Skip to content
Editorial

Designers en artiesten die in 2023 de sneakercultuur vormden

30 december 2023 20:00
Designers en artiesten die in 2023 de sneakercultuur vormden

Het jaar 2023 komt bijna tot zijn einde en wat voor jaar was het. In de afgelopen maanden zijn er een hoop sneakers gereleased, samenwerkingen gesloten en silhouetten geïntroduceerd. Van de designs van Travis Scott tot aan de debuutreleases van Action Bronson bij New Balance – er zijn een paar designers en artiesten in het specifiek die het jaar gevormd hebben.

Bekijk hier de invloedrijkste personen uit de sneakercultuur van 2023.

Clint419

Het was een bewogen jaar voor Cortiez oprichter Clint. De Britse designer had in 2021 nog een rechtszaak lopen met Nike, maar leek dit in 2023 goed te maken met maar liefst drie unieke colorways van de Nike Air Max 95 ‘Rules The World’.

Het merk Corteiz is in korte tijd erg populair geworden en dat is niet zonder redenen. De designs zijn modern en de campagnes rondom de releases zijn nog indrukwekkender dan de collecties zelf. In 2024 lijkt Clint voort te borduren op het succes van afgelopen jaar en staat ons een Corteiz x Supreme samenwerking te wachten.

Grace Wales Bonner

De adidas Samba OG was misschien wel dé sneaker van 2023. Het klassieke silhouet maakte ruim 70 jaar na zijn oorspronkelijke release een comeback en deed dit onder andere met een samenwerking met Grace Wales Bonner. De Brits-Jamaicaanse modeontwerpster richtte in 2014 het gelijknamige kledingmerk op en boekte direct veel succes.

adidas Wales Bonner
Beeld adidas

De klassieke designs sloegen aan en werden opgemerkt bij adidas. In 2023 verschenen er diverse colorways van de adidas Samba OG die volgens ons behoren tot de beste releases van het jaar.

Rihanna

Het jaar 2023 was ook het jaar waarin Rihanna haar comeback maakte in de muziek- en fashionwereld. De zangeres trad begin het jaar op tijdens de Super Bowl LVII Halftime Show. Tijdens haar eerste performance in jaren was ze te zien in de Maison Margiela x Salomon MM6 Cross Hike ‘Fiery Red’, een sneaker die direct veel aandacht trok.

Rihanna Fenty
Beeld PUMA

Maar ook de eigen FENTY collectie bij PUMA was dit jaar een groot succes. Het duo werkte sinds 2014 al samen, maar leken een break te hebben. Begin 2023 verscheen de eerste FENTY Avanti sneaker, gevolgd door de recent gereleasede FENTY x PUMA Creeper Phatty. Riri lijkt nog altijd een ijkpersoon te zijn in fashion en ons hoor je niet klagen.

Travis Scott

Een andere artiest die dit jaar niet te missen was, is Travis Scott. Na het droppen van zijn langverwachte album ‘Utopia’ afgelopen zomer, kwam de rapper met de ene release na de andere. Sinds 2018 werkt de artiest al samen met Nike en ruim vijf jaar later lijkt deze samenwerking nog altijd erg vruchtbaar te zijn voor beiden.

Na verschillende Air Jordan 1 Low colorways, bracht de artiest samen met oud-tennisser John McEnroe het Nike Mac Attack silhouet terug op de markt. Een klassieke sneaker met een rijke geschiedenis. Ook zagen we in 2023 enkele beelden van mogelijke eigen silhouetten van Travis die we in de komende maanden kunnen verwachten.

Martine Rose

De Britse designer Martine Rose mag niet ontbreken in dit rijtje. De menswear ontwerpster richtte in 2007 het gelijknamige label op en focuste zich voornamelijk op het ontwerpen van, gek genoeg, dameskleding. Haar designs zijn uit duizenden te herkennen door hun retro-uitstraling, geïnspireerd op subculturen uit de jaren 90.

In 2023 focuste Martine Rose zich met haar label voor het eerst op het ontwerpen van collecties voor mannen. In opvallende runways en uitgesproken campagnes toonde Rose haar nieuwe designs, waaronder de Nike Shox MR4 – een spraakmakende sneaker die bij veel in de smaak viel.

Daarnaast ontwierp ze merch voor rapduo The Hillbillies, bestaande uit Kendrick Lamar en Baby Keem. Kortom, een succesvol jaar voor de Britse designer.

Salehe Bembury

De Amerikaanse designer Salehe Bemburt is al jaren een bekende naam in de sneakercultuur, maar had in 2023 een extra bijzonder jaar. Bembury werkte in het verleden voor namen als Versace, Kanye West en New Balance, maar het was met name de collab met Crocs die hem veel naamsbekendheid bracht. In 2023 werd Bembury aangewezen als Creative Director van een eigen Crocs lijn.

Salehe Bembury
Foto Getty Images

Deze lijn lijkt om het welbekende Crocs Pollex Pod gebouwd te zijn. Afgelopen jaar kreeg dit unieke design er veel colorways bij en kwam de designer met nieuwe variant van de Clog. Ook werkte Bembury opnieuw met New Balance, sloeg hij de handen ineen met Moncler en verscheen hij op de covers Patta’s en Sneaker Freaker’s magazines. Begin 2024 komt de designer met een eigen New Balance 1906R collab – een sneaker om naar uit te kijken.

Action Bronson

Rapper en presentator van eigen kookserie ‘F*CK THAT’S DELICIOUS’ Action Bronson werkte in 2023 voor het eerst samen met New Balance. In 2023 kwam de artiest met twee colorways van de New Balance 990v6; de ‘Baklava’ en de ‘Lapis Lazuli’. De sneakers deden het goed en leidde tot een volgende samenwerking tussen de twee namen. In 2024 kunnen we dan ook een 1906R collab verwachten, genaamd ‘Rosewater’.

Daarnaast verscheen hij bij NPR Tiny Desk waar hij een akoestisch optreden gaf en reisde hij de wereld rond voor het beste eten bij de beste restaurants. Met zijn charismatische karakter, snelle flows en kleurrijke designs heeft hij zijn naam gevestigd in de muziek- en sneakerscene.

Samuel Pearce

Tot slot hebben we Samuel Pearce. Mocht de naam je niet zoveel zeggen, zijn de designs je waarschijnlijk maar al te bekend. Pearce is verantwoordelijk voor de succesvolle New Balance ‘Made in UK’ serie. Hij werkte samen aan de recente collab met JJJJound, die overigens ook een plekje verdient in het rijtje van de succesvolste namen in 2023, en ontwierp het 991v2 silhouet dat gebruikt werd in de Stone Island en Patta collabs.

Samuel Pearce
Beeld Samuel Pearce
Samuel Pearce

De tijdloze en innovatieve designs van Pearce gaan als warme broodjes over de toonbank en wij snappen waarom. Kijkend naar de afgelopen designs kunnen we zeker nog meer goeds verwachten van de New Balance designer in 2024.

Het jaar 2023 was een bewogen jaar in de sneakercultuur. Mocht er iemand ontbreken in dit lijstje, wat hoogstwaarschijnlijk het geval is, laat het ons weten via het Sneakerjagers Instagramaccount (@sneakerjagers). Vergeet niet in te tunen bij de Grote Tim & Tom Sneaker Show dit weekend waarin het jaar 2023 uitgebreid besproken wordt.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date