Skip to content
Editorial

Hoe zit een sneaker in elkaar?

9 oktober 2021 20:00
Hoe zit een sneaker in elkaar?

De tong, een upper, een midden- en buitenzool en ook nog een overlay. Een sneaker heeft veel onderdelen wat het soms erg ingewikkeld kan maken. Om je een beetje op weg te helpen, leggen we stap voor stap uit hoe een sneaker is opgebouwd.

Blueprint van een sneaker

Een sneaker bestaat uit veel verschillende onderdelen en materialen. De blueprint van een design verschilt per merk ,en model wat het soms lastig maakt om een schoen te begrijpen.

Daarnaast worden er vaak Engelse begrippen gebruikt bij het omschrijven van delen van een model wat het ook niet makkelijker maakt. Een Nike schoen heeft andere onderdelen dan een adidas en een Puma sneaker zit weer anders in elkaar dan een Reebok silhouet. Toch zijn er veel benamingen en onderdelen die overeenkomen bij elk merk.

Upper

We beginnen vanaf boven met de upper. De upper is het bovenwerk van de sneaker en zit over je gehele voet. De upper is op te delen in het midden- en achterstuk. Ook de neus en toebox aan de voorkant van de schoen vallen onder de upper.

upper sneaker

Je kunt de upper het beste omschrijven als de basis van het paartje. Het materiaal van de sneaker verschilt per silhouet. De meeste wintersneakers hebben een leren upper, terwijl de zomerpaartjes vaak een upper van textiel of mesh hebben.

Quarter

quarter sneaker

De quarter of het middenpaneel is onderdeel van de upper. Dit deel van de sneaker zit aan de zijkanten van je voet in het midden van het design. Het deel dient vaak voor decoratie en houdt het model flexibel.

Op dit onderdeel van de sneaker is vaak ook het logo van het merk te vinden. Denk hierbij aan de Swoosh van Nike of het N-logo van New Balance.

Toebox

De toebox, leterlijk vertaald als tenen-doos, is het voorste deel van de schoen. Dit onderdeel zit rondom de tenen en kan soms verward worden met de term ‘neus’. De toebox is het deel dat aan de bovenkant van je voet zit en heeft vaak perforatiegaatjes. Het materiaal van dit onderdeel kan van leer, mesh of textiel gemaakt zijn.

toebox sneaker

Tong

De tong (tongue) is het flapje op de bovenkant van de model. Over dit onderdeel lopen vaak de veters en is het logo van het merk te vinden.

tong sneaker

De tong loopt over je wreef en is vaak van zachter materiaal gemaakt dan de rest van de sneaker. Dit zorgt voor comfort en flexibiliteit.

Mudguard

Ook de mudguard is onderdeel van de upper. Dit element is het onderste deel van het bovenwerk, dat boven de zool zit. De mudguard is bedoeld voor het verstevigen van de schoen en dient vaak ook voor decoratie. Omdat de mudguard nét boven de middenzool zit, is het vaak gemaakt van leer, suède of ander waterdicht materiaal.

mudguard sneaker

Neus

De neus is het voorste deel van een sneaker. In tegenstelling tot de toebox zit de neus aan de voorkant van je tenen, en niet aan de bovenkant.

neus sneaker

De neus is vaak gemaakt van hetzelfde stevige materiaal waar ook de mudguard van gemaakt is. Dit element is het onderste deel van het design en zit boven de middenzool.

Kraag

kraag sneaker

De kraag (collar) is het bovenste deel van de binnenkant van het silhouet. Hier gaat jouw voet in. Een kraag is aan de binnenkant van de schoen en is vaak gemaakt van zacht materiaal om jouw voeten een comfortabel gevoel te geven.

De kraag zit boven de de hiel en geeft versteviging bij de enkels. Op de kraag zit de ‘eyestay’, het vetergaatje waar de veter doorheen gaat.

Overlays

De overlays (of layers) zijn de delen die op de upper van de sneaker zitten. Deze onderdelen geven het paartje extra stevigheid en dienen vaak voor decoratie. De overlays verschillen per model of merk en zijn vaak gemaakt van leer of suède. De kleuren en decoraties op de overlays bepalen voor grote deel het design van de kicks.

overlays sneaker

Heel tab

De heeltab is het onderdeel dat onder de kraag op de hiel van het silohouet zit. Dit deel geeft de schoen stevigheid en bestaat dan ook vaak uit stevig materiaal.

heeltab sneaker

Op de heel tab is vaak ook het logo van het merk te zien. Dit element beweegt niet mee met de rest van de sneaker.

Binnenzool/ insole

De zolen van kicks zijn opgebouwd in verschillende onderdelen. Om te beginnen is er de binnenzool (insole). Dit is de zool dat binnen in de sneaker zit en waar je voeten op rusten. Dit onderdeel kan soms ook de term ’tussenzool’ ontvangen.

Vaak is er op de binnenzool een afdruk te vinden met het logo van het merk of model. De binnenzool dient voor comfort en kan ook verwisseld worden. In tegenstelling tot de andere zolen van een sneaker, zit dit element niet vast.

Middenzool/ midsole

De middenzool of midsole is het grootste onderdeel van de zool. De midsole zit onder de mudguard van de sneaker en boven de buitenzool. Vaak is de midsole witkleurig, dit kan verschillen per model. Op de midsole wordt soms ook het logo of model van de sneaker gedrukt.

Het onderdeel dient voor comfort en decoratie. Middenzolen kunnen verschillen per model, denk aan een plateauzool of een Air Max zool waar een air unit in zit.

midsole en outsole sneaker

Buitenzool/ outsole

Onder de middenzool, zit de buitenzool of outsole. Dit onderdeel dient voor grip en comfort. Bij sommige modellen kan dit onderdeel dezelfde kleur hebben als de middenzool, maar dit is niet altijd het geval. Vaak is het logo van de sneaker in de outsole gedrukt. De buitenzool is vrijwel altijd van rubber.

Air unit

De air unit is de ‘luchtbel’ in de middelzool van kicks. Niet iedere sneaker heeft een air unit. Vooral de Air modellen van Nike hebben dit onderdeel. Denk hierbij aan de Air Max 1 of Air Max 90.

air unit sneaker

De air unit is vaak doorzichtig van kleur, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het onderdeel van de schoen is vooral bedoeld voor comfort maar dient ook voor decoratie.

Stitching

Stitching is het stiksel van het design. Hierbij gaat het om hoe de sneaker aan elkaar genaaid is en wat voor naaitechnieken hierbij gebruikt zijn. In het ene model kan de stitching erg prominent aanwezig zijn en een onderdeel van het design zijn. Bij een ander model zal je de stitching niet eens zien en dient het voornamelijk om het paartje bij elkaar te houden.

stitching sneaker

Biezen

De biezen kunnen soms verward worden met de stitching van een sneaker. Biezen zijn de randjes die op de zijkanten van de kicks zitten. Een bies is voornamelijk ter decoratie bedoelt en in tegenstelling tot de stitching, is dit onderdeel niet essentieel.

Lining

De lining van een model is het onderdeel dat zich aan de binnenkant van de kraag bevind. Dit onderdeel bestaat vaak uit mesh of textiel en zorgt ervoor dat de sneaker comfortabel zit. De kleuren van een lining kunnen erg verschillen per design.

Bij het ene paartje kan de lining een belangrijk element van het design zijn en een opvallende kleur hebben. Bij een andere sneaker kan dit weer anders zijn en deelt de lining dezelfde kleur als het bovenwerk.

lining sneaker

Veterpand en eyestays

Bij de veters zit ook het veterpand. Dit kunnen er soms meerdere zijn, waardoor de sneaker een boven- en onderpand heeft. De veterpanden dienen vooral voor het bij elkaar houden van de veters. Daarnaast kan het ook voor decoratie dienen en geeft het de schoen een mooi detail.

eyestays en veterpand sneaker

De eyestay is het onderdeel waar de veters doorheen geregen worden. Dit onderdeel zit op de upper van het model en heeft met name een functionele taak. Wel kunnen de eyestays op sommige sneakers ook dienen voor decoratie en hebben deze bijvoorbeeld een opvallend design.

Veters of laces

Als laatste; de veters of laces, deze dienen voornamelijk om de schoen bij elkaar te houden. Daarnaast dienen de veters ook voor decoratie. Aan het einde van de veter zit de lacetip of nestel. Dit is het verharde deel van de veter dat het makkelijker maakt om de veter door de veterogen te rijgen.

Sneaker van top tot teen

Nu je een beetje een beter beeld hebt over de onderdelen van de sneaker, kun je jouw volgende paartje beter begrijpen. Hieronder heb je nog een volledige plattegrond waar alle parts stuk voor stuk benoemd worden.

Blueprint sneaker
Blueprint sneaker l Beeld van Vijz

Mocht je meer van dit soort items willen lezen, volg ons dan op Instagram, Twitter en Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwsberichten en updates rondom sneakers. Vergeet ook niet onze Sneakerjagers app te downloaden en mis geen enkele release.