Skip to content
Editorial

Hoe hiphopcultuur de sneakerwereld beïnvloedt

19 september 2021 18:00
Hoe hiphopcultuur de sneakerwereld beïnvloedt

Of je nu rondloopt in Yeezys van Kanye, Dunks van Travis Scott of NMD’s van Pharrell Williams. Alle drie de modellen hebben iets gemeen: de invloed van hiphop. Hiphop is in de loop der jaren uitgegroeid tot een grote muziekstroming en domineert het huidige muzieklandschap. Het bereik van dit muziekgenre vertaalt zich ook in de huidige streetwear en in de sneakerwereld.

Hoe het allemaal begon

De jaren ’70 werden gekenmerkt door de discomuziek. De funky beats en dansbare melodietjes werkten aanstekelijk en mensen verzamelden zich massaal in de discotheken om te dansen. De disco haalde zijn roots uit de genres funk en soul en beïnvloedde op zijn manier ook weer de volgende muziekstroming, namelijk hiphop.

In New York begin jaren tachtig kwamen Afro-Amerikaanse en Caraïbische immigranten in de wijken samen en werden er straatfeesten georganiseerd. Hierbij stond muziek centraal en stijlen als West-Afrikaanse griot- of djelimuziek werden naar de straten van New York gebracht.

Bronx block parties 1984
Block parties in Bronx 1984 l Foto van Mr Henry Chalfant

In steden als The Bronx werden deze block parties een bekend concept en al snel kreeg hiphop een meer gedefinieerde betekenis. Clive Campbell, beter bekend onder artiestennaam DJ Kool Herc, wordt gezien als de ‘Founder of Hip-Hop’. Campbell is opgegroeid in Jamaica en emigreerde in de jaren zeventig naar The Bronx, New York. Toen hij op 11 augustus 1973 een ‘Back to school’ jam organiseerde in zijn flatgebouw, werd de draaistijl van de toen 18-jarige dj voor het eerst door groot publiek opgepikt.

De eerste hiphopartiesten

DJ Kool Herc was de uitvinder van de ‘breakbeat’, ook wel bekend als de ‘Merry-Go-Round’. Bij deze draaistijl wordt er continu geswitcht tussen beats van verschillende platen. Door steeds van plaat te switchen, kreeg de beat een andere wending en ontstond er een loop van verschilende beats. Hoe langer de break was tussen de beats, hoe beter. Met deze draaitechniek is DJ Kool Herc de geschiedenisboeken in gegaan en wordt de breakbeat nog steeds gezien als een belangrijk element in de huidige hiphop.

DJ Kool Herc (links) en Tony Tone l Foto van BBC

Dj’s als Grandmaster Flash en Grand Wizard Theodore volgden Kool Herc al snel en draaiden met hun draaitafels de eerste hiphop beats aan elkaar. Ook werden er nieuwe draaitechnieken ontwikkeld zoals de ‘scratching’ en ‘needle drop’ techniek.

De hiphop uit die tijd is niet te vergelijken met die van nu. Veel nummers hadden nog geen vocals of rap verses en bestonden voornamelijk uit breakbeats. Deze beats werden opgepikt door ‘MC’s’. Een MC (Master of Ceremonies) was degene die tijdens de draaisessies van de dj’s de platen aan elkaar praatte en de menigte op hypte met zijn raps.

De B-boys en b-girls

Bij de block parties in The Bronx en later in meer delen van Amerika, waren ook de b-boys en b-girls aanwezig. De b-boys en b-girls waren de break- dansers en danseressen die tijdens de straatfeesten over de beat dansten. Een adidas tracksuit en een Kangol bucket hat waren kenmerkend voor de breakdancers. Hieronder werd een adidas Superstar of Puma suede gedragen en al snel werd er een gezamenlijke stijl gecreëerd.

Voor wie zich wou onderscheiden van de buurman, droeg een chain over z’n tracksuit. Deze grote kettingen met veel blingbling werden met name door MC’s en rappers gedragen.

De b-boys 1980 l Foto van Ricky Flores

De stijl van MC’s en rappers werd toonaangevend en hiphop ging niet meer alleen om de beats. Er ‘fresh’ uitzien werd belangrijker en voor de échte MC’s was er Dapper Dan. Dapper Dan is een kleermaker uit Harlem en maakte in de jaren ’80 tracksuits van merken als Gucci, Fendi en Louis Vuitton. De stoffen van deze high-end merken verwerkte hij in trainingspakken en bomberjacks. De combinatie van de sportieve outfits met high-end brands maakten de outfits van Dapper Dan erg geliefd bij rappers als Eric B. en Rakim.

Dapper Dan (links) met rapper LL Cool J l Foto van Dapper Dan of Harlem

Run D.M.C.

In 1980 kwam rapgroep Run D.M.C. op. De leden van de hiphopgroep droegen in veel van hun concerten tracksuits van adidas met Superstars eronder. Nadat de groep in 1986 het nummer ‘My adidas’ uitbracht, kwam de eerste samenwerking tussen een hiphop act en sportmerk tot stand. Run D.M.C. tekende bij adidas en bracht streetstyle dichterbij hiphop dan ooit tevoren.

Hiphopgroep Run D.M.C. in 1986
De hiphopgroep Run D.M.C. in 1986 l Foto van Ebet Roberts

Na de samenwerking van adidas en Run D.M.C. ging het snel. In 1999 ontwierp hiphopgroep Wu-Tang Clan samen met Nike een hoge Dunk. De sneaker had een zwart-gele colorway en was geïnspireerd op de Nike Dunk High voor de University of Iowa. Het model was een family en friends only en had het logo van de hiphopgroep op de hiel.

Hetzelfde jaar ging ook Jay-z de samenwerking met Nike aan. Samen met zijn platenlabel ‘Roc-A-Fella’ gaf hij een nieuwe look aan de Air Force 1. De sneaker behield zijn all-white colorway en kreeg het logo van het platenlabel op de hiel. Ondanks het minimale design, was deze sneaker erg influential. Van de sneaker werden er maar 100 exemplaren uitgebracht en dit maakte het paar erg gewild.

Sneakers in de 00’s

Al snel werd duidelijk dat de verkoopstrategie met beperkte oplagen erg goed werkte en werd dit in toekomstige collabs meegenomen. In 2003 werkte Nike voor het eerst met Eminem samen aan de ‘Shady Burst’. De blonde, gemilimeterde rapper was in die tijd een van de grootste rappers en stond bekend om zijn expliciete rapverses. In 2004 kwam de rapper met het album ‘Encore’, dat zijn eigen sneaker kreeg.

De Air Jordan 4 ‘Encore’ kwam voor het eerste uit in 2005 voor alleen vrienden en familie. In 2017 werd de sneaker opnieuw op de markt gebracht. Van dit vernieuwde model waren maar 23 paren uitgebracht, wat het tot op de dag van vandaag een van de meest zeldzame silhouetten van Nike maakt.

De Eminem x Air Jordan 4 ‘Encore’ uit 2017 l Foto van The Ntwrk

Ook Reebok koppelde hun sneakers aan verschillende hiphopartiesten. Het merk werkte in 2003 samen met Jay-Z en 50 Cent. Uit deze samenwerking rolden de klassieke modellen Reebok G-Unit en S.Carter. In ditzelfde jaar werkte platenlabel Roc-A-Fella van Jay-Z samen met de toen nog onbekende Kanye West. De Amerikaanse rapper werkte in die tijd aan zijn debuut album ‘The College Dropout’. Dit album kreeg later zijn eigen sneaker in samenwerking met streatwear merk BAPE.

De Kanye West x Bape ‘Dropout’ Bear (2007) l Foto van Stockx

Hiphopartiesten pominente rol bij brands

De Kanye West x Bape ‘Dropout Bear’ Bapesta kwam in 2007 uit, drie jaar na Ye’s debuut album. BAPE is een streetwear merk en werd in 1993 opgericht door Nigo, echte naam Tomoaki Nagao. Begin 2000’s begon het streetwear merk meer erkenning te krijgen en werkte Nigo samen met rapper Pharrell Williams. Pharrell stond in die tijd bekend om zijn unieke kledingstijl en bracht streetwear naar de rode loper.

Naast de samenwerking met Nigo, begon Pharrell ook met zijn eigen merk. In 2005 richtte de artiest zijn streetwear merk ‘Billionaire Boys Club’ op, wat bekend staat om het duikersman-logo. In videoclip ‘Frontin’ samen met Jay-Z showde de artiest de eerste glimps van zijn kledingmerk.

Ook Kanye West liet zien dat hiphop artiesten meer kunnen dan alleen rappen. Zijn expressieve stijl evolueerde door de jaren heen en in 2007 begon de rapper zijn samenwerking met Nike. Uit deze samenwerking ontstond Yeezy, het merk van Kanye. Onder de naam Yeezy werden tot 2013 verschillende sneakers uitgebracht bij Nike, waaronder de Nike Air Yeezy 2 ‘Red October’.

De tijd van de collabs

De laatste jaren worden getekend door de vele collabs in de sneakerwereld. Merken als Nike, adidas en Puma werken voortdurend samen met hiphop artiesten en brengen de ene collab naar de andere uit. Kanye West maakte de switch van Nike naar adidas en werkt sinds 2015 samen met het Duitse merk aan zijn eigen Yeezy lijn. Een merk dat in de sneaker community een grote naam gekregen heeft door zijn befaamde releases. Ook heeft Kanye samen met Louis Vuitton sneakers uitgebracht en ontwierp hij in 2021 items met GAP.

Kanye West samenwerking Yeezy adidas
Kanye West in 2015 begin van Yeezy l Foto van Getty Images / Jonathan Leibson

Een andere artiest die de afgelopen jaren zijn eigen sneakers ontwierp, is Travis Scott. De rapper bekend van nummers als ‘Sicko Mode’ en ‘goosebumps’ heeft in de afgelopen jaren meerdere sneakers uitgebracht met Nike.

De samenwerking tussen deze twee begon in 2017 en sindsdien is het duo goud waard. Denk hierbij aan de Air Jordan 1’s met de misplaatste swooshed en de Nike SB Dunks met paisleyprint.

Naast de collabs met Nike heeft Travis Scott nu ook zijn eigen kledinglijn als toevoeging op zijn platenlabel ‘Cactus Jack’. Rapper en collega Tyler, the Creator heeft sinds 2011 ook zijn eigen merk Golf Wang. Dit merk brengt sneakers en kleding uit in de kenmerkende kleurijke stijl van Tyler. Het is vrijwel onmogelijk om alle samenwerkingen in de afgelopen jaren op een rijtje te zetten. Sinds Run-DMC de Superstar koloniseerde, is de invloed van hiphop niet meer weg te denken.

Van de b-boys naar de Travis Scott dunks, de invloed van hiphop en de bijhorende artiesten gaat ver terug. Het muziekgenre dat begon met het draaien van beats, is uitgegroeid tot invloedrijke stroming dat op gebied van fashion en sneakers een grote rol speelt.

Hoe dit zich in de toekomst gaat uitbreiden, is nog maar de vraag. Voorlopig zijn we nog wel even zoet met de Yeezys en Nikes van onze favoriete hiphopartiesten.

Welke hiphopartiesten we in de toekomst op onze favoriete sneaker gaan zien, kun je checken in de releasekalender. Volg ons daarnaast ook op Instagram, Facebook en Twitter om up-to-date te blijven over de laatste sneakers.