Skip to content
Editorial

Maak kennis met Salomon: van de Alpen naar de straat

31 mei 2023 16:00
Maak kennis met Salomon: van de Alpen naar de straat

Ooit begonnen als een bescheiden ski-uitrustingsmerk, heeft Salomon in de afgelopen jaren een buitengewone transformatie naar de mode-industrie gemaakt. Van samenwerkingen met bekende merken tot sneakers die gedragen worden door beroemdheden als Kanye West en Rihanna. Lees verder en ontdek hoe Salomon erin is geslaagd om trouw blijven aan de kern van het merk, terwijl ze zich tegelijkertijd onderscheiden met trendy en stijlvolle ontwerpen!

Salomon in Annecy, Franse Alpen
Salomon

Geschiedenis van Salomon

Het begon allemaal in de adembenemende Franse Alpen, Annecy, waar Salomon zijn oorsprong heeft. Salomon werd opgericht in 1947 door François Salomon, een gepassioneerde skiër en ambachtelijke schoenmaker. François begon het bedrijf met de productie van zaagbladen in een kleine werkplaats, met alleen zijn vrouw en zoon Georges als medewerkers.

Nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, trokken pas bevrijde toeristen weer terug naar de bergen om te skiën. François zag een kans om zijn vaardigheden toe te passen op skikanten, waarmee ski’s scherpe bochten kunnen maken.

Georges zijn baanbrekende ideeën

Het was echter Georges die het bedrijf naar een nieuwe hoogte bracht. Hij volgde namelijk avondschool voor techniek en zijn eerste baanbrekende idee was het bouwen van een machine om de kanten te produceren. Hierdoor konden hij en zijn vader zich richten op de ontwikkeling van skimateriaal.

Maar daar bleef het niet bij. Georges had namelijk een oogje voor het spotten van problemen waar sporters tegenaan liepen. Wat bijvoorbeeld gebeurde toen skiërs nog vaste leren riemen gebruikten als bindingen, was dat dit vaak leidde tot botbreuken als benen zich verdraaiden met vastzittende ski’s.

Als eerste ontwikkelde hij een ontgrendelbare ‘Skade’-binding, bevestigd aan het teenuiteinde van een schoen. De tweede uitvinding was een systeem genaamd ‘Le lift’, waarmee de bindingen bij een zware impact konden worden ontgrendeld. Oorspronkelijk geadverteerd als ‘Uw beschermengel’, kwam er een einde aan een pijnlijk probleem. Nog steeds worden hedendaagse skibindingen gemaakt met hetzelfde basisonderwerp.

’s Werelds grootste fabrikant

Slechts 19 jaar na hun bescheiden start in Annecy maakten de Salomon bindingen in 1966 hun eerste verschijning tijdens de wereldkampioenschappen alpine in Chili. Met baanbrekende innovaties in bindingstechnologie, waaronder de Atlas-veiligheidsbinding en de eerste binding met een zelfontgrendelend hielstuk, veroverde Salomon al snel de harten van skiërs over de hele wereld. In 1972 werd het zelfs ’s werelds grootste fabrikant van bindingssystemen, met jaarlijks een productie van maar liefst 1 miljoen stuks. Salomon was daarmee de onbetwiste nummer één op het gebied van bindingen, wat symbool stond voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

'Le lift' van Salomon

Lancering van de eerste Salomon skischoen

In 1979 zette Salomon de stap naar de productie van hun eigen skischoenen. Hier wordt de revolutionaire SX90 in 1984 geprezen als de meeste invloedrijke skischoen ooit. Deze innovatieve laars introduceerde als eerste het achterinstap en hielbevestigingssysteem. Om deze schoen te ontwerpen, schakelde Salomon de hulp in van Roger Tallon, de ontwerper achter de beroemde TGV (Train à Grande Vitesse). Het bedrijf uit Annecy veroverde de kunst van het gieten van plastic en het multi-injecteren van technische componenten. Ook maakte het gebruik van speciale stoffen en composietmaterialen voor de productie van deze grensverleggende skischoen.

De beroemde oranje laars, oorspronkelijk gelanceerd in Frankrijk en het jaar daarop wereldwijd, is een verbluffend succesverhaal geworden.

Eerste skischoen van Salomon

Een decennium later breidde Salomon zijn productassortiment uit en begon het met productie van snowboards, ski’s en alpine wandelschoenen. Zo was een opvallende toevoeging de introductie van de S9000 met een unieke ‘zelfdragende balk’ structuur, die zorgt voor verbeterde grip en gemaakt is zonder het gebruik van oplosmiddelen.

De eerste Salomon wandelschoen

In de jaren 90 waagde Salomon zich ook aan de productie van wandelschoenen voor het publiek. Zo lanceerde ze in het voorjaar van 1992 de populaire Adventure-serie, die al snel een groot succes werd. Een artikel in de New York Times titelde zelfs: ‘Wandelen in de toekomst met een lichtere schoen.’ Hetzelfde jaar versterkte Salomon zijn reputatie als toonaangevend fabrikant tijdens de Olympische Spelen in Albertville, wat op slechts 50 kilometer ligt van Annecy. Hier leverde het merk uitrusting aan legendes zoals Edgar Grospiron.

Bij de productie van schoenen bleven ze zich dus wel richten op het leveren van een product voor de actieve avonturier. Zo is de XA Pro, een voorloper van trail running, de technische benchmark voor multidisciplinaire wandeltochten. Daarna werden begrippen als lichtheid en snelheid steeds belangrijker.

Het duurde niet lang voordat Salomon schoenen niet meer weg te denken waren uit de competitieve wandelsport. Zo werden ze ook gedragen door de recordbrekende Kilian Jornet tijdens de UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) van 2008. Wat tegelijk ging met de komst van Salomons Custom Fit Technology. Salomon bleef zich inzetten om het assortiment te laten groeien en hoogwaardige schoenen te leveren aan mensen met een passie voor het buitenleven.

Zo werd bijvoorbeeld het iconische XT-6 model, met zijn opvallende en grafisch sterke design, ontworpen. Oorspronkelijk bedoeld voor lagerafstand trailruns. Het zorgde echter voor een verrassende doorbraak in de stedelijke omgeving, vooral op het gebied van mode.

Man in Salomon wandelschoenen

adidas en Amer Sports

In 1997 werd Salomon overgenomen door adidas en later in 2005 verkocht aan de Chinese sportkledinggigant Amer Sports, nadat adidas zich had teruggetrokken uit de ski-uitrusting en -kledingindustrie.

De overstap van Salomon naar de sneakerwereld

Al lijkt het misschien alsof Salomon uit het niets populair is geworden in de fashion industrie, gaan we hiervoor terug naar het jaar 2015. Tot dit jaar hadden de twee werelden elkaar eigenlijk nog nooit gekruist. De levendige neonkleuren werden namelijk alleen speciaal ontworpen om zichtbaarheid te garanderen tijdens extreme wandelingen en runs. En dus niet als fashion statement.

In een tijdperk waar het bijna onmogelijk was om nog een paar Nike sneakers te verkrijgen en het publiek bereid was om eens iets anders te proberen, zagen merken als Salomon, Hoka en New Balance hun populariteit toenemen.

Om die reden begon ook The Broken Arm, een invloedrijke streetwearwinkel gevestigd in Parijs, Salomon te verkopen. Dit leidde op een dag tot het moment dat een klant hier binnenliep met de vraag naar een paar Salomon Snowcross Boots. Deze zien eruit als avant-gardistische aquasokken, die zijn ontworpen voor trailrunning in de sneeuw in plaats van op straat. Dit was een reden voor Salomon en The Broken Arm om snel samen te werken. Het resultaat was hetzelfde kernontwerp als de Snowcross, maar met een vernieuwde buitenzool en een opvallende kleurencombinatie in tinten van grijs, groen en mandarijn.

Op dat moment werd duidelijk dat Salomon relevant was voor dat specifieke consumentensegment.

“Het was een baanbrekend moment, maar het voelde allemaal heel natuurlijk aan”, zei Alex van Oostrum, de global brand specialist van Salomon. “Het draaide er niet alleen om dat ze het erfgoed van het merk kochten, maar ook de technische aspecten van de schoen”.

Populaire Salomon samenwerkingen

Na deze eerste opvallende samenwerking volgde een reeks verrassende samenwerkingen.

Boris Bidjan Saberi

Zo werkte Salomon samen met de ontwerper Boris Bidjan Saberi, die de kans zag om een deel van de schoenencollectie aan te passen en op te nemen in zijn eigen modelijn. Het resultaat was de opmerkelijke 11 BBS-lijn die je bovendien vandaag nog steeds kunt scoren!

Jean-Philippe Lalonde

Of denk aan Jean-Philippe Lalonde, die datzelfde jaar in dienst van Veilance kwam, de modieuze tak van het Canadese outdoormerk Arc’teryx. Zijn taak was om een nieuwe Sportstyle-divisie bij Salomon op te zetten en de missie om streetstyle en performance samen te brengen. Het door Jean-Philippe gecreëerde Advanced-programma behield grotendeels de essentie van de schoenontwerpen, maar voegde gedurfde kleurstellingen en opvallende ontwerpkenmerken toe. Hierdoor ontstond een vernieuwende collectie die trouw bleef aan de kern van Salomon, maar tegelijkertijd een frisse en opvallende uitstraling bood.

Overige samenwerkingen

Zeer zelden benadert Salomon een partner met het oog op het bereiken van een ander publiek of om op een trend te springen. In plaats daarvan kijkt het uit naar merken die hen benaderen met interessante projecten, waarbij ze de mogelijkheid zien om Salomon in een andere culturele context te plaatsen dan waar beide merken zich al bevinden. Op die manier ontstonden ook samenwerkingen met Palace en Comme des Garçons.

Populaire Salomon modellen

Ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat een Salomon sneaker niet meer mag ontbreken in jouw sneakercollectie? Wij helpen je graag bij het uitzoeken van deze must-have sneaker!

Salomon XT-4

Salomon XT-4
Asphaltgold
Salomon XT-4

De Salomon XT-4 is de ultieme keuze voor trailavonturen in alle soorten terrein. Met zijn indrukwekkende technische eigenschappen en vooruitstrevende design, staat deze schoen klaar om elke uitdaging aan te gaan. De lichtgewicht constructie, vervaardigd uit duurzaam mesh en sterke TPU-folie, zorgt daarnaast voor optimale prestaties. Bovendien bieden grove lamellen op de Contagrip® buitenzool ongeëvenaarde grip op elk oppervlak. Dus of je nu over rotsachtige paden rent of door modderige wegen trekt, de XT-4 Advanced zal je nooit in de steek laten.

Salomon XT-4 OG 'White'

L47133000 · Prijs vanaf €118,-

Naar alle aanbieders

Salomon XT-6

Salomon XT-6
Asphaltgold
Salomon XT-6

De Salomon XT-6, oorspronkelijk geïntroduceerd in 2013, heeft zich gevestigd als de favoriete schoen van wereldklasse atleten voor ultra-afstandsraces onder uitdagende omstandigheden. Het is niet alleen geliefd om zijn opvallende kleuren en materialen, maar ook om zijn uitstekende demping, duurzaamheid en controle tijdens afdalingen. Het unieke fast-lacing systeem is daarnaast een absolute blikvanger en zorgt voor ultiem gebruiksgemak. Of je nu op ruig terrein rent of je stijl naar een hoger niveau wilt tillen, de XT-6 staat garant voor prestaties en stijl in gelijke mate.

Salomon XT-6 'Black'

L41086600 · Prijs vanaf €127,-

Naar alle aanbieders

Salomon ACS

Salomon ACS
Asphaltgold
Salomon ACS

Ook de Salomon ACS trailrunner heeft zich volledig weten te vestigen in de straatstijl. Met een oorspronkelijk ontwerp uit de jaren 2000, inclusief een bovenwerk van mesh en synthetisch materiaal, een robuuste Kurim-structuur en een dubbele band bij de hiel, biedt deze schoen zowel stijl als functionaliteit. Een nieuwe toevoeging is het Agile Chassis System, dat zorgt voor extra stabiliteit tijdens het lopen. Je ervaart dus het beste van beide werelden met deze veelzijdige en trendy Salomon ACS schoen.

Salomon ACS Pro Beluga/ Vintage Khaki

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Salomon XT-Wings

Salomon XT-Wings
Asphaltgold
Salomon XT-Wings

De Salomon XT-Wings was al een lange tijd geliefd bij avontuurlijke trailrunners die op zoek zijn naar ongeëvenaarde prestaties. Maar sinds de originele Wings is herzien in een reeks kleuren, zien we hem ook steeds vaker op straat verschijnen. En of je nu over rotsen klimt of een dagje door de stad loopt, de XT-Wings houdt je voet comfortabel op zijn plaats zodat je de hele dag moeiteloos kunt lopen!

Salomon XT-Wings 2

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Salomon XT-Rush

Salomon XT-Rush
Salomon
Salomon XT-Rush

Om een comfortabele sneaker voor stedelijke avonturiers te bieden, heeft Salomon de iconische bodem-unit van de XT-6 gebruikt en er een gebreid bovenwerk aan toegevoegd dat aanvoelt als een sok. Daarnaast is de Salomon XT-Rush verkrijgbaar in een mix van materialen en kleuren, waardoor je altijd een coole, frisse uitstraling hebt.

Salomon XT-Rush Utility

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Salomon Speedcross

Salomon Speedcross
Zalando
Salomon Speedcross

De Salomon Speedcross is een symbool van de trail erfenis, maar ook een verantwoorde lifestyle keuze voor de klimaatbewuste consument. Het is ontworpen en ontwikkeld met de ambitie en doelstelling om het beter te doen. Zo heeft het een bovenwerk dat gemaakt is van een mix van gerecyclede materialen. Maar nog steeds is het licht van gewicht en voorzien van veel grip en demping!

Salomon XT-4 OG 'White'

L47133000 · Prijs vanaf €118,-

Naar alle aanbieders

We hopen dat deze informatie je nieuwe inzichten heeft gegeven over het bijzondere merk Salomon! We hopen dat je net zoveel plezier hebt gehad bij het lezen als wij bij het schrijven ervan. Als je graag meer van dit soort artikelen wilt lezen, maar dan over andere merken, raden we je aan om onze Sneaker FAQs te bekijken!