Skip to content
Newsfeed

Breuk YEEZY heeft grote financiële gevolgen voor adidas

9 mei 2023 07:56
Breuk YEEZY heeft grote financiële gevolgen voor adidas

De breuk met Ye’s merk YEEZY heeft grote gevolgen voor adidas. In het Q1-rapport dat adidas recent deelde, vermelde adidas CEO Bjørn Gulden dat het merk een verlies van 400 miljoen dollar maakte na de breuk met Ye. Ondanks de daling in verkoop, ziet het merk ook vooruitgang in verschillende branches.

Het jaar 2022 was een turbulent jaar voor adidas. Eind oktober verbrak adidas hun langdurige samenwerking met rapper Kanye West, beter bekend als Ye. De twee namen werkten sinds 2014 samen onder de naam YEEZY. Na anti-semitsche opmerkingen van Ye, verbrak adidas de samenwerking en volgde merken als Balenciaga en GAP.

Het verbreken van de samenwerking ging niet zonder grote gevolgen. De YEEZY-lijn was sinds de eerste release een grote inkomstenbron voor adidas, zo blijkt ook uit het Q1-rapport van 2023. CEO Bjørn Gulden wist dat de breuk met YEEZY voor grote gevolgen ging zorgen en is nog overwegend positief over de financiële tegenslag:

“Q1 ended a little better than we had expected with flattish sales and a small operating profit of € 60 million”, aldus Gulden. Volgens hem is 2023 een transitiejaar en focust hij zich liever op de jaren erop. “2023 will be a bumpy year with disappointing numbers, where maximizing our short-term financial results is not our goal. It is a transition year to build a strong base for a better 2024 and a good 2025 and beyond.”

In het rapport komen ook de zorgen over de voorraden bij adidas naar voren. De vraag wat er met de bestaande YEEZY-voorraad moet gebeuren, lijkt nog niet beantwoord te zijn. Mocht adidas besluiten de YEEZY producten niet te gebruiken, zal dit lijden tot een verlies van 500 miljoen dollar. Daarnaast verwacht het bedrijf ook nog eenmalige kosten van 200 miljoen dollar te moeten betalen.

Als al deze effecten zich zouden voordoen, verwacht het bedrijf in 2023 een operationeel verlies van 700 miljoen dollar te rapporteren. Kortom, een pittig jaar voor adidas.

Check onze nieuwspagina voor meer nieuwsberichten zoals deze.