Skip to content
Brand

Hoe Stockx de grootste sneaker marktplaats werd

27 september 2021 18:38
Hoe Stockx de grootste sneaker marktplaats werd
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

Stockx staat bekend als een van de grootste marktplaats van sneakers en streetwear. Het miljardenbedrijf werd in 2015 opgericht en is sindsdien dé plek voor alle exclusieve modellen en items. In korte tijd is het bedrijf razend populair geworden en niet meer weg te denken uit de sneaker wereld.

Oprichting van voorganger ‘Campless’

Stockx werd in 2016 opgericht door sneakerhead Josh Luber, Greg Schwartz, Dan Gilbert en Chris Kaufman. Luber was in die tijd een groot fan van sneakers en kwam met het idee om hier een grote zoekmachine voor te ontwerpen. Hierin zou men alle modellen op een rijtje hebben staan en konden sellers en buyers hun paartjes makkelijk (ver)kopen.

Luber is geboren in 1978 en was sinds jongs af aan al erg bezig met sneakers en het verzamelen ervan. Toen hij begon met studeren van rechten, moest hij zijn passie voor sneakers op een lager pitje zetten. Dit betekende niet dat hij hier klaar mee was, het tegenovergestelde. Luber ging in 2012 werken bij IBM en begon daarnaast met het verzamelen van sneaker data onder de naam ‘Campless’.

Josh Luber Stockx
Josh Luber en zijn sneakercollectie l Foto van Highsnobiety / Akhil Sesh

Binnen drie jaar had Luber zoveel data verzameld rondom exclusieve sneakers, dat hij zijn idee ging pitchen bij grote bedrijven als Nike, Complex en Fight Club. Toen niemand met Luber en zijn ‘Campless’ in zee wou gaan, ging hij zijn eigen kant op.

De formule van Stockx

In februari 2016 werd Stockx opgericht. Gilbert, Schwarts, Kaufman en Luber gingen aan de slag met het sneaker databedrijf ‘Campless’ en creëerden ‘Stockx’. Stockx is een overzichtelijke online catalogus met alle sneakermodellen en streetwear items. Daarnaast kunnen ook sellers hun sneakers verkopen via dit platform.

In vergelijking met Marktplaats, zoals wij in Nederland kennen, worden bij Stockx alle sneakers geverifieerd. Zo checkt het bedrijf van iedere sneaker dat gekocht en verkocht wordt of ze wel authentiek zijn en er geen fakes over de toonbank rollen. Ook verkoopt het bedrijf alleen maar nieuwe en ongedragen modellen.

Het authenticatie proces bij Stockx

Wat Stockx ook onderscheidt van een Ebay of Marktplaats, is dat de prijs niet alleen door de seller bepaald wordt. Stockx neemt hier ook een rol in en zorgt ervoor dat de prijzen een beetje in toom blijven. Bij het kopen van een sneaker kun je inzicht krijgen in de stijgingen en dalingen van de prijzen. Zo blijft het bedrijf transparant over de prijzen en krijg je inzicht over de marktwaarde van jouw paartje.

Stockx tegenwoordig

In september 2020 kondigde Josh Luber op zijn Instagram aan dat hij wegging bij Stockx. Het bedrijf was in de vier jaar tijd al erg gegroeid en had in 2019 een marktwaarde van een miljard dollars. Het vertrek van Luber kwam voor velen dan ook als een schok. Gelukkig betekende dit niet het einde van Stockx en is het bedrijf in de afgelopen twee jaar blijven groeien.

In de afgelopen jaren is Stockx een grote speler in de sneakerwereld geworden. Zo werd de marktwaarde van het bedrijf in april 2021 op 3.8 miljard dollars geschat. Ook is de collectie van het platform sinds de oprichting flink uitgebreid. Wat begon als een sneaker databedrijf, is uitgegroeid tot een marktplaats waar designer items, streetwear en electronics verkocht én gekocht worden.

Stockx
Foto van Stockx

Ondanks het uitgebreide assortiment, zijn sneakers nog steeds wel de trademark van Stockx. Exclusieve modellen als de Nike MAG of de Nike Air Yeezy 2 ‘Red October’ zijn hier verkrijgbaar en deze vind je niet snel ergens anders. Mocht je willen weten hoe je iets koopt of verkoopt bij Stockx, bekijk dan onze vierdelige serie ‘The Stockx Experience’ op Youtube.

Wil je meer van dit soort berichten en nieuwtjes krijgen? Download dan de Sneakerjagers app en blijf up-to-date. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram, Facebook en Twitter om zo geen enkele sneaker te missen!