Onitsuka Tiger Sneakers
Sinds 1949 bestaat het mooie bedrijf Onitsuka Co. Ltd. De heer Kihachiro Onitsuka hemzelf heeft het bedrijf opgericht. Onitsuka bracht de allereerste Japanse banketbalschoen op de markt. Dit was best een uniek moment want in die tijd waren er nog helemaal geen specialisten voor sportschoenen in Japan.
De eerste schoen leek meer op een sandaal gemaakt van riet dan op een basketbal schoen, maar ondanks dat werkte Onitsuka hard om een goede basketbal schoen te maken. Hij observeerde de sport goed en keek hoe de spelers bewogen op het veld.
De des betreffende man haalde in 1951 zijn inspiratie uit de zuignappen van octopus zijn tentakel. Nadat hij zijn eerste echte basketbal schoen had gelanceerd, ging de schoen viraal dat, volgens hem, Onitsuka vijftig procent van de schoenmarkt in Japan van hem was.
In 1958 ging Onitsuka door en kocht het merk Tiger. Toen hij zag dat de Ethiopiër, Abebe Bikila, goud won op blote voeten op de Olympische Marathon in 1960, zag Onitsuka meteen zijn kans. Hij boodt Bikila producten aan die hij kon dragen tijdens de marathon van Mainichi. Zonder enige twijfel won hij natuurlijk.
In 1966 bracht Onitsuka de Mexico 66 uit. Dit was de allereerste schoen die de bekende strepen op de zijkant had staan. Buiten het feit dat dit een herkenbaar symbool is van Onitsuka droeg het ook echt bij aan de schoen, door de strepen had je meer ondersteuning tijdens het rennen.
Door de jaren heen werden er veel meer atleten geassocieerd met het merk. Waaronder, Kenji Kimihara, Derek Crayton, Lasse Viren en nog vele meer. Onitsuka verscheen in verschillende films en bij overwinningen op de renbaan. De legende Buce Lee is iemand van de groep zeer bekende mensen die voor altijd geassocieerd zal worden met het merk.
Er zijn weinig bedrijven die kunnen opscheppen over het feit dat ze zoveel prestatieverbeteringen hebben gerealiseerd in hun gehele geschiedenis. Onitsuka vondt uiteindelijk alleen schoenen niet genoeg en ging in 1976 een samenwerking aan met sportster fabrikant, GTO en met een breibedrijf genaamd, Jelenk. De bedrijven samen creëerde het jaar daarna het merk, Asics.