Skip to content
Upcoming

Nike Air 180: 30 jaar Air-volution 🎊

18 februari 2021 16:08
Nike Air 180: 30 jaar Air-volution 🎊

De Nike Air 180 kwam in 1991 uit als running shoe. De naam is te danken aan de zichtbare Air Bubble die 180 graden verdeeld is over de zool. Dit jaar markeert het 30 jarige jubileum van de schoen. Speciaal hiervoor, nemen we je mee door de geschiedenis van de Nike Air 180 en laten we een aantal impactvolle designs zien.

Air 180: Hoe het begon

In 1987 kwam de Air Max 1 uit, ontworpen door Tinker Hatfield. Dit was de eerste Nike schoen waarbij de ‘Air Technology’ zichtbaar was. Hierna kwam ook de Air Max 2 uit, beter bekend als de Air Max Light. Nike vervolgde met de Air Max 90 in 1990, waarbij de zichtbare Air nog groter werd. Ook de Air Max 4 vervolgde snel. Maar in 1991 was het zover, de Air 180 zag voor het eerst het licht, Tinker Hatfield ontwierp het design samen met Air Force 1 ontwerper Bruce Kilgore. De samenwerking van deze twee Nike legendes zorgde ervoor dat de Air in de zool nog beter zichtbaar was. Ze maakten de Air Bubble maar liefst twee keer zo groot en deze was ook 180 graden over de zool verspreid. Daarnaast was het ook de eerste sneaker waarbij de Air Bubble direct de grond raakt: er zat geen laag tussen.

Nike Air 180
Nike Air Max 180
Images by Nike

Toen de Air 180 releasde, werd het paar helaas niet met open armen ontvangen. Hoewel de Air Technology een grote stap maakte, werd de schoen niet erg populair. Wellicht doordat de upper van de schoen niet als revolutionair werd gezien. Daarnaast vonden mensen dat de reclame van de schoen “unlike Nike” was. Nike koos voor deze reclame een meer artistieke aanpak, helaas werd dit niet als passend gezien door het publiek.

Als tweede reclamestunt werd de Air 180 gepromoot door Michael Jordan tijdens de 1992 Olympics in Barcelona. MJ droeg de Air 180 ‘Concord’, een speciale colorway die werd ontwikkeld. Opvallend was de gouden swoosh en de paarse accenten op de schoen. Deze paarse ‘Concord’ kleur werd later vaak op Jordans gezet.

Nike Air 180 Michael Jordan

Air 180: Artistieke visie werd gezien

Nadat de populariteit van de Air 180 niet echt was gestegen, gaf Nike de hoop niet op. Nike ging door met de artistieke visie die ze in eerste instantie voor de Air 180 hadden. In 2004 werd Kanye West gespot met een uniek design. Speciaal voor zijn debutalbum ‘College Dropout’, kreeg hij een speciaal ontworpen paar. Een opvallend detail is dat de beer, die op de albumcover staat, ook terug te zien is op de tong van de Air 180’s.

College Dropout Kanye West
Image by Sole Collector

Naast Kanye West werden er ook speciale designs ontworpen met onder andere Eminem en Dizzee Rascal. Al deze collabs waren extreem exclusief, de oplage was zeer beperkt.

Image by Stadium Goods

Air 180 x CDG

De Air 180 kreeg past echt een populariteitsboost toen het creatieve merk Comme des Garçons een samenwerking kreeg met Nike in 2018. De collab had maar liefst drie verschillende colorways die elk een opvallende neon roze kleur bevatten. De ‘Laser Pink’ pack werd goed ontvangen in de sneakerscene.

Nike x Comme des Garcons
Image via Instagram @damiensneaker

OG Colorway keerde terug

In 2018 werd ook het OG paar van de 1991 Air 180 re-released. De Air 180 ‘Ultramarine’ kwam opnieuw uit in de originele colorway, de witte basis maakte een terugkeer met de Solar Red en blauwe accenten. Deze colorway geeft de 90s vibes perfect weer en zorgt voor veel nostalgie bij sneakerheads.

Nike Air 180
Nike Air 180
Images by Nike

Je kunt vinden wat je wil van het Air 180 design, maar de revolutionaire zichtbare Air heeft vele latere modellen van Nike geïnspireerd. Denk bijvoorbeeld aan de Air Max 95 of 97 die hierna kwamen. Of de VaporMax waarbij zelfs de volledig zool bestaat uit een Air Bubble die direct de grond raakt. De Nike Air 180 heeft voor een “Air-volution” gezorgd en wij vieren dan ook graag zijn 30ste verjaardag.

Vind je het leuk om over throwbacks te lezen? Dan hebben we goed nieuws: deze week is er 90s Week bij Sneakerjagers! Houd onze blog in de gaten voor al het leuks uit de 90s en check ons Instagram-account om kans te maken op de Air Jordan 6 Carmine!

Air Jordan 6 Retro 'Carmine'

CT8529-106 · Prijs vanaf €135,-

Naar alle aanbieders