Skip to content
Upcoming

Maakt de Nike Vaporfly je dan toch echt sneller?

6 februari 2020 15:59
Maakt de Nike Vaporfly je dan toch echt sneller?
Klik hierboven om dit artikel te beluisteren

In de hardloopwereld gaat het momenteel nog maar over één schoen van Nike. Er wordt gedacht dat de Vaporfly van Nike misschien toch echt een ‘wonderschoen’ is en zorgt daarom voor veel ophef. De Vaporfly is een sneaker die een schuimlaag heeft en de carbonplaat in de zool zou er voor zorgen dat je minder energie verliest.

De sneaker van Nike bestaat pas sinds juli 2017. Door de technologie van de ZoomX foam en de Vaporwave te combineren is de Vaporfly ontstaan. Er wordt beweert dat de sneaker een van de snelste sneakers is. Dit is omdat onder andere de zool er voor zorgt dat je zo min mogelijk energie verspilt. Buiten dat heeft de sneaker ook nog eens een corrigerende werking, omdat je geforceerd wordt om op de voorvoet te landen als je loopt.

Wel of niet een wonderschoen?

Nu dat er veel in de rondte gaat over de sneaker komen wij van alles tegen, bijvoorbeeld dat de sneaker niet toegestaan zou moeten zijn bij hardloopwedstrijden en/of marathons. Volgens sommige is het zelfs zo dat de sneaker een meganische doping zou zijn. Wat opvalt zijn dat bij marathons en wedstrijden een groot deel van de finalisten de Nike Vaporfly draagt.

Eliud Kipchoge is een wereldrecordhouder, hij liep een marathon in minder dan twee uur. Dit werd gepresteerd op de Nike Alphafly en daarna afgekeurd door de wereldatletiek bond. Echter heeft hij wereldrecord van het marathonlopen in 2018 al verbroken. Op dat moment droeg hij wel Vaporfly’s. Geoffrey Kamworor heeft ook een wereldtitel te pakken, hij is sinds 2019 wereldrecordhouder voor de halve marathon. Dit is gepresteerd op de Vaporfly. Ondanks dat de wedstrijd toen der tijd op Vaporfly gewonnen is denkt Kamworor niet dat het door de schoenen komt. Hij vindt dat hard trainen je het verst kan brengen. Ondanks alle ophef heeft de wereldatletiek bond geoordeeld dat de VaporFly zijn toegestaan zoals elke andere sneaker. Er zit alleen wel een maar aan, de zool mag niet meer dan 40 millimeter zijn en er mag maar een carbonplaat in verwerkt zijn.

De hardloopschoen is nu razendpopulair, elke sportwinkel wil de sneaker bemachtigen. Doordat er maar een aantal van de sneakers zijn, en ze niet continue aangevuld worden door Nike blijft het ook een echte hype. Iedereen wilt de schoen om te ervaren of de schoen je nou echt daadwerkelijk sneller maakt. Ook al is de hardloopschoen niet echt bedoeld voor een ‘daily run’ zijn er als nog talloze mensen die de sneaker willen bemachtigen.

Nike ZoomX Vaporfly Next 'Electric Green'

AO4568-300 · Prijs vanaf €119,-

Naar alle aanbieders
Images by: Nike