Skip to content
Editorial

Nike by HvA ‘Not Knowing is Not Growing’ Air Max 90

19 juni 2021 18:17
Nike by HvA ‘Not Knowing is Not Growing’ Air Max 90

Drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een samenwerking met niemand minder dan Nike. Aimée Adriaansen, Dyon Dijkman Dulkes en Stephanie Huisman volgden de Minor Entrepreneurship en creëerde een sneaker met de hulp van Patta oprichter: Edson Sabajo. Zes weken lang hebben ze samengewerkt om een sneaker te maken met als thema ‘diversity’, met als uitkomst een unieke Nike by HvA Air Max 90. Wij hebben de studenten geïnterviewd over hun terugblik over de samenwerking. Je leest het hieronder.

Nike by HvA Project

Hoe begon de samenwerking met Nike?
Aimée: “In februari begon de Minor Ondernemerschap aan de HvA. Later die maand werd bekendgemaakt dat ‘special coach’ Edson Sabajo, co-founder van Patta, een aantal mensen zou coachen. Dyon, Stephanie en ik werden gekozen door Edson. In april werd Edson door Nike benaderd met het idee om een sneaker uit te brengen in samenwerking met de HvA, onder begeleiding van hem. Wij kregen de grote eer om dit project uit te voeren. We zijn Edson ongelofelijk dankbaar dat hij ons deze kans heeft gegeven.”

Wat was de rolverdeling tijdens het proces?
“Onze taken waren veelal hetzelfde gedurende het proces. Wij mochten de sneaker ontwerpen en bepalen welke kleuren op welke delen werden aangebracht. Ook mochten we samenwerken met een agency genaamd Gowtu. Zij hebben ons enorm geholpen met de boodschap van de schoen, dus de storytelling. Daarnaast hebben zij ook geholpen met de campagne. Hiervoor bedachten wij een paar ideeën die Gowtu dan vertaalde naar concrete plannen. We hebben dus eigenlijk alles samen gedaan.” legt Dyon uit.

hva x nike air max 90

“Onwetendheid wordt bestreden met scholing. Door jezelf en anderen te onderwijzen en door in gesprek te gaan met elkaar, kun je ongelofelijk veel van elkaar leren om uiteindelijk samen te groeien.”

Nike by HvA ontwerp

Wat is het idee en de boodschap achter het design?
“Met de Nike by HvA sneaker wilden we een verhaal delen dat alle 46.000 HvA-studenten aan zou gaan. Al snel waren we het met z’n drieën eens dat we iets met de diversiteit van alle studenten wilden doen. Iedere student heeft zijn eigen achtergrond, talenten en wensen en we kunnen zo veel leren van elkaar,” zegt Aimée.

Dyon gaat verder over de boodschap: “Het onderwerp diversiteit is ontzettend breed, waardoor we binnen dit onderwerp hebben gefocust op onwetendheid rondom culturele en sociale diversiteit. Het probleem van onwetendheid is dat mensen zich niet begrepen voelen, maar ook dat men (on)bedoeld anderen kan kwetsen. Onwetendheid wordt bestreden met scholing. Door jezelf en anderen te onderwijzen en door in gesprek te gaan met elkaar, kun je ongelofelijk veel van elkaar leren om uiteindelijk samen te groeien.”

rocky football
Images by Gowtu

Waarom is voor het Air Max 90 model gekozen?
Stephanie vertelt dat ze eigenlijk maar twee opties hadden: “We konden kiezen uit de Air Max 95 en de Air Max 90. Ik merkte dat ikzelf een voorkeur had voor de AM90. Het model is een fijne grove schoen met een sterke geschiedenis. Daarnaast kregen we met de AM90 meer opties qua kleuren en materialen waardoor we uiteindelijk dit model hebben gekozen. Daarbij komt kijken dat de AM90 binnen Nederland een geschiedenis heeft in onze Gabber cultuur.”

Waarom is er gekozen voor deze kleuren?
De kleuren op de Nike by HvA AM90 hebben elk een speciale betekenis, de inspiratie hiervoor zijn de demonstraties in Amsterdam die ongelijkheid aankaarten. Tijdens deze demonstraties laten mensen zich horen en willen zij anderen wat leren. Denk bijvoorbeeld aan de Black Lives Matter demonstratie van vorig jaar op de Dam.

Stephanie legt uit dat het bruin op de schoen gebaseerd is op de kartonnen protestborden met daarop vaak zwarte tekst van viltstift, dat weer terugkomt op de zwarte swoosh. Het knalrode accent op de voorkant is natuurlijk een knipoog naar Amsterdam. Homebase voor de hogeschool maar ook de plaats waar het design is ontstaan.

black lives matter
Image by Romy Arroyo Fernandez + Getty Images

Persoonlijke ervaring

Wat betekent “Not Knowing = Not Growing” voor jullie persoonlijk?
Aimée begint: “Wanneer je niet leert over elkaar kun je niet samen groeien. Door te leren over culturele en sociale diversiteit komt er meer begrip voor elkaar. Daaruit kunnen mooie dingen ontstaan. Door samen te leren kun je ook groeien als persoon.”

Stephanie sluit zich hierbij aan. “Ik vind dit zulke sterke woorden. Met kennis krijg je meer inzichten, kun je groeien en blijf je niet op 1 plek staan. Er is altijd ruimte voor verbetering. Knowledge is power.”

Dyon sluit af: “Not knowing = not growing betekent voor mij dat op het moment dat je iets niet weet en hier geen verandering in brengt, je ook niet gaat groeien als persoon. Je moet ervoor openstaan om dingen te leren om zo te groeien als mens.”

hva x nike

Is er iets wat je achteraf zou willen veranderen aan de sneaker of samenwerking?
Alle drie de studenten geven aan niks te willen veranderen aan de sneaker, hier zijn ze heel tevreden over. Toch geeft Dyon toe meer vrijheid te willen hebben tijdens het ontwerpproces. “Ik had dan gekozen voor duurzamere materialen, dan hadden we ook wat willen doen met de insole van de schoen. Ook had ik graag YES op 1 schoen willen hebben en BUT op de andere. Dit is iets wat je enorm vaak hoort als het om ignorance gaat. Wij hebben dit dan ook vertaald naar een t-shirt die wij te koop hebben op onze websites. Dit t-shirt heeft ignorant quotes op de achterkant die je vaak hoort, zoals “ja maar, ik bedoelde het niet zo”.”

Daarnaast had Aimée graag gewild vaker te kunnen samenwerken met Nike in het hoofdkantoor in Hilversum. Helaas ging dit niet, door alle maatregelen omtrent COVID-19.

Trots

Waar zijn jullie het meeste trots op?
Stephanie is het meeste trots op de boodschap: “Tijdens het sparren over diversiteit en de boodschap die we wilden overbrengen, kwam er een woord direct bij me naar boven: Ignorance. Ik deelde dit natuurlijk meteen in de groep. Dat dit uiteindelijk de main focus is geworden voor het hele project, ja dat voelt wel heel bijzonder.”

Dyon is het meeste trots op de campagne die geschoten is met de schoen. “Het ziet er zo ziek professioneel uit en het verhaal klopt helemaal. Het is gewoon compleet en daar ben ik ongelofelijk trots op. We hebben echt iets neergezet.”

Aimée is het meest trots op het geheel van het project dat ze samen hebben neergezet. “De samenwerking tussen ons drie was heel fijn. Ik vind het bijzonder dat we samen het zo eens zijn geworden over het ontwerp en dat dat heel vlekkeloos ging. We hebben geen ruzie gehad over verschillende ontwerpen ofzo haha. Toen we dit ontwerp maakten hadden we alle drie zoiets van: ja dit is het. Dat gevoel hebben we nog steeds, ook nu we de Nike by HvA Air Max 90 aan onze voet hebben.”

De studenten kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar ze zijn om samen te hebben mogen werken met zo’n grote organisatie als Nike. Ze zijn Edson enorm dankbaar voor deze kans en het is iets waar ze hun leven met trots op terug kunnen kijken.

air max 90
Images by Gowtu

Toekomst

Willen jullie in de toekomst meer met sneakers doen?
Voor Dyon zijn sneakers een uitlaatklep. “Ik heb van jongs af aan al een ding gehad voor sneakers en wilde ook altijd de gekste paartjes. Ik weet nog dat ik enorm op jacht was naar de Jeremy Scott wings en de eerste echte sneaker van mij was ook een Nike Air Max 90 van de zwarte markt. Nog steeds weet ik eigenlijk niet of ze echt waren of niet, maar voor mij waren het de hardste sneakers. Neon geel met neon paars, ik weet het nog heel erg goed. Het liefst zal ik dan ook in de toekomst een eigen sneaker willen ontwerpen from scratch met mijn eigen brand Components Studios.”

Voor Stephanie betekenen sneakers heel veel. “Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor sneakers. Het maakt mijn outfit af en ik voel me meteen zelfverzekerd. Daarnaast werk ik binnen mijn eigen bedrijf RE.STUDIOS, met Nike textiel. Ik maak nieuwe coole interieuritems, zoals kussens en krukjes van bestaande Nike items. Ik voelde dus al affiniteit met Nike, deze samenwerking was wel een droom die uitkwam.”

Aimée is er zelfs nu al mee bezig: “Op dit moment ben ik mijn eigen sneaker, die ik duurzaam ga laten produceren in Portugal onder de naam AIMÉE AIMÉE, aan het ontwerpen. Daarnaast ben ik in gesprek met andere brands om voor hen een sneaker te realiseren. Hier kan ik helaas nog niet meer over vertellen… maar stay tuned.”

not knowing = not growing
Image by @dyon.dijkman

De Nike by HvA project Air Max 90 is nu verkrijgbaar via Nike.nl. Volg ook zeker Stephanie (@stephaniedhuisman), Dyon (@dyon.dijkman) en Aimée (@takeyouraim__) op Instagram. Wij zijn er zeker van dat we in de toekomst nog veel van deze creatievelingen gaan horen. Check ook meteen de socials van Sneakerjagers op Instagram (@sneakerjagers & @sneakerjagers_wmns), Facebook (@sneakerjagers) en Twitter (@sneakerjagers) om altijd op de hoogte te blijven van het laatste sneakernieuws.

Nike Air Max 90 Unlocked - By You

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders
hva x nike
Image by Sneakerjagers