Skip to content
Editorial

De meest controversiële momenten in fashion 2021

24 december 2021 22:00
De meest controversiële momenten in fashion 2021

We zijn bijna aan het einde van 2021 en wat was het een jaar. Afgelopen jaar zijn er een hoop bijzondere dingen gebeurd in de fashion en sneakerwereld. Van opmerkelijke samenwerkingen tot aan het incident bij Astroworld, het jaar 2021 is er eentje voor in de boeken. Dit zijn de meest controversiële fashion momenten van 2021.

Lil Nas X Nike ‘Satan Shoes’

De Lil Nas X ‘Satan Shoes’ in samenwerking met MSCHF is misschien wel een van de meest opmerkelijke samenwerkingen in 2021. Rapper en artiest Lil Nas staat bekend om zijn controversiële momenten in 2021 en deze sneaker met mensenbloed in de middenzool is hier een goed voorbeeld van. Eind maart kwamen de eerste beelden van dit paartje naar buiten waarbij vermeld werd dat er echt mensenbloed in de middenzool zat.

Kort na de eerste beelden van het paartje, trok Nike de rapper voor de rechter en distantieerde het merk zich van de sneaker. Volgens Nike hadden zij niks te maken met het ontwerp en steunde het initiatief niet. Nike en MSCHF kwamen al snel tot een overeenkomst en de ‘Satan Shoes’ werden van de markt gehaald. In de intro clip van ‘Industry Baby’ is Lil Nas X wel in de sneaker te zien.

Incident Astroworld Festival

Het Astroworld festival van Travis Scott verliep dit jaar anders dan afgelopen jaren. Op 5 november 2021 resulteerde het concert van de rapper in 10 doden en meer dan honderd gewonden. Tijdens het festival werden fans en bezoekers verdrongen in de menigte. Sinds het incident is Travis voor miljoenen aangeklaagd en hebben veel merken en namen zich gedistantieerd van Travis. Zo stelde Nike de Air Max 1 x Cactus Jack sneakers uit en stopte Anheuzer-Busch de samenwerking met ‘Cacti’, het drankje van de rapper.

Naomi Osaka trekt zich terug uit French Open

Naomi Osaka
Getty Images

Tennisster en Louis Vuitton Global ambassador Naomi Osaka trok zich in 2021 terug uit groot tennistoernooi French Open. Osaka kreeg na het ontwijken van een persconferentie een boete van $15.000. De tennisster vertelde dat zij tijdens de conferenties last heeft van anxiety en dat ze daarom niet op kwam dagen tijdens de conferentie.

Uit protest trok ze zich terug uit de French Open en opende ze de conversatie rondom mentale gezondheid en de druk waar sporters onder staan. Met dit statement kreeg ze support van andere sporters die dezelfde druk voelen. Ook Nike stond achter de beslissing van Osaka.

Redacteur Teen Vogue neemt ontslag

Dagen voordat Alexi McCammond zou beginnen als hoofdredacteur bij Teen Vogue, trok ze zich terug uit de functie. McCammond werd onder druk gezet door personeel, lezers en adverteerders om ontslag te nemen nadat er Tweets uit 2011 opdoken. Deze tweets hadden een homofobische en racistische ondertoon. McCammond verontschuldigde zich voor de tweets in 2019 en had ze toen verwijderd. In 2021 doken screenshots van de berichten weer op nét voordat de journalist zou beginnen bij Teen Vogue.

DaBaby verliest deal met BoohooMan

Rapper DaBaby tekende in 2021 zijn deal met BoohooMan, maar moest deze al snel verbreken. Het Amerikaanse kledingmerk stopte de samenwerking met de artiest nadat DaBaby homofobische opmerkingen maakte. Tijdens het Rolling Loud festival in Miami zou de artiest meerdere homofobische opmerkingen gemaakt hebben. Kort nadat de beelden hiervan opdoken, stopte BoohooMan de samenwerking.

Dolce & Gabbana vs Diet Prada

Het is al een aantal jaren geleden dat Instagram account en ‘Fashion Watchdog’ Diet Prada kritiek leverde op Dolce & Gabbana. In 2018 cancelde het modehuis zijn modeshow in Shanghai vanwege kritiek uit Diet Prada. Diet Prada had zich dagen voor de show geuit over de manier waarop D&G anti-Aziatische marketing gebruikte in hun campagne.

Diet Prada Dolce Gabbana
Foto van Supplied

In deze commercial is een Aziatische vrouw te zien die met stokjes Italiaanse gerechten probeert te eten. Ook toonde het Instagram account een aantal anti-Aziatische opmerkingen die door de D&G ontwerpers waren gemaakt. Deze opmerkingen waren echter door een hacker gemaakt, meldde Dolce & Gabbana.

Nu, zo’n drie jaar later, krijgt het verhaal een staartje. Zo werden de twee hoofden achter het account van Diet Prada door Dolce & Gabbana voor de rechter gesleept. De rechtzaak opende de conversatie rondom ‘cancel culture’ en de aard van kritiek.

Sha’Carri Richardson mist Olympische Spelen

Track-and-field-ster Sha’Carri Richardson mocht afgelopen zomer niet deelnemen aan de Olympische Zomerspelen. De Amerikaanse atleet had een maand schorsing gekregen nadat ze positief testte op marihuana. Dit nieuws bracht veel ophef in het land, dat verdeeld denkt over de drug. Richardson had net haar moeder verloren en zei dat de marihuana haar rustig maakte.

Ook haar fans zagen marihuana niet als ernstige drug of doping en protesteerden tegen de schorsing van de Olympische Spelen. Quotes als “If it ain’t crack, let her run track” kwamen tijdens de spelen voorbij.

Nike VP Ann Hebert ontslagen

Ann Hebert, voormalig Nike Vice President van North America, werd in februari ontslagen na controversie rondom haar zoon Joe. Ann was langdurig Executive bij Nike toen bekend werd dat haar zoon het brein achter ‘West Coast Streetwear’ is. West Coast Streetwear is een resale bedrijf dat exclusieve sneakers en streetwear items doorverkoopt. Joe Hebert, zoon van Ann, bleek achter dit account te zitten en dit riep veel vragen op bij fans en sneakerliefhebbers.

Michael Avenatti veroordeeld voor afpersing Nike

Dit schandaal valt niet geheel onder het jaar 2021, aangezien Avenatti in 2019 voor het eerst werd aageklaagd. Wel kreeg de zaak in 2021 een uitkomst. In juli 2021 kreeg Avenatti zijn straf voor het afpersen van Nike. De advocaat zou Nike voor $22,5 miljoen afgeperst hebben. Zo dreigde de advocaat met slechte publicaties als Nike geen geld zou geven.

De advocaat dreigde met het onthullen van bewijs dat Nike illegale betalingen had gedaan aan student topsporters. In juli 2021 kreeg Avenatti 2,5 jaar voor het afpersen en blackmailen van Nike.

Dit waren slechts een aantal controversiële en memorabele momenten van 2021. Of we in 2022 weer zo’n enerverend jaar zullen hebben, zullen we moeten afwachten.