Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme Nike Air Max 95 FAQ

16 mei 2023 20:43
De ultieme Nike Air Max 95 FAQ

De sneaker die eigenlijk geen introductie nodig heeft; de Nike Air Max 95. Het is een van de meest bepalende silhouetten van de Air Max serie en is een cultureel symbool in onder andere de streetwear en hiphop scene.

Nieuwsgierig hoe de Air Max 95 zo’n succes werd en hoe het model de sneakerindustrie veranderde? Lees dan snel verder. Ook beantwoorden we de meeste gestelde vragen!

De geschiedenis van de Nike Air Max 95

Zoals de naam al suggereert, debuteerde het iconische silhouet in 1995. Maar voor het ontwerp van deze sneaker, moeten we eerst nog een stapje terug in de tijd. Namelijk naar het jaar 1990. In dit jaar werd de schoenenontwerper Sergio Lozano aangesteld door Nike voor het ontwerpen van een nieuwe hardloopschoen. Eerder had hij al had gewerkt aan diverse training, tennis en diverse ACG-items.

Tijdens een interview voor de 20e verjaardag van de Air Max 95, onthulde Lozano dat zijn doel bij het ontwerp was om iets te creëren dat nog niet eerder gezien was door Nike en de rest van de wereld. Daarnaast dacht hij aan wat Tinker Hatfield altijd ter sprake bracht toen hij aan andere projecten werkte: “Oké, dat is een geweldig ontwerp, maar wat is het verhaal?”

Eerste schets van het ontwerp

Ironisch genoeg kreeg Lozano zijn inspiratie voor zijn eerste schets op een regenachtige dag in Beaverton, Oregon, waar het hoofdkantoor van Nike gevestigd is. Hij keek over het meer naar de bomen en begon het proces voor te stellen van regen die de aarde erodeert. Daarbij dacht hij dat het interessant zou zijn als het perfecte product door erosie zou worden blootgelegd.

Verder liet hij zich inspireren door de anatomie van het menselijk lichaam. Vormen van de menselijke spieren en wervels vinden we dan ook in het ontwerp terug. Zo heeft de uiteindelijke Air Max 95 een bovenwerk met gelaagde panelen die lijken op spiervezels en vlees met een ruggengraat hiel, een tussenzool die de wervelkolom weerspiegelt, een verloop dat lijkt op geografische strepen van geërodeerde rotswanden en zijn tot slot nylon oogjes gevormd naar ribben.

Eerste schets Nike Air Max 95 door Sergio Lozano

Gedachte achter de eerste colorway

Het uiterlijk van vuil, modder en slijtage die de schoen na verloop van tijd en gebruik zou krijgen, wilde Lozano graag minimaliseren. Daarom gaf hij voorkeur aan het gebruik van een grijs kleurverloop, zelfs nadat hem werd verteld dat dit niet zou verkopen! Daarnaast wilde hij kleuren gebruiken om de technologie en functionele aspecten te benadrukken. Het oorspronkelijke design was namelijk bedoeld voor grotere, krachtigere lopers die maximale demping eisten.

Een ander kenmerkend aspect zijn de neongele tinten. Deze neon ‘Volt’ is een knipoog naar Nike’s racekit die felle kleuren bevatten. Sindsdien is het een iconisch kleurenthema geworden dat regelmatig opnieuw wordt gebruikt voor andere silhouetten.

Geïntroduceerd in 1995, de Air Max 95 waarmee het allemaal begon, zal naar onze mening nog lang voortleven.

Eerste schets Nike Air Max 95 door Sergio Lozano
Nike

Nike Air Max 95 OG 'Neon'

CT1689-001 · Prijs vanaf €161,-

Naar alle aanbieders

De ultieme Nike Air Max 95 FAQ

Valt de Nike Air Max 95 true-to-size?

De Air Max sneaker valt true-to-size. We raden het daarom aan om je eigen maat te nemen. Als je voeten aan de bredere kant zijn, kun je overwegen om een halve maat groter te bestellen.

Meer weten over hoe verschillende sneakers vallen? Bekijk dan onze complete Sizing Guide!

Hoe strik je de Nike Air Max 95?

De beste manieren van het strikken van jouw Nike Air Max, zijn onder andere met de onderlangs en bovenlangs methode en het strikken tot het ‘één-na-bovenste gaatje’.

Waar kun je de Air Max 95 kopen?

De Nike Air Max serie koop je bij Nike of geselecteerde sneakerwinkels. Een overzicht van alle colorways, sneakerretailers en beschikbare maten ontdek je eenvoudig via onze sneaker zoekmachine!

Daarnaast blijf je via onze Sneakerjagers website of app eenvoudig op de hoogte van alle komende releases van Nike (en meer)!

Nike Air Max 95 'Kiss My Airs'

FD9752-001 · Prijs vanaf €83,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max 95 'Triple White'

FN7273-100 · Prijs vanaf €143,-

Naar alle aanbieders
Hoe stijl je de Nike Air Max 95?

De Air Max 95 is op zichzelf al een statement, daarom raden we het niet aan om te hard je best te doen als het gaat om styling. Bij deze Air Max is het beter om de sneaker zelf te laten spreken. Vanwege zijn karakter raden we aan om hem voornamelijk casual te dragen, bijvoorbeeld met een trainingspak of joggers. Maar dat betekent niet dat je er niet geweldig uit kunt zien met een korte broek!

Graag extra outfit inspiratie opdoen voor het stylen van je sneakers met kleding? Bekijk dan nu onze andere style guides!

Waarom noemen mensen Nike Air Max 95 ‘110’?

De Nike-sneaker is ook wel bekend als de Air Max ‘110’ door het feit dat ze vroeger 110 pond kostten (nu 130 pond).

Hoe kan ik de Air Max het beste schoonmaken en onderhouden?

Wil je jouw paar Air Max 95 graag clean houden? Dat kan door regelmatig stof en vuil te verwijderen. Dit kun je doen met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. Laat je schoenen daarna drogen op kamertemperatuur en vermijdt daarbij direct zonlicht. Spuit ze ook in met een beschermende spray om ze water- en vuilafstotend te maken.

Kan de Nike Air Max in de wasmachine?

Stop de Air Max 95 niet in de wasmachine! Hierdoor voorkom je beschadiging van het materiaal en de kwaliteit.

Zijn Air Max 95 goed voor het sporten?

Technisch gezien kun je de Air Max gebruiken voor sporten zoals basketbal, hardlopen en hiken. Maar het ontwerp is meer gefocust op stijl en comfort, waardoor ze hiervoor minder geschikt zijn dan moderne sportschoenen.

Is de Air Max 95 antislip?

Nee, de Nike Air Max is geen antislipschoen. Dit staat namelijk niet in de label of op de doos waarin ze worden geleverd. Schoenen, laarzen en andere soorten schoeisel hebben anders labels waarop je kunt lezen of ze slipvast zijn (of niet). Wel hebben Air Max schoenen uitstekende grip en tractie, waardoor ze voor een grote verscheidenheid aan activiteiten kunnen worden gebruikt.

Is de Air Max comfortabel?

Met zijn extra Air Unit biedt de Air Max 95 zeker meer demping dan zijn voorgangers. Maar aangezien er sinds de release zoveel ontwikkelingen zijn geweest in sneaker technologie, is het momenteel niet het comfortabelste paar op de huidige markt.

Een ander aandachtspunt is het ontwerp van de ruggengraat op de hiel. Dit kan in het begin wat stijf aanvoelen en het kan een paar keer duren voordat het soepeler wordt. Dat gezegd hebbende, de sneaker zal je zeker comfortabel houden gedurende de dag.

Vanwege de dikke zool is het ook de perfecte schoen voor mensen die op zoek zijn naar een beetje extra lengte. Ze geven je namelijk 1,4 centimeter extra hoogte.

We hopen dat we je hiermee nieuwe inzichten hebben gegeven in de Nike Air Max 95 en al je vragen hebben kunnen beantwoorden. Zou je ook graag meer willen weten over andere sneaker modellen? Vind jouw favoriete sneaker in het Sneaker FAQ overzicht!