Skip to content
Brand

De Nike Air Mag – Extreem duur – Extreem beperkt

31 mei 2023 14:15
De Nike Air Mag – Extreem duur – Extreem beperkt
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

Extreem duur, super limited en vol technologische snufjes. De Nike Air Mag is tot op de dag van vandaag een van de Swoosh’s meest gewilde sneakers. Het begon allemaal in 1989, toen de futuristische schoen voor het eerst in beeld kwam in de tweede film van de ‘Back to the Future’ trilogy.

Het verlangen van de sneaker community naar ‘Back to the Future’ schoen was zo groot dat Nike designer Tinker Hatfield op 8 september 2011 een echte, koopbare versie van de filmschoen ontwierp. De naadloze afwerking, de grijze gestippelde zool met de gloeiende blauwe accenten en de automatische sluiting maakten dit paar een sneaker als geen ander.

Background Story about Back to the Future

Marty McFly and the Nike Air Mags
Marty McFly and the Nike Air Mags

In de Back to the Future franchise reist de tiener Marty McFly door de tijd met zijn vriend, Emmett L. “Doc” Brown. In de tweede film, vliegen de twee met hun tijdmachine naar het jaar 2015. Daar krijg Marty de Mag Sneaker zodat zijn kledingstijl kan aanpassen aan die van de toekomst. Hierboven zie je hoe Marty zijn Nike Bruins inruilt voor de Mags.

De vier witte veters trekken automatisch aan wanneer Marty zijn voet in de schoen stop. Daarnaast gaan ook nog verschillende LED lampjes in verschillende.

Nike Mag | 2011

De eerste versie, die werd gedropt in 2011, was een exacte replica van de schoenen uit de film. Het enige verschil was dat Nike nog niet had uitgevonden hoe ze de sneaker self-lacing konden maken. Daarom verscheen deze schoen zonder dit futuristische vetersysteem.

Nike Air Mag front view
Nike Air Mag back view

Het was echter niet makkelijk om een paar van de Air Mags te verkrijgen. Het was niet mogelijk om de schoen te kopen via de Nike site of doormiddel van een raffle. Ook had geen van de sneakerstores een paar om te verkopen. De enige manier om de schoen te verkrijgen was doormiddel van een eBay veiling.

Het was ook niet zonder reden dat de sneakers op zo’n aparte manier werden verkocht. Dit had namelijk met een van de hoofdrolspelers uit de film. Micheal J. Fox, de acteur die Marty McFly speelde, was in 1991 gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson. Dit had het significante impact op leven van de acteur.

Nike verkocht 1500 paren en doneerde de nettowinst hiervan aan de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF). Deze stichting heeft als doel om een geneesmiddel te vinden voor de, voor nu, ongeneeslijke ziekte.

Nike Air Mag

Doordat verschillende doelgroepen deze sneaker wilden hebben, zoals sneakerheads en Back to the Future fans, ontstond er een biedingsstrijd op de veiling. Hierdoor schoot de Nike Mag’s prijs omhoog, waardoor sommige verzamelaars meer $9,959 voor de Nike Mag neertelden.

Het hoogste bod van de veiling was $37,500 voor één paar.

Fun fact

Na een veiling van 10 dagen was $4.7 miljoen opgehaald, wat direct werd gedoneerd aan de stichting. Destijds was het mogelijk om een paar te bemachtigen voor rond de €10.000 euro. Met de huidige prijzen zou dat een goede investering geweest zijn.

Sneakerheads die nu nog een paar willen bemachtigen betalen namelijk hetSneakerheads die nu nog een paar willen bemachtigen betalen namelijk het driedubbele voor sommige maten op StockX.

De nieuwe Nike Air Mag | 2016

Bijna vijf jaar na de eerste release van de Nike Mag, had Nike uitgevonden hoe ze het self-lacing systeem konden laten werken. Op 4 oktober 2016 verscheen de revolutionaire nieuwe Nike Air Mag met het vernieuwde vetersysteem, net als in de film. Er waren maar 89 paren verkrijgen, welke verkocht werden via een raffle. Voor elke gedoneerde $10 aan de Michael J. Fox Foundation kreeg je één lot voor de lotterij.

Nike Air Mag
Nike

Het verhaal achter de schoen, de schaarste en de innovatieve technologie maken deze sneaker extreem gewild. De veiling voor de eerste release gaf een ruwe schatting van wat de kicks waard waren, of beter gezegd wat kopers bereid waren te betalen, maar voor de 2016 release wist niemand precies wat de Mag in de resell zou opbrengen.

Nog geen twee maanden na de release werd er een paar van de self-lacing sneakers geveild in New York voor €200,000. Later werd in Shanghai nog een paar verkocht voor €100,000. Deze prijzen laten duidelijk zien hoe geliefd de Nike Air Mag is