Skip to content
Editorial

Op weg naar duurzaamheid met WEAR – Interview Pim en Lorenzo

7 november 2021 09:30
Op weg naar duurzaamheid met WEAR – Interview Pim en Lorenzo

De weg naar duurzaamheid. In deze serie hebben we het over duurzaamheid in de sneaker industrie. Welke alternatieven zijn er en in welke mate vormen sneakers een probleem voor het milieu. In dit eerste deel spreken we met Pim Roggeveen en Lorenzo van Galen, van WEAR. Bij WEAR kan je sneakers laten cleanen en verkopen ze refurbished sneakers. Op deze manier geven ze sneakers een tweede leven.

Het Verhaal van WEAR

Het begon allemaal in 2019. Pim en Lorenzo leerden elkaar kennen bij netwerk organisatie R’damse Nieuwe. Hier zijn de twee een podcast begonnen en was er meteen een klik. “Toen we op een dag bij Woei kwamen met de vraag of we ergens onze sneakers konden schoonmaken, kregen we hier eigenlijk geen antwoord op,” vertelt Pim. “Zo is toen bij ons het idee gekomen om hier iets mee te doen.”

WEAR is een store in Rotterdam die zich inzet voor duurzaamheid en inclusiviteit. Samen met collega Tugrul Ata cleanen ze sneakers van klanten en geven ze gedragen paartjes een nieuw leven. De (gedragen) sneakers die ze bij WEAR inzamelen, krijgen een uitgebreide schoonmaakbeurt en worden helemaal ‘fresh’ opnieuw te koop aangeboden. Daarnaast biedt WEAR ook cleaning services aan en kun je vanaf een tientje, jouw favoriete paartje langs brengen.

Naast duurzaamheid, zet WEAR zich ook op sociaal maatschappelijk gebied in. “Toen we begonnen met WEAR, kenden we Heilige Boontjes al erg goed”, vertelt Pim. Heilige Boontjes is een organisatie die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt traint om weer mee te doen in de maatschappij. Dat wilden ze bij WEAR ook doen, maar dan met sneaker cleaning. “Sneaker cleaning is vrij laagdrempelig en kan relatief makkelijk geleerd worden. Dit hebben we dus gecombineerd”, aldus Pim.

In juni 2020 hebben Pim en Lorenzo zich opgesloten in een vergaderkamer van The Student Hotel en zijn ze in korte tijd met een businessplan gekomen. Nadat dit idee bij meerdere organisaties en personen werd voorgelegd, is uiteindelijk WEAR ontstaan.

“We willen de first purpose-driven sneaker store in de wereld worden”, vertelt Lorenzo. “Het gaat bij ons niet alleen over sustainability, maar ook over maatschappelijk impact.” Een combinatie van beide dus.

Duurzaamheid in de sneakerwereld

Dat sneakers niet erg duurzaam zijn, is al langer bekend. De term Fast Fashion is de laatste jaren een groter probleem geworden en betreft het versnelde productieproces van kleding en sneakers. “De Fast Fashion markt is vervuilender dan de luchtvaart en de scheepvaart bij elkaar, dat schetst het probleem denk ik wel”, vertelt Lorenzo.

“Al die grote bedrijven zijn heel goed geworden in het optimaliseren van de supply chain. Merken als H&M en Zara kunnen op een maandag iets tekenen en dat hangt die vrijdag al in de winkel”, aldus Lorenzo.

Ook bij sneakers is dit het geval. Wekelijks worden er tientallen sneakers gedropt en worden in rap tempo op de markt gezet. “We moeten een switch maken”, vertelt Pim. Momenteel hebben merken als Nike, adidas en Veja verschillende duurzaamheid projecten. Zo heeft Nike zijn ‘Move To Zero’ campagne en werkt adidas met natuurorganisatie Parley samen.

“Dit is een stap in de goede richting, maar in de basis is het natuurlijk niet duurzaam om steeds nieuwe sneakers te produceren”, vertelt Pim. “Hier bieden wij een alternatief in.”

Geen geitenwollen sneakers

De vraag naar duurzaamheid en transparantie in de sneakerwereld wordt tegenwoordig steeds groter. Consumenten realiseren zich dat duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel in de sneaker industrie wordt en ook de merken bieden steeds meer alternatieven. Een positief iets, maar de term ‘sustainable’ wordt niet altijd met open armen ontvangen.

De gecleande sneakers bij WEAR

Lorenzo legt uit: “Je moet het zo brengen dat het product in eerste instantie gewoon echt tof is.” Hierbij haalt hij de Nike Space Hippie naar voren. “Dit is een supertof concept, maar is in eerste instantie wel gewoon een design. Ik ben heel benieuwd of dat de komende vijf jaren in die hoek blijft hangen of dat we in de toekomst een Air Max 1 van gerecyclede materialen op de markt gaan zien.”

Ook Pim denkt dat het verduurzamen van de sneaker industrie niet met geitenwollen sneakers opgelost kan worden: “In eerste instantie moet het product gewoon heel vet zijn. Daarnaast is het productieproces erg belangrijk en het effect hiervan op het milieu. Maar dit is wel pas regel twee.”

Tugrul Ata cleant sneakers bij WEAR

Lorenzo en Pim zien de sneaker scene veranderen en vinden dit een positief iets. Wel denken ze dat de grote sprint pas echt in 2030 gaat komen. “De rechtszaak die milieudefensie tegen Shell won, is een goed voorbeeld van verandering”, vertelt Pim.

Anno 2021 zijn er al een aantal sustainable sneakers te verkrijgen en dit gaat de goede kant op. “Dit soort transities adopteren duurt gewoon heel lang”, vult Lorenzo aan. “Als we een Yeezy 350 met gerecycled katoen gaan zien en dit wordt vervolgens geadopteerd door een Patta release of een Nike University Blue colorway, dan gaat dit wel rollen.”

De missie van WEAR

Wat WEAR zo interessant maakt, is dat ze als bedrijf agile zijn. “We zijn wendbaar en dat is interessant,” vertelt Lorenzo. “Wij hopen met WEAR een stapje in de juiste richting te doen, maar zien ook dat er nog veel te leren valt. Wij zijn zelf ook geen heilige boontjes (pun intended). We proberen mensen op een leuke manier kennis te laten maken met duurzaamheid.”

Het verduurzamen van sneakers is wat complexer dan kleding en er komen een hoop verschillende factoren om de hoek kijken. Toch denkt Lorenzo dat WEAR een goede snaar raakt. “We zijn met WEAR denk ik de eerste die het verduurzamen van sneakers op deze manier presenteren. Als we dit kunnen opschalen dan wordt het pas echt interessant.”

“Plus, we zijn geen idealisten”, vult Pim aan. “We hanteren een hele andere mind-set. We begrijpen hoe de markt in elkaar zit en hoe de consumenten denken.” Bij WEAR willen ze het duurzaamheidsverhaal niet opdringen of jou verbieden om nieuwe sneakers te kopen. “Het moet er in de basis gewoon fucking vet uitzien. Je wilt naar WEAR toe omdat je het vet vindt, dat is gewoon de basis voor ons”, aldus Pim.

Van verdienmodel naar dienmodel

WEAR is nog geen jaar oud en heeft in de afgelopen maanden al een hoop voor elkaar gekregen. De duizendste sneaker is inmiddels al gecleand en de twee hebben grote toekomstplannen. “We willen op grotere schaal impact maken”, vertelt Pim. Zo willen ze in de toekomst het bedrijf uitbreiden en meerdere locaties openen. “Volgend jaar openen we een nieuwe locatie waar we meer mensen willen binnenhalen”, vertelt Lorenzo.

“We willen vette dingen gaan doen, herrie gaan maken en meer aandacht vestigen op onze ideeën”, aldus Lorenzo.

Pim en Lorenzo hebben in korte tijd een hoop geleerd en zijn nu in de volgende fase beland. “Laten we onze verkregen kennis nu professionaliseren en neerzetten. En dan kijken waar dit ons heen brengt”, vertelt Lorenzo. “Als dat rond is, zouden we mogelijk naar Amsterdam of een Berlijn kunnen gaan. Dat is wel de ambitie.” Daarnaast is WEAR momenteel met meerdere projecten bezig en staan ze voorlopig nog niet stil.