Skip to content
Upcoming

StockX Vault NFT sneakers uitgelegd

31 januari 2022 18:00
StockX Vault NFT sneakers uitgelegd

StockX kondigde vorige week aan dat het platform in de wereld van NFT’s duikt. Het hebben en traden van een NFT (non fungible token) is tegenwoordig erg in trek. De wereld van de online kunstwerken wordt met de dag groter maar blijft hier en daar nog wat onduidelijk voor degenen die net om het hoekje komen kijken. Zo ook bij de StockX Vault want hoe werkt het traden van sneaker NFT’s precies?

De opkomst van NFT’s

De wereld van NFT’s is sinds 2021 enorm gegroeid en steeds meer groten namen gaan mee in deze trend. Met merken als Nike en adidas die zich storten in de wereld van de non fungible tokens, was het de vraag wanneer de grootste sneaker marktplaats mee ging doen in het traden van NFT’s. In januari 2022 kondigde StockX hun eerste NFT platform aan: Vault.

In de StockX NFT Vault kun je verschillende modellen traden en verkopen. De Nike Dunk SB Low ‘Chunky Dunky’, A Ma Manière x Air Jordan 3 en de Bad Bunny x adidas Forum Low zijn al te verkrijgen in de Vault en StockX wilt dit aanbod uitbreiden. Momenteel heeft StockX Vault 559 NFT’s aan verschillende sneakers gekoppeld.

Het doel van de non fungible tokens die StockX aan de sneakers koppelen, is het traden makkelijker te maken. Het traden van NFT’s gaat online en hierbij hoeven er geen sneakers heen en weer verzonden te worden. Bij het kopen van een NFT van een online schoen, krijg jij als eigenaar de exclusieve data van het paartje en wordt jouw aankoop ‘gemined’ in de NFT keten.

De StockX NFT Vault

StockX Vault
De StockX Vault l Beeld van StockX

StockX hoopt NFT’s te gebruiken als een middel om top-dollar spenders en verzamelaars te belonen. Zo beloonde het platform NFT-houders met een exclusieve weggeefactie van acht KAWS-figuurtjes. Met de Vault brengt StockX sneakerliefhebbers en de wereld van NFT’s dichter bij elkaar. Het oprichten van de StockX Sneaker NFT Vault was dan ook een logische stap, alhoewel het traden in online sneakers nog niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Zo zijn er wat ronddwalende vragen betreffend het koppelen van NFT’s aan sneakers. Hoe moeten traders zich gedragen binnen deze marktplaats die verschilt van de manier waarop andere NFT-platforms zijn opgezet? Hoe moeten wederverkopers de “toegevoegde waarde” van een NFT minen? Welke NFT’s zullen los van sneakers worden verkocht en welke niet? En zullen gebruikers in staat zijn om NFT’s die ze bij StockX kopen door te verkopen op andere platforms zoals OpenSea? Dit is wat we tot nu toe weten.

Online NFT’s en real life sneakers

Om te beginnen zijn er nog wat vraagtekens bij het kopen van een online sneaker. Momenteel heeft StockX 559 NFT’s gekoppeld aan verschillende sneakers. Hierbij wordt er een certificaat van authenticity gekoppeld aan de NFT. Dit betekent dat de koper de exclusieve data van het paartje krijgt en in de NFT-keten wordt gemined. Mocht de koper de online sneaker echt willen dragen, wordt de sneaker opgestuurd en de token verbrand.

StockX NFT
NFT A Ma Maniére x Air Jordan 3 l Beeld van StockX

Ook worden de NFT’s in een orderbook gezet. Hierbij krijgen traders inzicht in de verkochte NFT’s en de waarden hiervan. Dit orderbook is voor NFT-traders soms nog wat onduidelijk, aangezien er geen informatie beschikbaar is van de peer-to-peer verkoopgeschiedenis. In het traden van non fungible tokens is de verkoopgeschiedenis van de tokens belangrijk om te weten. Omdat StockX een tussenpersoon is in dit proces, weten traders niet hoeveel NFT’s er gebonden zijn aan sneakers en waar zij wel en niet in moeten investeren.

Doorverkoop

Daarnaast zijn er ook wat vraagtekens bij het traden van de NFT’s bij StockX. Tot nu toe kunnen de tokens alleen via StockX gekocht en verkocht worden. In de nabije toekomst wilt de marktplaats dit veranderen en hun tokens ook op platforms als OpenSea traden. Dit is gunstig voor de NFT-traders aangezien de gegevens van de tokens dan ook in Ethereum naar voren komen. Dit is de meest populaire blockchain van NFT’s. Momenteel worden de gegevens van StockX tokens alleen vertoond op StockX en niet op Ethereum, wat ongunstig is voor NFT-traders.

Ook zijn de prijzen van de NFT’s in de StockX Vault soms wat onduidelijk. Zo hebben verschillende sneakers biedingen die wel oplopen in de tienduizenden euro’s, wat net beginnende traders af kan schrikken. De biedingen op de tokens worden bepaald door de traders zelf en hierbij worden er ook onzin biedingen van $42,069 geplaatst (zoals bij de Ben & Jerry Dunk 2022). Wanneer men door de geschiedenis van de biedingen zou spitten, zou hij weten dat dit bod onzin is. Maar wanneer bieders dit niet doen, kan het ze afschrikken om in de trade wereld te stappen.

Toekomst StockX Vault

NFT StockX

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. In de toekomst wilt StockX details weggeven over NFT’s in samenwerking met artiesten. Ook zullen de non fungible tokens die niet gebonden zijn aan een sneaker ook op platforms als Ledger te traden zijn. StockX hoopt in de toekomst het niveau van collective ‘Bored Ape Yacht Club’ te behalen. Deze collectie NFT kunstwerken is in korte tijd enorm gegroeid en heeft nu een instapwaarde van $224.000. StockX wilt dit succes evenaren en een gemeenschap rondom het NFT-platform creëren.

“We’re excited about our digital future—a future where NFTs can be bought and sold across multiple platforms and paid for with cryptocurrency; a future harnessed by new NFT products that empower the creator economy; and a future where web3 unlocks marketplace efficiencies and new experiences for our global community,” vertelde StockX CEO Scott Cutler (Complex, 2022). “Our digital future will enable an ever expanding opportunity to trade and consume current culture.”

Er staat dus nog veel op de planning mocht StockX hun Vault op verschillende marktplaatsen willen plaatsen. Wel hebben ze een stevige basis gecreeërd waar sneakers en NFT’s dichterbij elkaar komen. Hoe dit zich zal ontwikkelen in de toekomst is ook voor ons de vraag.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date