Met Homegrown duiken we in de Nederlandse modewereld. Deze week gaan we de duurzame weg op met Full Circle. Het jonge Amsterdamse merk richt zich op circulariteit en heeft onder andere al een samenwerking met Bonne Suits op hun naam staan.
Hoe Full Circle tot stand kwam
Full Circle is in 2020 opgericht door Max van Bree, Constantin Wahle en Wytze de Jong. De jongens zagen, toen ze eenmaal de mode-industrie instapte, hoe deze industrie echt werkt. Hier moest verandering in komen.
Na veel onderzoek te doen kwamen de drie oprichters erachter dat mensen eerder geneigd zijn om iets duurzaams te kopen als er een direct voordeel voor henzelf en voor de planeet is. Dat zette de jongens aan het denken.
Fast fashion heeft een grote impact op het milieu. Merken zoals H&M, Zara en Mango produceren zoveel kleding waardoor de mode-industrie de op één na vervuilendste industrie is die er bestaat. De productie vereist veel water, energie en chemicaliën. De ‘mislukte’ kledingstukken van deze wereldwijde ketens eindigen op een enorme afvalberg en worden vaak ook nog verbrand.
Naast dat deze grote namen erg vervuilend zijn voor het klimaat, zijn ze ook niet ethisch bezig. Werknemers in de fabrieken die kleding produceren voor fast fashion ketens werken vaak lange uren in gevaarlijke omstandigheden, zonder genoeg rust en met een heel laag loon. Ze worden ook vaak blootgesteld aan giftige chemicaliën en andere schadelijke stoffen zonder voldoende bescherming, wat weer tot gezondheidsproblemen kan zorgen.
Met Full Circle wordt de lineaire supply chain omgezet in een circulaire. Wanneer jij klaar bent met je item van het merk, kan je het kledingstuk terug sturen. Dit item wordt dan weer getransformeerd naar nieuwe garen, waar weer nieuwe t-shirts en truien mee worden gemaakt. Hierdoor zal Full Circle’s kleding niet op de gigantische afvalbergen belanden en verminderen ze hiermee hun totale CO2-uitstoot. Om jou te stimuleren om dit te doen krijg je €10,- korting als beloning.
Radicale transparantie
Eén van Full Circle’s waarden is radicale transparantie. Vraag jij je af waarom de hoodie €150,- is? Dan wordt dit je gewoon uitgelegd met alle kosten die het merk heeft gemaakt om de trui te produceren.
Constantin, één van de mede-eigenaren van Full Circle, vertelt waarom zij zo voor radicale transparantie staan. “Our clothes are circular and produced in a fair way here in Europe, using sustainably sourced materials. Naturally, that makes our clothes more expensive than those of Fast Fashion brands. Our approach to transparency is a way to justify that price and educate people on what they’re actually paying for and why. We believe that being radically transparent is the only way we can help re-define the relationship that people have with their clothes.” Deze nieuwe relatie houdt in om minder, maar beter te kopen en deze items ook zo lang mogelijk te dragen. Het merk wil dat men naar een kledingstuk gaat kijken als iets waar ze om horen te geven en te repareren als het kapot is, en niet als een wegwerp product.
Aan de andere kant ziet Full Circle dit ook als een manier om de consument aan te sporen om merken verantwoordelijk te houden voor hun acties. De jongens van het Amsterdamse merk hopen dat transparantie een standaard wordt in de mode-industrie. “No more hiding. No more greenwashing,” voegt Constantin toe.
Daarnaast legt het merk ook uit waar het product van is gemaakt, en ook zelfs wat de impact is op het milieu per product. Zo weet je precies waarom Full Circle het adres is voor duurzamere kledingstukken.
De Bonne Full Circle Suit
In september van 2022 brachten Full Circle en het Amsterdamse Bonne Suits de eerste circulaire pakken uit. Bonne Suits ontwerpt pakken die voor iedereen en voor iedere gelegenheid gemaakt zijn. Het pakkenmerk heeft in Amsterdam op de Warmoesstraat hun eerste flagship store geopend.
De herkenbare pakken waren eerst niet recyclebaar. Door de samenwerking met Full Circle hebben ze drie circulaire pakken geïntroduceerd. Net als de basic items zijn ook de pakken gemaakt van 50% gerecycled katoen en 50% organisch katoen. Door deze combinatie kunnen de pakken opnieuw gerecycled worden.
De pakken zijn verkrijgbaar in het rood, wit en donkerblauw via de website van Bonne Suits, de website van Full Circle, maar ook op de Warmoesstraat 67.
Community events
Naast dat Full Circle zich focust op mode, richten ze zich ook op hun community. Zo organiseren ze ook vaker community events gericht op verschillende aspecten. Van een book club tot een intiem muziekevenement, bij Full Circle kan je terecht voor verschillende events. Deze evenementen worden in Amsterdam gehouden en zijn toegankelijk voor iedereen. Het merk begon deze events om een nieuwe kant van duurzaamheid te laten zien.
“That’s because sustainability is important to a lot of people, but it’s often still seen as limiting yourself – sacrificing certain things and behaviours in service of protecting our planet. It’s necessary, and most people say they’re willing to do it because they care, but it’s hard to build a lifestyle brand around that which people aspire to be a part of.”
mede-eigenaar Constantin Wahle
Constantin geeft aan dat de community events inspelen op de slow living kant van duurzaamheid. Het waarderen van minder, maar beter is erg belangrijk voor het merk. Dit komt omdat minder consumeren de meest duurzame optie is, samen met bewuster zijn van wat we consumeren en zo lang mogelijk van onze huidige items genieten.
“That means sustainably sourced, beautifully crafted, timeless, and made to last. And there’s so much to appreciate around this slower approach to life. Of course we bring this philosophy via our clothes, but also link it to other lifestyle elements such as food, live music, (interior) design and architecture. So we bring people together via our community events, uniting them via a shared appreciation for things that are created in a more conscious way. Because that’s how we want people to value clothes as well. To be as excited about a high quality, circular T-shirt as they would be about an amazing home cooked meal using local ingredients or a bottle of organic wine,” voegt Constantin toe.
Toekomstplannen
Full Circle groeit nog iedere dag en het merk heeft grootse plannen voor de toekomst. “Met Full Circle willen we onze klanten en de fashion industry blijven inspireren om circulair te worden en duurzamer met kleding om te gaan! We laten zien dat je mooie en toffe items kan maken die lang meegaan maar dan duurzaam en gemaakt om te worden gerecycled. Dit jaar hopen we onze SS24 collectie uit te brengen en nog een samenwerking te doen met een merk wat we zelf gaaf vinden,” vertelt mede-eigenaar Max. Zeker een merk om dus in de gaten te blijven houden.
Voor alsnog kan je op de website van Full Circle terecht voor hun circulaire items, maar ook bij de winkel van Bonne Suits op de Warmoesstraat.