Skip to content
Editorial

D3C4Y neemt de straten van Parijs over met zijn gepixelde sneaker kunstwerken

10 juni 2023 18:00
D3C4Y neemt de straten van Parijs over met zijn gepixelde sneaker kunstwerken

Parijs, de stad van de liefde, maar ook de stad van pixel art. Mocht je recent in Parijs geweest zijn en hier en daar omhoog gekeken hebben, ben je vast wel een verdwaalde pixel art tegengekomen. Begonnen met het Invader project, wordt de stad getekend door unieke mozaïek werkjes waaronder de sneakers van D3C4Y (spreek uit als decay). De anonieme kunstenaar vertelt hoe zijn passie voor sneakers geleid heeft tot het maken van pixel art.

Maak kennis met D3C4Y

De Parijse kunstenaar D3C4Y is nog maar net in de game, maar heeft al een hoop werken in de stad hangen. In februari dit jaar begon hij met het maken en plaatsen van zijn gepixelde kunstwerken en nu, zo’n drie maanden later, hangen er al zo’n tientallen werken in de stad. De een op een viaduct boven de weg, de ander voor het Centre Pompidou, wandelend door Parijs vind je meerdere sneaker gerelateerde kunstwerken – met de focus op de Air Max 1.

D3C4Y Sneakerjagers

“Ik ben gek op de Air Max 1”, vertelt D3C4Y. “Ik besloot deze passie tastbaar te maken en ben begonnen met het creëren van mozaïek kunstwerken”. Hij volgt de voetsporen van zijn grote voorbeeld; de Invader, een welbekende – maar onbekende – kunstenaar uit Parijs. “Ik ben altijd al groot fan geweest van het werk van de Invader”, vertelt D3C4Y. “Na lang gezocht hebben naar de beste techniek en materialen ben ik zelf mijn eerste sneaker gaan mozaïeken, de classic Nike Air Max 1 ‘University Red’.”

D3C4Y werkt vooral ‘s nachts en blijft anoniem. Hij werkt onder de naam D3C4Y, wat hint naar een term uit de muziekwereld wat gaat over de fragmentatie in frequentie van tonen. “In pixel art gaat het in feite ook over het verlagen van de resolutie van het beeld tot het korrelig wordt”, vertelt de kunstenaar. “Met mozaïeksteentjes kun je dit effect erg goed creëren.”

Het Invader project

De Invader, de Banksy van Parijs als het gaat om pixel art, is D3C4Y’s grote voorbeeld. “Niemand weet wie hij (of zij) is, maar zijn werken vind je door de hele stad. Dat is toch bijzonder”, vertelt de kunstenaar vol lof. De Invader is evenals D3C4Y een anonieme artiest en startte in 1998 met het plaatsen van pixel art in Parijs. Zijn retro game geïnspireerde werken zijn makkelijk te herkennen en bestaan elk uit kleurrijke mozaïeksteentjes.

“Het is een heel makkelijk concept, maar het rebelse karakter en de herkenbare figuren maken zijn werk erg bijzonder”, aldus D3C4Y.

D3C4Y Sneakerjagers
D3C4Y Sneakerjagers

De Invader werkt in ‘waves’. Hij (of zij) gaat verschillende steden langs en plaatst hier in korte tijd meerdere gepixelde werken. De meeste werken van de anonieme artiest hangen in Parijs, maar ook in de straten van Londen, Amsterdam, Barcelona, New York en velen meer hangen zijn mozaïekwerken. Met duizenden kunstwerken op zijn naam, is de Invader uitgegroeid tot een welbekend begrip bij streetart liefhebbers en inwoners van Parijs. “Ik heb hem nog nooit ontmoet”, vertelt D3C4Y. “Ondanks dat ik zijn werk al jarenlang volg.”

In de afgelopen jaren is het Invader project opgepakt door verschillende artiesten in en rondom Parijs, zo ook door D3C4Y. “Dit zijn mijn twee bijbels”, vertelt D3C4Y terwijl hij het boek ‘The Ones’ van Solemate in zijn ene hand houdt en het boek ‘Invader 4000’ van de Invader in de andere. “Beide boeken geven me inspiratie en bundelen als het ware mijn twee passies.”

Sneaker inspiratie

Met zijn pixel art, focust D3C4Y zich voornamelijk op sneakers. Het maken van sneaker gerelateerde werken was voor D3C4Y een logische keuze. “Ik ben zelf al jaren sneaker liefhebber. Het combineren van mijn twee hobby’s ging dan ook redelijk vanzelf.” In zijn werken komt het Air Max 1 model van Nike veel naar voren. “Naast dat dit een van mijn persoonlijke favoriete designs is, is het ook een herkenbare sneaker die gemakkelijk in pixel art uit te drukken is”, vertelt D3C4Y.

D3C4Y Sneakerjagers

Recent ontwierp hij de Nike Air Max 1 ‘Elephant’, een erg herkenbare colorway bij sneaker liefhebbers. “Het vinden van de juiste kleur turquoise was nog wel een zoektocht”, vertelt D3C4Y, terwijl hij zijn eigen Air Max 1 ‘Elephant’ erbij pakt en het bijhorende mozaïeksteentje naast de sneaker houdt. “Uiteindelijk is het een goede match geworden.”

In de straten van Parijs vind je welbekende colorways van de Air Max 1. De collab met Piet Parra uit 2018, de ‘Watermelon’ colorway (2018), en Patta’s ‘The Wave’ collab uit 2022 hebben stuk voor stuk hun eigen plekje gekregen. De een beter verstopt dan de ander. Naast de Air Max 1 heeft hij ook andere sneakers gemaakt, waaronder de Comme des Garcons x Converse – herkenbaar aan het hartje bij de hiel – en de Jacquemus x Nike Air Humara.

D3C4Y Sneakerjagers

D3C4Y: “Het idee dat iedereen mijn werken tegen het lijf kan lopen vind ik erg leuk. Of ze nu grote sneakerfans zijn en de exacte colorway kennen, of ze alleen herkennen dat het om een sneaker gaat – voor mij heeft het dezelfde waarde.”

Werkmethode

Het maken van de gepixelde sneaker kunstwerken doet D3C4Y thuis, het liefste ‘s nachts. “Overdag werk ik in een parfumindustrie. Veel collega’s weten niet dat ik dit doe”, vertelt de kunstenaar. “Wanneer ik thuis kom begin ik met mozaïeken.” Na het zorgvuldig uitzoeken van de steentjes in de juiste kleuren, tekent D3C4Y de sneakers uit en begint hij met plakken. Wanneer het werk compleet is, legt hij dit in zijn auto en zoekt de kunstenaar een goede plek en bepaalt hij het juiste tijdstip om de sneaker te plaatsen in de straten van Parijs.

“Het maken of plaatsen van de kunstwerken kan soms erg spontaan gaan”, vertelt hij. “Soms ben ik om drie uur ‘s nachts klaar met een sneaker en besluit ik hem ook dezelfde avond op te hangen, mocht het niet te druk zijn in de stad.” Volgens D3C4Y is het plaatsen de grootste uitdaging. Ondanks dat Parijs volhangt met gepixelde kunstwerken, is het nog altijd strafbaar om de muren te beplakken met je eigen werken en kun je een fikse boete krijgen. “Na een tijdje krijg je er wel een beetje gevoel in, welke tijdstippen geschikt zijn en welke niet”, aldus de kunstenaar.

Tot nu toe is D3C4Y safe geweest en is hij nog nooit gesnapt tijdens het plaatsen van z’n werken. “Ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat de politie in Parijs het als vandalisme ziet, het is zo’n uniek kenmerk van de stad geworden. En als ze dat wel vinden, dan mogen ze me beboeten. Ik blijf doorgaan.”

Plaatsing is key

Tijdens Air Max Day dat dit jaar in Parijs plaatsvond, plaatste D3C4Y de ‘Big Bubble’ voor het Centre Pompidou, het gebouw waar ontwerper Tinker Hatfield door geïnspireerd raakte. Een full-circle moment voor de artiest. “Soms is de plaatsing van het werk net zo belangrijk als het kunstwerk zelf, dit was bij de ‘Big Bubble’ ook het geval”.

‘s Morgens vroeg is hij naar het Centre Pompidou gereden om daar de rood-witte sneaker op te hangen. Gedurende Air Max Day werd de sneaker door liefhebbers wereldwijd erkend. “Voor sneaker liefhebbers is die plek en die colorway zo iconisch. Om daar je werk te hebben hangen is erg bijzonder.”

Ook de plaatsing van het Comme des Garçons x Converse stuk dat D3C4Y onlangs heeft gemaakt, speelde een belangrijke rol. De sneaker is geplaatst op de Rue Francoeur, wat de straat van de harten betekent. Het werk hang naast het kunstwerk van de Parijse collega Gregos wat ook een hart symboliseert. Een bijzondere en ietwat ironische plek voor beide werken. “Ik wil meer positiviteit in de wereld brengen, al is het gebaar misschien klein”, aldus D3C4Y.

Blik op de toekomst

D3C4Y is nog maar recent begonnen met het maken van zijn sneakers, maar heeft al grootse plannen voor de toekomst. De Nike Air Max 1 heeft nog een hoop colorways die gemaakt kunnen worden, dus voorlopig is de kunstenaar nog wel even zoet. Ook is D3C4Y met zijn werk in aanraking gekomen met sneaker liefhebbers over de hele wereld die fan zijn van zijn werk.

“Ik heb recent de opdracht gekregen om bij een van ‘s werelds grootste Air Max 1 verzamelaars een werk te plaatsen in zijn woonkamer, dat is heel tof.” Daarnaast zou de artiest ooit wel een eigen expositie willen openen met zijn eigen werken. “Dat zou de kers op de taart zijn.”

Ondanks de grote plannen blijft D3C4Y bescheiden. “Als iemand mijn werk op straat ziet en de kleinste glimlach heeft, ben ik al de gelukkigste persoon op aarde. Het gaat niet om geld, dat is niet het doel. Het doel is om wat vrolijkheid in de straten te brengen”, aldus de kunstenaar.

Hier haalt D3C4Y een welbekende quote van Twain aan: “‘Find a job you love, and you will never have to work a day in your life’ – zo zie ik het ook bij het maken van mijn sneakers. Ik ben gepassioneerd over sneakers, kunst, Parijs en de adrenaline rush die ik krijg wanneer ik mijn werken ophang, dat maakt mijn werk zo bijzonder.”

Gepixelde sneakers in Nederland

Op de vraag of hij ooit naar Nederland komt om een kunstwerk te plaatsen, antwoordt D3C4Y enthousiast: “Ik zou het fantastisch vinden om mijn sneaker kunst naar Nederland te brengen. Misschien een Air Max 1 ‘The Wave’ voor de Patta winkel, of een sneaker op de gevel van het Sneakerjagers kantoor, dat zou tof zijn.”

Mocht je geïnteresseerd zijn in opkomende werken van D3C4Y, check dan zeker zijn Instagram-account @d3c4y.prs. Op het Sneakerjagers Instagram-account zie je hoe D3C4Y het welbekende Sneakerjagers logo in de straten van Parijs ophangt.