroepen kunnen bereiken en hypes kunnen creëren.

Wanneer was de eerste samenwerking van SB Dunk?

De eerste samenwerking van de SB Dunk collectie was met leden van Nike’s skateteam. Als eerbetoon aan de skateboarders van Nike mochten zij elk hun eigen Dunk kleur geven. Sommige van deze modellen zijn uitgegroeid tot de beroemdste schoenen ooit.

Hoe stijl je de SB Dunk?

De SB Dunks stijl je het beste met een relaxte, skateboard style. Denk bijvoorbeeld aan baggy jeans en cargo broeken. Daarnaast zien we de Nike SB Dunks vaak voorbij komen in wilde colorways. Hierdoor kun je jouw Dunk outfits relatief eenvoudig houden.

Ben jij net zo’n fan als dat wij zijn en heb jij zelfs ooit een iconische SB Dunk weten te scoren? Wij hopen met een stukje geschiedenis en antwoorden op de meest gestelde vragen dat we je wat nieuwe leuke inzichten hebben kunnen geven. Houd ook zeker onze release kalender in de gaten, want er komen nog vele toffe SB Dunk releases aan!