Skip to content
Brand

Een introductie tot kunstcollectief MSCHF

11 juni 2022 19:15
Een introductie tot kunstcollectief MSCHF

Er zijn weinig merken die laatste tijd zoveel controverse veroorzaken als MSCHF (uitgesproken als ‘mischief’). Het kunstcollectief uit Brooklyn, New York houdt zich al sinds 2016 bezig met het maken van provocatieve kunst. Dit kan variëren van custom sneakers tot aan een paintball geweer monteren op de Boston Dynamics robothond.

Boston Dynamics x MSCHF

Het MSCHF project is bedoeld om te spelen met iconische dingen die mensen als heilig zien en kijken hoe ver ze kunnen gaan. Hierdoor heeft het collectief al meerdere keren een rechtszaak aan hun broek gekregen. Tegelijkertijd lijkt het alsof ze de formule van viraal gaan hebben gekraakt.

In april 2022 kwam MSCHF in opspraak nadat ze de ‘Wavy Baby’ sneaker hadden uitgebracht. Deze kwam erg overeen met de Vans Old Skool. Het skatemerk klaagde het kunstcollectief aan en won deze rechtzaak. Eerder in 2021 werd het collectief ook al aangeklaagd door Nike nadat ze een custom ‘Satan’ Air Max 97 verkochten. Deze schoen bevat een druppel mensenbloed in de Air Bubble.

Het is dus duidelijk dat MSCHF Product Studio een bijzonder bedrijf is. Het is ook ongetwijfeld zo dat het bedrijf in de toekomst met nieuwe, bijzondere projecten zal komen. Om je een beetje het idee te geven van wat het kunstcollectief nou eigenlijk doet hebben we hun meest bijzondere sneaker projecten op een rijtje gezet.

De MSCHF ‘Jesus’ en ‘Satan’ sneakers

Jesus Air Max 97

MSCHF ging in 2019 viraal met een custom Nike Air Max 97. Deze schoen werd ook wel de ‘Jesus’ schoen genoemd, omdat je letterlijk loopt op water.

De Air Bubble is gevuld met water uit de Jordaan, de rivier waarin Jezus gedoopt zou zijn door Johan de Doper. Dit water is daarna ook nog een gezegend. Op de mudguards staat ook MT.14:25. Dit is de bijbelvers waarin wordt beschreven hoe Jesus over de zee liep. De middenvoet bevat nog een ‘Jesus piece’.

Ondanks dat de schoen veel media aandacht kreeg werd het collectief bij deze release nog niet aangeklaagd.

Satan Air Max 97

In 2021 was MSCHF terug met een nieuwe Air Max 97 custom in samenwerking met Lil Nas X. Dit keer geïnspireerd door Jezus’ vijand, Satan. Deze sneaker is dan ook compleet het tegenovergestelde van de ‘Jesus’ sneaker.

Het paartje heeft een zwarte basis met helrode details. De Air Unit bestaat uit rode inkt en een druppel bloed. Op de mudguard staat Luke 10:18, wat een bijbelvers is waarin staat:”Ik zag Satan vallen uit de lucht als bliksem.”. Verder is op de middenvoet de zegel van Baphomet te vinden, wat het officiële logo is van de satanistische kerk.

Nike was er echter minder van gediend dat het kunstcollectief een Air Max 97 ‘Satan’ maakte. De sportgigant klaagde MSCHF aan en won de rechtzaak. Hierdoor mochten er geen nieuwe paren meer verkocht worden en moesten de verkochte sneakers teruggeroepenen worden.

MSCHF ‘Wavy Baby’

MSCHF 'Wavy Baby'

In Mei van 2022 kwam MSCHF weer in de media met de release van hun ‘Wavy Baby’ sneaker. Deze schoen werd uitgebracht in samenwerking met rapper Tyga. De limited-edition sneaker doet erg denken aan de klassieke Vans Old Skool skateschoen, maar dan met een golvend effect. Vooral bijzonder is de golvende platform zool.

Vans vond zelf ook dat de ‘Wavy Baby’ op de ‘Old Skool’ leek en besloot dan ook een rechtszaak tegen MSCHF aan te spannen. Hierdoor heeft het kunstcollectief de verkoop van de ‘Wavy Baby’ moeten staken.

MSCHF komt in de toekomst vast met meer bijzondere sneaker gerelateerde projecten. Hou dus onze nieuwspagina in de gaten voor toekomstige projecten van het kunstcollectief en meer sneaker nieuws.