Skip to content
Editorial

De 10 meest iconische werken van Virgil Abloh

29 mei 2023 14:20
De 10 meest iconische werken van Virgil Abloh

Op 28 november 2021 kwam het bericht naar buiten dat modeontwerper Virgil Abloh was overleden. Abloh was oprichter van het merk Off-White en artistic director van Louis Vuitton menswear. Daarnaast heeft hij in zijn carrière spraakmakende samenwerkingen gehad en aan verschillende artistieke projecten gewerkt.

Wie was Virgil Abloh

Virgil overleed op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In 2019 werd de ontwerper geconstateerd met een zeldzame vorm van kanker en koos ervoor om dit privé te houden. De ontwerper heeft in zijn carrière een hoop spraakmakende ontwerpen gemaakt. In 2013 richtte hij zijn eigen merk Off-White op. In zijn collecties combineerde hij streetwear met luxe designs.

Virgil Abloh
Foto van Pascal Le Segretain / Getty Images

Vijf jaar later werd Virgil de creative director bij Louis Vuitton Menswear. Dit maakte hem de eerst gekleurde director bij Louis Vuitton. Ook hier maakte de ontwerper unieke items en werden streetwear, hiphop en luxe designs gecombineerd. Met zijn visies heeft Virgil de fashion wereld op zijn kop gezet.

Naast zijn bijzondere ontwerpen, vond hij inclusivity ook erg belangrijk. Zo richtte hij in 2020 ‘POST-MODERN’ op, een funding programma voor “black youth”. Ditzelfde jaar kwam hij ook met ‘FREE-GAME’, een mentorship voor “young creatives”. Dit alles maakte hem een voorbeeld voor velen en worden zijn werken als iconisch gezien.

Virgil Abloh’s meest iconische werken

HBA x Been Trill T-Shirt

HBA x Been Trill shirt Virgil Abloh
©Hood By Air

Een art collective en DJ Crew werden samengebracht in een dit ontwerp. Been Trill was een samenwerking tussen Abloh, Matthew Williams, Heron Preston, YWP, Florencia Galarza en Justin Saunders. De merchandise werd gekenmerkt door het ‘Rocky Horror Picture’ font op de rug.

Met de grote hastags op het model maakte het item een grote stap richting streetwear in de luxury scene. In samenwerking met streetwear cult HBA in New York, werd het shirt al snel door velen opgepikt.

Louis Vuitton Holographic Duffel Bag

Louis Vuitton Holographic Duffle Bag
Highsnobiety / Julien Tell

In 2018 sloot Virgil zich aan bij het team van Louis Vuitton. De eerste runway van zijn collectie was een bijzondere. Van een emotionele omhelzing met ex-baas Kanye West tot aan modellen A$AP Nast en Blondey McCoy die op de runway liepen, de eerste show was er eentje voor in de boeken. Ook de Holographic Duffle Bag was een opmerkelijk detail in de show. Met zijn opvallende kleuren kreeg de tas een speelse twist.

Album Cover Yeezus

Yeezys album cover Virgil Abloh
©Kanye West

Virgil heeft lange tijd met Kanye West gewerkt. Als creative director bij Donda, ontwierp hij verschillende album covers van platen als ‘Watch The Throne’ en ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’. Ook de cover van het album ‘Yeezus’, dat Kanye in 2013 uitbracht, is het werk van Virgil. De cover heeft een simplistisch design en “represented the death of a CD”, volgens Abloh.

‘The Ten’ Off White x Nike

The Ten Off-White x Nike
Nike

In 2017 kwam Virgil met ‘The Ten’ in samenwerking met Nike. In deze collab gaf Abloh tien iconische Nike modellen een Off-White make-over. Van de Air Jordan 1 tot aan de Air Presto, alle tien de modellen kregen de branding van Off-White op de designs. Met name de Air Jordan 1 ‘Chicago’ was een iconisch ontwerp uit het pack. Chicago was de hometown van Virgil en dit maakte de sneaker extra bijzonder.

Pyrex Vision Flannel Shirt 2012

Pyrex Vision Flannel
©Pyrex Vision

In 2012 richtte Virgil zijn merk ‘Pyrex Vision’ op. Met het merk gaf hij hoodies, flannels en shirts een simplistische make-over en zette hij zijn merk op de silhouetten. De 23 op de rug verwijst naar Michael Jordan, de ‘child hero’ van Abloh. Het shirt werd gedragen door Kanye West en groep A$AP Mob en werd al snel gezien als een must-have.

De Ralph Lauren Rugby flannels met de branding van Pyrex werden binnen no-time uitverkocht. Met dit item liet Virgil zien wat hij in huis had en werd het item een iconisch kledingstuk uit die era.

Off-White™ Industrial Belt

Off White Industrial Belt Virgil Abloh
©Off-White

De Industrial Belt van Off-White was onderdeel van de FW16 collectie. De riem werd op de meest creatieve manieren gedragen en had de branding van het merk over zijn design. De riem was een musthave in de kast en werd op de meest bijzondere manieren gestyled.

IKEA x Off-White™ Receipt Carpet

Off-White x IKEA Receipt Carpet
©Higsnobiety / Spencer Blake

In 2019 werkte Virgil samen met IKEA. Uit deze samenwerking kwamen items als tapijten, paperbags en dit vloerkleed. Het kleed heeft een ‘receipt’ opdruk en gaf een knipoog naar pop-art. Het design is simpel en was een typisch Abloh ontwerp. Ook kwam de passie voor postmoderne kunst goed terug in dit design. Ook het “KEEP OFF” kleed (2019) verdient een mention.

Off-White™ Mona Lisa Hoodie

Off-White Hoodie Mona Lisa Virgil Abloh
Foto van Ssense

Virgil haalde in zijn ontwerpen veel inspiratie uit de werken van Marcel Duchamp, een kunstenaar uit de conceptuele kunstwereld. “Marcel Duchamp is my lawyer”, vertelde Abloh in een interview met magazine 032c (2018). Een beroemd werk van Duchamp, was de L.H.O.O.Q. Dit is een kunstwerk waarbij de Mona Lisa een snor gekregen heeft.

Dit werk kwam terug in de FW17 show en werd de Mona Lisa op de Off-White hoodies gedrukt. Met dit ontwerp is de liefde voor Duchamp’s werk goed terug te zien, samen met de interesse die Abloh had in kunst.

Mercedes Benz G-Class

Mercedes Benz G-Class Virgil Abloh
Foto van Sotheby’s

Naast de samenwerkingen met Nike en IKEA, kwam Virgil ook met zijn eigen design van de Mercedes Benz. “It shows that luxury doesn’t have to conform to ways of the past”, vertelde Abloh in een interview met Highsnobiety. “It shows that design can show a new personality.”

Arc’teryx x Off-White™ Dress

Arc'teryx x Off-White™ Dress
Foto van Gio Staiano

Het laatste iconische design van Virgil Abloh, is deze Arc’teryxx Off-White jurk. Dit unieke item werd tijdens de FW21 collectie gedragen door Gigi Hadid en combineerde de stijlen van Arc’teryxx en Off-White. Ook in dit werk combineert Abloh streetwear met luxueuze designs.