Skip to content
Editorial

Hoe de skate style ontstond en waarom het tegenwoordig zo populair is

1 april 2024 11:30
Hoe de skate style ontstond en waarom het tegenwoordig zo populair is

De retro skate style is tegenwoordig onmiskenbaar populair. Toch is deze trend niet plotseling uit het niets ontstaan. Het heeft diepe wortels die teruggaan ver in de tijd. Nieuwsgierig naar de evolutie van de skatelook trend, populaire skateschoenen en hoe je zelf deze stijl zelf kunt dragen? Blijf dan zeker lezen!

Evolutie van skate style

Mode is altijd in beweging en de skate style is geen uitzondering. De skatecultuur is een beweging die haar oorsprong vindt in de jaren ’50 en ’60 en draait om het omarmen van vrijheid van meningsuiting en een unieke levensstijl. Laten we eens dieper ingaan op de evolutie van deze iconische stijl.

Skate style in de jaren ’70 en ’80

Oorspronkelijk werd skateboarden gezien als een manier voor surfers om fit en behendig te blijven op het land tijdens periodes zonder golven. De eerste skate style was afgeleid van de surfstijl en bestond daarom veelal uit korte shorts, getailleerde T-shirts, tanktops, lange gestreepte sokken en een paar Converse of Vans schoenen.

In de jaren 70 begon de skatelook zijn eigen unieke karakter en stijl te ontwikkelen. De legendarische Z-boys crew, waaronder Tony Alva en Stacy Peralta, afkomstig uit Venice, Californië, speelden een belangrijke rol bij het doorbreken van het korte broeken en hoge sokken tijdperk van de skate mode.

Enkele leden van de Z-Boys in een ZEPHYR ad l Beeld Surfer Today

Deze groep droegen hockeyshirts of zelfs helemaal geen shirts, hadden lang haar, gescheurde jeans en straalden een stoere uitstraling uit. Je zou kunnen beweren dat hier de nonchalante uitstraling van skateboarden ontstond, die later de skatestyle zou definiëren.

Mix met straatcultuur

In 1990 onderging skateboarden een opvallende transformatie, waarbij het van een nichesport veranderde in een wereldwijd fenomeen. Terwijl vert skaten (het ‘verticaal’ skaten in halfpipes) langzaam op de achtergrond raakte, begon street skaten aan een opmars en werd het steeds populairder.

Markemark Sk8

Met deze verschuiving in skatestijlen evolueerde ook de skater style, waarbij de straatcultuur een belangrijke rol begon te spelen. Skaters kozen kleding uit die bij hun individuele skatestijl paste. Spijkerbroeken, chunky sneakers en ruimvallende shirts werden de norm voor street skaters, die meer behoefte hadden aan duurzaamheid, bescherming en bewegingsvrijheid.

In deze tijd begon de skatestijl ook door te dringen in de mainstream mode. Merken als Vans, DC en Etnies speelden hierop in door schoenen en kleding te ontwerpen die specifiek waren afgestemd op de behoeften van skateboarders. Hun producten werden al snel een hit onder jongeren over de hele wereld.

Invloed van muziek

Rond de jaren 2000 beleefde de skate-industrie een ware bloei, met de opkomst van winkels in winkelcentra over de hele wereld die specifiek gericht waren op het aanbieden van skatekleding en -schoenen aan een breder publiek. Grote merken als Nike gingen ook mee in de trend en lanceerden hun eigen lijn, bekend als Nike SB.

De skateboardmode van dit decennium werd in grote mate beïnvloed door de muziek die je beluisterde. Als je een fan was van hiphop, waren baggy cargo shorts, oversized T-shirts en hoodies een veelvoorkomende keuze. Voor liefhebbers van rock, punk of metal waren strakke jeans en puffy skateschoenen vaak de voorkeursstijl.

Skate style op catwalks

Met merken die steeds meer inspeelden op het grote publiek, zagen skaters de merken waarmee ze waren opgegroeid in mainstream merken. Voor sommigen was dit zelfs nadelig voor hun reputatie binnen de skatecommunity, omdat sommige skaters de voorkeur gaven aan het feit dat de merken minder bekend waren.

Louis Vuitton 2022 Runway
Beelden Louis Vuitton

Toch heeft de skatestijl de laatste jaren zelfs belang gewonnen in de wereld van de haute couture. Ontwerpers van toonaangevende merken zoals Louis Vuitton, Off-White en Balenciaga hebben zich laten inspireren door de skatecultuur. Dit is duidelijk te zien in de vele samenwerkingen die we hebben gezien tussen Supreme en Louis Vuitton of de iconische sneakers uit de samenwerking tussen Nike en Off-White.

Wat zijn skateschoenen?

Naast kleding is er een ander essentieel item dat niet over het hoofd gezien mag worden binnen de skater style: de skateschoen! Niet geheel verrassend, zijn skateschoenen speciaal ontworpen om te presteren tijdens het skateboarden. Ze zijn voorzien van verstevigde panelen, extra grip en demping om skaters te helpen bij hun tricks en manoeuvres.

Daarnaast zijn skateschoenen niet alleen functioneel, maar ook stijlvol! Hierdoor zijn ze een belangrijk onderdeel geworden in de streetwear cultuur.

De populairste skateschoenen

Er zijn talloze merken die skateschoenen aanbieden, maar enkele van de meest iconische en populaire zijn van Nike, adidas, Vans, Converse, PUMA en New Balance. Laten we eens kijken naar wat elk van deze merken te bieden heeft en waarom juist deze silhouetten zo geliefd zijn bij skaters en modeliefhebbers over de hele wereld.

Nike skateschoenen

Nike staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen en technologieën, en hun skateschoenen zijn daarop geen uitzondering. Hun gespecialiseerde tak, ‘Nike SB’, biedt een scala aan stijlen die zowel functioneel als stijlvol zijn. Van de tijdloze Nike SB Dunk tot de Nike SB Stefan Janoski.

Nike SB Dunk Low Pro ISO 'White Gum'

CD2563-101 · Prijs vanaf €107,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Zoom Janoski OG+ 'Summit White'

FD6757-100 · Prijs vanaf €81,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Dunk High 'San Francisco Giants'

DO9394-100 · Prijs vanaf €88,-

Naar alle aanbieders

adidas skateschoenen

Met hun kenmerkende drie strepen zijn adidas skateschoenen niet te missen. Met modellen zoals de adidas Campus, Busenitz en Forum biedt het merk een mix van stijl, duurzaamheid en prestatiegerichte functies die zowel beginners als professionals aanspreken!

adidas Campus 00s 'Grey'

HQ8707 · Prijs vanaf €78,-

Naar alle aanbieders

adidas Busenitz Vulc II

EF8472 · Prijs vanaf €57,-

Naar alle aanbieders

adidas Forum 84 Low 'College Purple'

GX4535 · Prijs vanaf €58,-

Naar alle aanbieders

Vans skateschoenen

Vans is een icoon in de skatescene en hun schoenen hebben een ware cultstatus bereikt. Met klassieke modellen zoals de Vans Old Skool Classic, Half Cab en KNU Skool, weet dit merk al decennia lang skaters en modeliefhebbers te charmeren.

Vans Knu Skool 'Black & White'

VN0009QC6BT1 · Prijs vanaf €88,-

Naar alle aanbieders

VANS Half Cab Skate

VN0A5FCDY28 · Prijs vanaf €47,-

Naar alle aanbieders

Vans Old Skool Classic 'Black White'

VN000D3HY28 · Prijs vanaf €28,-

Naar alle aanbieders

Converse skateschoenen

Converse, een ander legendarisch merk in de wereld van schoenen, heeft ook zijn stempel gedrukt op de skatescene. Met hun kenmerkende Chuck Taylor All Star en One Star modellen, biedt Converse een unieke mix van vintage stijl en functionaliteit.

Of je nu op zoek bent naar een tijdloze high-top sneaker of een meer gestroomlijnd silhouet, bij Converse ben je op het juiste adres!

Chuck Taylor All Star Classic

M9160C · Prijs vanaf €50,-

Naar alle aanbieders

Alexis Sablone x Converse CONS AS-1 Pro 'Black'

A04144C · Prijs vanaf €42,-

Naar alle aanbieders

Converse One Star Pro Suede 'Black'

171327C · Prijs vanaf €43,-

Naar alle aanbieders

PUMA skateschoenen

PUMA is een andere speler die niet mag ontbreken in de wereld van skateschoenen. Met modellen zoals de PUMA Suede, PUMA-180 en PUMA Delphin, biedt het merk een verfrissende kijk op de skateschoen met zijn kenmerkende stijl en innovatieve ontwerpen.

Puma Suede XL Hairy 'Club Navy'

397241-01 · Prijs vanaf €82,-

Naar alle aanbieders

Puma 180 Perf 'White'

394798-02 · Prijs vanaf €70,-

Naar alle aanbieders

Puma Delphin - Vine

39068503 · Prijs vanaf €70,-

Naar alle aanbieders

New Balance skateschoenen

Tot slot New Balance, het merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige sportschoenen. Met zijn focus op comfort, duurzaamheid en grip, zijn de New Balance Numeric skateschoenen een favoriet onder veel skaters over de hele wereld.

New Balance NB Numeric 480

NM480YNG · Prijs vanaf €110,-

Naar alle aanbieders

New Balance NB Numeric Brandon Westgate 508 Brown

NM508TNB · Prijs vanaf €80,-

Naar alle aanbieders

New Balance 550 'White'

BB550PB1 · Prijs vanaf €71,-

Naar alle aanbieders

De retro skate style

Een van de meest geliefde aspecten van de skatecultuur is de retrolook. Van opvallende kleurencombinaties tot vintage geïnspireerde ontwerpen, de retrolook is een eerbetoon aan het verleden terwijl het toch een moderne twist geeft. Tegelijkertijd is het een geweldige manier om je persoonlijke stijl te laten zien.

Deze stijl, ook wel de skate look genoemd, omvat een mix van streetwear, sportieve elementen en een vleugje retro-flair. Denk aan oversized T-shirts, baggy jeans, hoodies en natuurlijk, de essentie: skateschoenen.

Het is een nonchalante stijl die tegelijkertijd ook functioneel en comfortabel is. Bovendien is het een uiting van vrijheid, zelfexpressie en rebellie. En dat is precies wat het zo aantrekkelijk maakt voor zoveel mensen, ongeacht hun achtergrond of leeftijd.

Hoodies en truien

Hoodies en truien zijn een essentieel onderdeel van de skatelook. Ze zijn comfortabel, stijlvol en perfect voor elke gelegenheid. Of je nu aan het skaten bent of gewoon rondhangt met vrienden in het park, een hoodie of trui is altijd een goede keuze.

Oversized T-shirts

Oversized T-shirts zijn een ander belangrijk component van de skate style. Ze zijn nonchalant, cool en bieden voldoende bewegingsvrijheid tijdens het skaten. Combineer ze met een paar baggy jeans en je bent klaar om de straten te veroveren.

Baggy jeans

Ook baggy jeans zijn een must-have voor elke skater. Ze bieden voldoende bewegingsvrijheid en zien er tegelijkertijd stijlvol uit.

Accessoires

Geen skate look is compleet zonder de juiste accessoires. Van snapbacks tot tassen, de juiste accessoires kunnen je outfit naar een hoger niveau tillen en je persoonlijke stijl laten zien. Experimenteer met verschillende accessoires om te ontdekken wat het beste bij jouw stijl past.

Conclusie

Eén ding is dus zeker, de skate style zal altijd een blijvende invloed hebben op de mode-industrie en de straten van de wereld blijven domineren. Hopelijk heb je nieuwe inzichten opgedaan en ben je klaar om de skate style te omarmen!