Skip to content

PUMA Merk

Laat PUMA je liefde voor sport en mode aanwakkeren door grootsheid te bereiken met elke stap die je zet.

Omarm de kracht van de wilde kat terwijl je je innerlijke atleet ontketent in deze iconische en innovatieve sneakers.

TRINOMIC Technologie

In de TRINOMIC-technologie worden samengedrukte zeshoekige cellen gebruikt die uitzetten tijdens het bewegen. Dit zorgt voor uitstekende demping, respons en een schokabsorberende functie.

Sinds de introductie in de jaren 90 is de TRINOMIC tussenzool gebruikt op veel PUMA performance modellen.

De geschiedenis van PUMA

Adolf and Rudolf Dassler Schuhfabriek in Germany

1940

Ruim 28 jaar na de oprichting van het bedrijf Gebrüder Dassler Schuhfabrik gaan de broers Dassler, oprichters van de schoenfabriek, ieder hun eigen weg.

Samen met veertien werknemers verandert Rudolf deze opslagplaats in een fabriek en richt hij zijn eigen bedrijf op dat hij later de "PUMA Schuhfabrik Rudolf Dassler" noemt. Ondertussen richtte zijn broer Adolf het merk adidas op.

Puma first football boot 1950s

1950-1952

De eerste voetbalschoen, de ATOM, ontwikkeld door Rudolf Dassler in 1950, vestigde PUMA al snel zijn naam in de sportschoenenindustrie.

In 1952 werd de SUPER ATOM geïntroduceerd, een baanbrekende schoen die in samenwerking met experts werd ontworpen, waaronder de bondscoach van West-Duitsland, Sepp Herberger. De PUMA SUPER ATOM pionierde met 's werelds eerste schoen met afschroefbare noppen.

Puma Logo Formstrip 1958

1958

In 1958 patenteerde PUMA zijn tweede merklogo, de FORMSTRIP. In eerste instantie ontworpen om de voet stabiliteit te geven, is het designelement uitgegroeid tot het handelsmerk van PUMA.

De FORMSTRIP en siert bijna elk paar PUMA schoenen en dient als een design element op kleding items. Dankzij de opkomst van media is de zichtbaarheid van het logo wereldwijd explosief gestegen.

Puma Clyde Poster

1970

In de jaren 70 was PUMA een belangrijke speler op het basketbalveld. Het merk werkte samen met NBA-speler Walt "Clyde" Franzier, die voor de Knicks speelde.

Hij stond bekend om zijn opvallende gevoel voor mode buiten het veld en kreeg de bijnaam "Clyde", geïnspireerd op het personage uit "Bonnie and Clyde". Toen hij op zoek ging naar een paar gepersonaliseerde basketbalschoenen, was PUMA er meteen bij en creëerde de iconische PUMA CLYDE, een sneaker die later de naam Suede kreeg.

Dankzij de innovatieve schokabsorberende buitenzool begon PUMA in '78 met de introductie van de PUMA Fast Rider.

Puma Computer Shoe

1980 - 1990

In 1984 introduceerde PUMA zijn eerste met computers uitgeruste schoen, de RS-Computer, en liep daarmee vooruit op de technologische golf. Het Disc System, dat twee jaar later werd geïntroduceerd, zorgde voor een revolutie op het gebied van veter-sluitmechanismen met zijn op maat gemaakte pasvorm.

In 1991 introduceerde PUMA de TRINOMIC demping, die het comfort en de ondersteuning van hardlopers verbeterde. De Cell Technology, die een jaar later werd geïntroduceerd, verbeterde de stabiliteit en energieteruggave.

Usain Bolt wearing Puma gear on track

2000s -2010s

Het nieuwe millennium luidde een nieuw tijdperk in voor het merk. PUMA creëerde de evoSPEED-schoen in samenwerking met de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt in de jaren 2000. In 2007 lanceerde PUMA de Complete-serie gespecialiseerde hardloopschoenen.

In 2010 introduceerde PUMA de Ignite-schuimtechnologie in hun hardloopschoenen die voor een responsieve demping zorgt. In 2018 introduceerde PUMA de RS-X-serie, waarmee het hardloopsysteem uit de jaren 1980 opnieuw werd ontworpen voor het hedendaagse publiek.

PUMA Vandaag de dag

Puma FUZIONFIT+

Innovatie en prestaties bleven de topprioriteiten van PUMA in de jaren 2020. In 2021 werden Future Z voetbalschoenen uitgerust met een adaptieve FUZIONFIT+ compressieband.

Het bedrijf gebruikt ook gerecyclede materialen en milieuvriendelijke productiepraktijken. Als wereldleider op het gebied van schoeisel heeft PUMA consequent de nadruk gelegd op stijl, prestaties en technologie.

Wist je dat?

De RS-Computer Shoe stappen, calorieën en hardloopprestaties bijhield? Ondanks een gebrek aan vertrouwen in draagbare technologieën en de weerstand van die tijd, was de sneaker baanbrekend in de jaren 80 en werd de RS-Computer Shoe als sciencefiction sneaker gezien.

Vanwege de gegevensverwerking was de schoen beperkt in productie en werd hij voornamelijk in de VS verkocht. De RS Collection van vandaag is geïnspireerd op de RS Computer schoenen van vandaag.